2018-11-18 12:15


Excesele alimentare te bagă în spital

 |  13:17
Excesele alimentare te bagă în spital

Moderaţia trebuie să fie cheia alimentaţiei din perioada Sărbătorilor Pascale, în caz contrar existând riscul să fie nevoie de asistenţă medicală specializată, a declarat vineri, pentru Agerpres, dr. Tudor Ciuhodaru, medic în cadrul Centrului de Traumă şi Toxicologie din Iaşi.

Specialistul susţine că, indiferent dacă am postit sau nu, trebuie să respectăm câteva reguli simple pentru ca de Paşti să nu ajungem la spital, aceste reguli putând fi adaptate eventual patologiei de bază. Supraalimentarea nu trebuie începută imediat după slujba din noaptea de Înviere, ci trebuie să se aştepte până a doua zi dimineaţa sau, mai bine, la orele prânzului.

„Puteţi începe cu o salată de crudităţi asociată unei garnituri de legume făcute la grătar, urmate de o felie de ananas crud şi nu din conservă, pentru a vă facilita digestia. Apoi puteţi continua cu friptura de miel. Cei care au ţinut post trebuie să reia cu prudenţă alimentaţia normală, începând cu brânzeturi, legume, fructe şi carne de pasăre, urmate de cantităţi mici de ciorbă şi drob. Fiecare masă trebuie să conţină un singur aliment concentrat, tot ceea ce nu este fruct sau legumă este considerat concentrat. Friptura, drobul, sarmalele se consumă separat, nefiind recomandat amestecul de friptură cu ouă, al cărnii de miel cu cartofii şi consumul de dulciuri sau fructe imediat după masă. Încercaţi să asiguraţi o pauză de cel puţin jumătate de oră între felurile de mâncare, pentru a evita senzaţia de suprasaturaţie sau sindroamele dispeptice”, recomandă medicul.

Precauţii speciale, trebuie avute în vedere de cei cu afecţiuni digestive, metabolice, precum diabet sau gută, ori boli cardiace, aceştia trebuind să respecte regimul igieno-dietetic fără dulciuri, sare şi pe cel medicamentos. Indiferent de starea de sănătate, băuturile alcoolice trebuie consumate cu prudenţă deoarece acestea riscă, mai ales în asociere cu mâncarea grasă, să ducă la pancreatite, ulcere, hemoragii digestive, colici biliare.

„Apariţia simptomelor digestive precum greaţă, vărsături, dureri abdominale, tulburări de tranzit, febră sau frison sau cardiace, precum dureri precordiale, palpitaţii, cefalee, vertij, indică prezentarea de urgenţă la spital”, a mai spus medical.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639560-07-06

TAGURI: Ciuhodaru, Iasi, alimentatie, sanatate, spital, afectiuni
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...