2017-01-25 03:28


Eşec total la negocieri. Guvernul îşi asumă răspunderea pe Codul muncii, sindicaliştii vor să protesteze cu pietre

 |  17:27
Eşec total la negocieri. Guvernul îşi asumă răspunderea pe Codul muncii,  sindicaliştii vor să protesteze cu pietre
Ultima rundă de negocieri dintre reprezentanţii Guvernului şisindicate s-a desfăşurat ca şi precedentele, cele două părţi nereuşind săajungă la un consens. Sindicaliştii îl acuză pe premierul Emil Boc şi pe ministrulmuncii, Nelu Ioan Botiş, că ignoră propunerile partenerilor sociali. Guvernulîşi va asuma săptămâna viitoare răspunderea în Parlament pe proiectul de modificarea Codului muncii, iar sindicaliştii vor încerca din nou să-i oprească printr-unmiting de amploare în Capitală şi prin proteste în toate judeţele. Lideriisindicali susţin că în momentul promulgării noului Cod al muncii, sistemulbugetar va fi paralizat de o grevă generală.

Sindicatele susţin că angajaţii şi-au dat acordul pentruorganizarea unui protest de amploare în Capitală şi pentru declanşarea greveigenerale. “Şi de această dată,Guvernul nu a ţinut cont de propunerile noastre. În aceste condiţii, ei aurăspundere totală asupra formei finale a noului Cod al muncii şi a efectelor pecare le va crea acesta. Noi avem dreptul să contestăm decizia lor. Am începutdeja să primim răspunsuri din teritoriu. Oamenii sunt pentru organizareaprotestelor. Vom avea un miting de amploare în Bucureşti, în momentul în careGuvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament pe proiectul Codului muncii.Oamenii s-au arătat dispuşi şi pentru declanşarea grevei generale. Aceastămăsură va fi luată după ce va fi promulgată legea. Noi parcurgem toate etapelelegale”, ne-a declaratpreşedintele Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR), IacobBaciu.

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a afirmat căprimul-ministru Emil Boc şi ministrul muncii, Ioan Nelu-Botiş au fostinflexibili în legătură cu propunerile sindicale în ceea ce priveşte noul Codal muncii. "Poziţia Ministerului Muncii este inflexibilă şi denotă nunumai nivelul cultural al domnului ministru care nu este capabil să înţeleagă oconstrucţie pe termen mediu sau lung, ci doreşte un profit pe termen scurt,probabil pentru propria sa întreprindere. Din toată lista de revendicări,discutăm de 14 puncte în disfuncţionalitate, restul de 107 modificări au fostacceptate departea sindicală", aspus Hossu lafinalulîntâlniriiliderilor de sindicat cu Bocşi Botiş, care s-a desfăşuratvineri. Hossu aadăugat că speră ca modificările la proiectul de Cod al munciisă fie operate în urma discuţiilor din coaliţia de guvernământ."UDMRne-a contactat şi a spus că este sensibil la solicitările noastre, iar noisperăm să schimbe poziţia părţii guvernamentale. Codul Muncii, fiind o legemult prea importantă ce angajează pe termen lung întregul sistem naţional, nueste normal să nu fie dezbătut în cadrul Parlamentului", a spus Hossu. Acestaa menţionat că sindicatele intenţionează să demareze şi acţiuni de protest înstradă. "L-am anunţat pe premierul Emil Boccă nemulţumirea nu estedoar la nivelul salariaţilor. Avem o ofertă de la un angajator din domeniulconstrucţiilor care a spus că sponsorizează Cartel Alfa cu 3 tone de pietre ladimensiunea unui ouXXL", a afirmat Hossu precizând că protestelesunt cu atât mai necesare cu cât unii angajatori, pe baza faptului că nu maiexistăcontract colectiv de muncă la nivel naţional,au cerut şi auînregistrat contracte individuale de muncă modificându-le nivelul de salarizarela nivelul 670-700 de lei, minim pe economie. În schimb,vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical Ion Pisc s-a declarat mai rezervatîn ceea ce priveşte posibilitatea ca partidele din coaliţie să determineamendarea proiectului elaborat de ministerul de resort."Marian Sârbune-a promis că se va lupta să nu dispară contractele colective de muncă, dar separe că puterea domniei sale în coaliţie este limitată. Este un lucru cert: cea promis, nu i-a ieşit", a spus Pisc referindu-se la promisiunea UNPR căreglementarea contractelor colective de muncă se va face printr-o legespecială.

Negocieri în zadar

Întâlnirea dintre premier şi sindicalişti s-a terminatîntr-o notă încordată, Hossu susţinând că în faţa poziţiei inflexibile aGuvernului, liderii de sindicat au părăsit sala la scurtă vreme după ce ausosit şi reprezentanţii patronatelor. "Prin întâlnirea de astăzi s-a încercat,încă o dată, o manipulare a mişcării sindicale pentru că, deşi s-a spus că vafi o întâlnire cu sindicatele şi apoi comună cu patronatele, constatăm că defapt este cu totul altceva. Drept care am părăsit sala când au venitpatronatele", a declarat Hossu. Conform alteivariante, sindicaliştii ar fi fost de fapt daţi afară de către premier care adorit ca discuţiile cu partenerii sociali să fie duse separat."DeşiBotişne-a chemat să aibă o discuţie separatăcu noi,dar care va continua împreună cu patronatele.În momentul în carepatronateleau ajuns în sală pe finalul discuţiilor noastre,într-unmod elegant, domnul prim-ministru ne-a poftit afară: «Domnilor, vă mulţumesc,rămânem cu patronatele»", a spus Ion Pisc care a apreciat acest fapt ca"o mârşăvie" a lui Ioan Botiş.

Premierul Emil Boc a anunţat joi, la TVR1, că Executivulîşi va angaja răspunderea săptămâna viitoare pe Codul muncii. "Săptămânaviitoare, Guvernul îşi va angaja răspunderea pe Codul muncii, am aşteptatavizele de la CES şi de la Consiliul Legislativ. În urma şedinţei de Guvern de ieri amdat practic o formă finală Codului, urmând ca în procedura parlamentară sădiscutăm, chiar eventual să acceptăm amendamente ale parlamentarilor (...)Astăzi a avut loc CES-ul, aşteptăm să primim avizul şi săptămâna viitoareGuvernul îşi va angaja răspunderea pe Codul muncii", a explicat Boc. ŞiTraian Băsescu s-a declarat unsusţinător al acestei proceduri, aducândargumente în favoarea necesităţii schimbării Codului muncii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-08-31Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image
Media

Trenuri intarziate
Trenuri intarziate 06 Ian 2017 | (0)
Social

Deszăpezire „exemplară” în Capitală