2018-12-10 02:01


Eveniment publicistic la Buzău. „Rarități” - Volum de lux, cu rarităţi din numismatică, filatelie şi istorie

 |  17:47
Eveniment publicistic la Buzău. „Rarități” - Volum de lux, cu rarităţi din numismatică, filatelie şi istorie

„Rarităţi” este titlul ultimei cărţi, cu profil documentar-ştiintific, de înaltă ţinută, pe care o semnează profesorul buzoian Constantin Ciurea. Realizată în condiţii grafice dintre cele mai inspirate, de lux, am putea spune - aptă a fi oferită şi în ocazii protocolare - cartea e structurată pe şase capitole – istorie, insigne, decoraţii, filatelie, bancnote, monede - toate ilustrate corespunzător, prin fotografii executate policrom, alături de texte concise, cu explicaţii pertinente, la obiect, vizând exponatele selectate (se simte mana profesorului de fizică!).

A rezultat, astfel, un volum-bijuterie (format A5, coperţi plastifiate, încorporând 350 de pagini, tipărite pe hârtie de calitate superiora, integral policromizata), cu un conţinut inedit, oarecum şocant, axat pe surprinderea unor prototipuri  mai rare, deosebit de expresive, cu trimitere la  trecutul mai mult sau mai puţin îndepărtat.

 Au fost alese piese mai scump evaluate, dar şi de valori mai mici, caracterizate însă prin elemente de raritate – menite să stârnească interesul şi curiozitatea specialiştilor sau amatorilor. Este emoţionant să vezi simboluri, insigne, medalii sau alte însemne datând din vremuri imemoriale sau de dată mai recentă. Reţinem la întâmplare câteva: însemnul „Regimentul de gardă Palatul Cuza, insignele  Regimentul 12 Cantemir, Regimentul de gardă Mihai Viteazul, Regimentul 17 Ştirbei Voda şi altele, inclusiv – pentru memoria istoriei – insigne masonice sau legionare. Ca să nu mai vorbim de decoraţii - interesante, neaşteptate, de mare diversitate: ordinul Carol l (în grad de Colan, din aur,  ori în grad de Mare Cruce), ordinul Virtutea Aeronautică, ordinul Crucea Albă etc. Nu lipsesc bancnotele, astfel: bancnote  de 10 ducaţi, supranumite „galbeni imparatest”. Este prima încercare, eşuată, de a se realiza (1853) „bilete de bancă”. Distingem, pe mijlocul aversului, în partea de sus, vulturul Ţării Româneşti, având crucea în cioc, iar în gheare un mănunchi de fulgere. Apoi, bancnotă de 100 lei /100 piastres(1856), cu stema Moldovei, iar în  câmpul ei este inscripţionata titulatura „bilet de banca”. Şi exemplele s-ar putea înmulţi cu alte informaţii interesante şi inedite.

Capitolul de istorie este şi el marcat prin reţinerea unor vestigii reprezentative: Tăbliţele de la Sinaia, Tezaurul de la Pietroasă, Brăţările de aur de la Caprareata, Gânditorul de la Hamangia, Tezaurul dacilor nordici etc. Iată, aşadar, cum, un profesor,  după ce o viaţă întreagă a predat Fizică la Liceul / Colegiul „B. P. Haşdeu” din Buzău,  scrie acum – şi chiar cu  succes -  cărţi cu profil beletristic sau  ştiinţific.

IOAN STOICA


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-26

TAGURI: eveniment publicistic, raritati, volum, lux, numismatica, filatelie, istorie
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...