2018-12-10 15:09


Exces de zel al poliţiştilor locali din sectorul 1 pentru amendarea stăpânilor cu câini

 |  21:01
Exces de zel al poliţiştilor locali din sectorul 1 pentru amendarea stăpânilor cu câini
P24

Minutele de relaxare ale bucureştenilor iubitori de animale au devenit o teroare. De câteva zile, Poliţia Locală Sector 1 face razii prin parcuri, în special dimineaţa. Poliţiştii îi amendează pe stăpânii de câini, dacă se întâmplă ca animalele să calce puţin pe iarbă. Ei invocă o hotărâre de Consiliu General din 2010 pe care o aplică la extrem şi fără discernământ.

Plimbarea câinilor dimineaţa prin parcuri a devenit pentru bucureştenii din sectorul 1 al Capitalei o mare problemă. Cititorii PUTEREA ne-au scris cum sunt pândiţi de poliţiştii locali în parcuri când ies la plimbare cu căţeii. Ei se plâng de excesul de zel pe care îl demonstrează oamenii de ordine în momentul în care animalele calcă pe spaţiul verde. Oamenii spun că nu se pune problema că animalele şi-ar face nevoile pe alei sau pe iarbă, ci pur şi simplu sunt pândiţi. Poliţia Locală Sector 1 invocă Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti nr. 120/ 2010 prin care s-a decis ca stăpânii de căţei să fie amendaţi dacă îşi lasă animalele pe orice spaţiu verde din Bucureşti cu excepţia ţarcurilor special amenajate pentru câini. Problema oamenilor este că nu mai au voie să se plimbe cu câinele decât pe asfalt. Contravenienţii sunt puşi să plătească amenzi între 200 şi 500 de lei.

Comportament de om al legii

“Cazul meu particular este că am copii, care merg în parc şi, evident, se joacă. Pe căţel trebuie să îl ţin zdravăn pe alee să nu păşească pe spaţiul verde. E aproape imposibil. De vreo lună de zile Poliţia Locală cam cu asta se ocupă. De ieri (joi, 14 mai-n.r.) au ajuns şi în Parcul Kiseleff. Duritatea şi instistenţa cu care poliţia ne urmăreşte este mai mult decât abuzivă. Acum în Parcul Kiseleff nu mai era nici o pereche câine-stăpân. În mod evident, nu au cum să încapă toţi căţeii care vin în parc în ţarcul primăriei. În plus, cum noi avem unul foarte mic, nici nu pot să îl bag laolaltă cu cei mari... Ştiu că par vorbe mari, dar e pur şi simplu instaurată teroarea... O altă problemă e că nu ai voie cu căţelul nici în spatele blocului. Nici nu ştiu ce fac oamenii în vârstă care au câte un căţel şi ieşeau cu el în apropierea casei. Mie mi-au dat avertisment fiindcă “marele speedy” călcase pe iarbă. Într-o zi s-au aşezat chiar lângă mine, în faţa blocului, să vadă dacă nu cumva Speedy, câinele, calcă pe iarbă. Toţi stăpânii de câini au fugit pur şi simplu din parcuri. Într-o zi, soţul meu a încercat să se ducă în ţarc, dar acolo era un câine mare şi nu a putut să stea. Eu ştiu vreo şase stăpâni de căţei amendaţi, restul au reuşit să fugă. Între timp s-a răspândit zvonul şi toţi ocolesc parcul. Chiar e absurd. În schimb, pe trotuare s-au înmulţit rahaţii, semn că s-au înmulţit maidanezii”, ne scrie Isabelle Albu.

Experienţe din alte ţări

Reglementările în materie de animale de companie în statele europene, SUA şi Canada se referă la accesul în magazine al câinilor. În Canada sunt locuri publice unde câinii nu au voie decât dacă sunt transportaţi. De asemenea, discuţiile sunt legate de purtarea lesei, dar niciunde nu se face referire la accesul în parcuri. “Aşa cum văd eu lucrurile, sunt două probleme. Cea de fond, conform acelei hotărâri animalele de companie nu au voie pe nici un spaţiu verde decât cel aşa-zis amenajat, adică îngrădirile din parcuri, care sunt lăsate de izbelişte. Înăuntrul lor se stropeşte extrem de rar, deşi alături sunt irigatoarele alea care stropesc regulat iarba. Cât consum de apă poate fi în plus?! Mai mult, sunt foarte puţine ţarcuri faţă de numărul de câini şi se presupune că rasele mici intră la grămadă cu cele mari, ceea ce practic este imposibil. Un alt aspect e cel legat de cei care au câini, dar nu au maşină să ajungă la locurile alea. A doua problemă, oarecum de formă, este că, în baza hotărârii CGMB poliţia acţionează aleatoriu. În urmă cu trei ani, a mai dat un rând de amenzi şi în primăvara asta au reînceput raziile pe sectoare. În intervalele dintre razii, parcurile sunt lăsate în pace şi nimeni nu zice nimic, chiar dacă sunt lăsaţi liberi câini-lup sau alte rase periculoase. Nimeni nu vorbeşte despre asta fiindcă toţi se bazează pe ideea că o să-i treacă poliţiei şi o să ne lase iarăşi în pace un timp. Practic, nu se rezolvă nimic. Nu ştiu care a fost motivul pentru care poliţia a declanşat raziile. Ei susţin că cetăţenii s-au plâns că au fost invadate parcurile de câini. Poate că acţiunea asta face parte dintr-o campanie de intimidare de genul “ANAF-ul pe urmele distribuitorilor de pizza”. Poate să fie şi disperarea după bani”, comentează cititoarea PUTEREA.

Extras din HCGMB nr. 120/2010 cu privire la posesorii de animale de companie

Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti Nr. 120 din 30.06.2010 (Normele de salubrizare şi igienizare ale Municipiului Bucureşti)

Pentru posesorii de animale de companie:

CAP. XI Menţinerea curăţeniei de către posesorii de animale de companie

Art. 33. Pe teritoriul Municipiului Bucureşti se interzice creşterea sau întreţinerea, în gospodării individuale a animalelor şi păsărilor pentru consum, piele, blană şi tracţiune, a albinelor, viermilor de mătase şi asimilate acestora cu excepţia animalelor de companie.

Art. 34. (l) Posesorii de animale de companie au următoarele obligaţii în timpul plimbării animalelor pe domeniul public:

a) să deţină asupra sa materialele necesare (făraş, mătură, pungă etc.) pentru curăţarea locului şi evacuarea dejecţiilor fiziologice; b) să nu permită accesul animalelor de companie pe spaţiile verzi din parcuri, grădini publice şi cele aferente ansamblurilor de locuinţe, în spaţiile de joacă amenajate pentru copii, în magazine şi pieţe de desfacere a produselor agroalimantare. Accesul cu animalele de companie va fi permis numai în spaţiile special amenajate. Nu vor fi supuşi acestui regim, câinii de serviciu ai Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor;

c) menţinerea câinilor în lesă, iar cei din categoria câinilor agresivi vor purta obligatoriu şi botniţă;

(2) Posesoiii de animale de companie vor deţine carnete de sănătate pentru acestea şi vor asigura vaccinarea lor în conformitate cu normele sanitar-veterinare în vigoare;

(3) Posesorii de animale de companie vor asigura o permanentă stare de curăţenie şi igienizare a spaţiilor destinate creşterii acestora, luând măsurile necesare în vederea evitării poluării olfactive a celorlalte persoane;

(4) Persoanele care deţin animale de companie în imobile cu spaţii comune vor asigura protecţia şi siguranţa celorlalţi locatari în raport cu aceştia. Această obligaţie le revine de asemenea şi în timpul plimbării acestora pe domeniul public.

caini, razii, teroare, politia, locala, sector, 1, tarcuri, amenzi


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-18

TAGURI: caini, razii, teroare, politia, locala, sector, 1, tarcuri, amenzi
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


A
17 Mai 2015

Cele 500 blocuri construite fantoma , de mafia imobiliara tiganeasca nu a vazut-o ., in cartierele Damaroaia , Pajura si Bucuresti Noi . Peste jumatate sint in procese .
PUSCARIE PENTRU ACTE DE INTIMI
17 Mai 2015

putina puscarie pentru teroristi. actiunile de intimidare si de terorism efectiv trebuiesc sanctionate dur. asa ca ploticia locala si consiliul local sa faca bine si sa plateasca. conform legii.
CROCODILUL FLAMAND
17 Mai 2015

Sectorul 1 si sectorul2 in bucuresti...pai se stie cine sta acolo....tot felul de baroni si baronei de la seku....au alergie la catei....evident orice shobolan rosu nu vrea sa vada in preajma decat vaci de muls....fara caini sau pisici....se cheama INCOMPATIBILITATE INTRE SPECII.....AU ALERGIE LA PISICA NEAGRA....(MASCATII DNA) chestia asta cu pus politia pe oamenii cu animale de companie e o idee mai veche a lui Nastase....diversiune tipic bolsevica sa distraga atentia oamenilor de la MATUSA TAMARA si alte escrocherii de miliarde de euro
CROCODIL
17 Mai 2015

Decizia de demolare a mastodotului de la Casa Scintei a lui PUZDREA cind il demoleaza ?
SANDMAN
18 Mai 2015

Cu blocurile tiganesti care inca se construiesc ce se intimpla? Alo, DNA-ul! Cita protecie are Chiliman ci clanurile tiganesti care construiesc blocurile alea? Si cum de nu-i intreaba ANAF de unde au banii cind ei n-au muncit nici macar o zi in viata lor?
SANDMAN
18 Mai 2015

Blocurile tiganesti din Buc Noi: https://plus.google.com/u/0/photos?pid=5654378788064414002&oid=105474252273441319613&authkey=CO-x98HP3fmbTQ
ANONIM
18 Mai 2015

Bani sint de la parlamentari cu camata comuna . Udrea - cocos - ponta - sova - madalin voicu - onoriu si cei din cartiere . Mama lui ponta mutata din bloc cu 8 etaje teatru masca , mutata in vila facuta in colaborare cu tigani gratis , in spatele biserici bazilescu .
IULIA TABACU
22 Mai 2015

Aici in Canada atit ciinii cit si stapinii calca si chiar se joaca pe spatiile verzi chiar si copii se joaca cu mingea nu vad o gresala caci calci pe iarba gresala este cind nu cureti dupa ciine sau arunci chiar si un muc de tigare pe jos sau ohirtie ceva dar Ponta vad ca nu stie cum sa mai sanctioneze romanii ca sa aibe bani sa se plimbe cu sleahta lui de puscariabili actuali si viitori
SYL DUTCHBAT
02 Iun 2015

romania, you are the nr 1 sadistist towards dogs and you make the nazi's from WOII look like saints
PATRU LABUTE
05 Aug 2015

Sigur, toate celelalte probleme s-au pus la punct, gratie activitatii primariilor , cu concursul politiei! Adica inspectorii si politistii , atunci cind au constatat o problema, au transmis informatii celor care au in atrributiile de serviciu punerea in ordine a situatiei respective,iar acestia au inlocuit cu zel, de vreo doua ori in citiva ani ,toate bordurile in cauza!......... Sunt toate trecerile de pietoni (ne)marcate, (ne)semnalizate cu indicatoare (in)vizibile ( pentru ca au fost acoperite de vegetatie ,sau lipsesc).(nu)Se asigura periodic prezenta organelor de ordine pe strazi si celelalte locuri publice expuse actiunii unor nefericiti cetateni care fie conduc un autoturism fara a respecta regulile de circulatie(trecerile),fie fac curse de masini sau motociclete(mai ales noaptea),mingiind urechile celorlalti sau punindu-i in pericol .(nu)Se asigura trecerea periodica a organelor de ordine prin zone publice (spatii dintre blocuri ,acces spre gradinite )unde alti nefericiti fac chefuri pina spre miezul noptii, fac pipi pe unde le vine chiar prin gardurile gradinitelor ( iar paza acestora se afla oare unde , nu politia verifica ?).Iar altii isi dau drumul la voce si nu numai ,chiar pe mijlocul strazilor .Si multe altele Da ,halal educatie si civilizatie .Si halal asigurare ordine publica. Asa ca aceste probleme sunt rezolvate. Si ,fiind mai simplu si mai usor ,sa-i abordam pe copii sau batrinii care scot un catel.SIGUR E ,O PROBLEMA DE CIVILIZATIE ,DACA A FACUT TREBUIE FACUT SI CURATENIE . DAR SA LE DAM DIN PRIMA O AMENDA ,NU UN AVERTISMENT, SA SE INVETE MINTE .. CA SA ARATAM CIT DE VIGILENTE SUNT PRIMARIA si POLITIA CU CATEII SI STAPINII LOR. Este un exemplu din sect .3 str. tuculescu si cele adiacente.
N. POIENARU
24 Feb 2016

Javrele actuale (proveniti in mare parte din potai de paza la tarle de oi), initial CAINI comunitari, rebrenduiti in LOCALI , in ideea sa nu mai para jigodii, sunt invidiosi pe cainii adevarati, care sunt iubiti de oameni, pe cand javrele sunt hulite si de aici le vine ura si in viitor turbarea.
Random imageUltimele stiri


loading...