2017-01-16 19:55

SOCIAL


Eticheta ecologică - taxă de 200 euro pentru analiza cererii

 |  16:33
Eticheta ecologică - taxă de 200 euro pentru analiza cererii
Firmelecare solicită acordarea etichetei ecologice UE, pentru a-şi promova astfel înfaţa clienţilor mărfurile sau serviciile furnizate, vor plăti o taxă fixă de200 euro/produs pentru procesarea cererii, vărsată integral la bugetul de stat,fără să mai achite însă şi o taxă anuală de utilizare. "Taxa pentrufiecare solicitare privind acordarea etichetei ecologice UE unui produs este în valoare de200 euro, echivalentul în lei la cursul de schimb leu/euro al Băncii Naţionalea României din data efectuării plăţii. Nu se percepe taxă anuală", searată într-o hotărâre aprobată de Guvern. Noua taxă vaintra în vigoare în termen de 30 zile.

Legislaţiaactuală, aplicată din 2007, prevede un tarif minim de 300 euro şi unul maxim de1.300 euro pentru procesarea cererii de acordare a etichetei ecologice, dincare doar 75% este vărsat la buget, restul sumei astfel încasate fiinddirecţionat către un fond de stimulare a angajaţilor din Ministerul Mediului.Aceeaşi legislaţie impune însă firmei care a obţinut eticheta ecologică săplătească şi un tarif anual pentru utilizarea acesteia, egal cu 0,15% dinvolumul anual al vânzarilor produsului etichetat, dar nu mai puţin de 500 euroşi nu mai mult de 25.000 euro.

Firmelecare introduc pe piaţă produse etichetate ecologic UE fără să aibă acest dreptsau care furnizează date inexacte la evaluarea performanţelor produsului vor fiamendate cu 5.000 lei-10.000 lei de către inspectorii Autorităţii Naţionalepentru Protecţia Consumatorilor sau cei ai Gărzii Naţionale de Mediu. Etichetaecologică a Uniunii Europene, reprezentând un simbol grafic sau un textdescriptiv aplicat pe produs sau ambalaj, este o schemă unică de certificareprin care consumatorii pot distinge produsele şi serviciile verzi, care nuafectează mediul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-01-13Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image