2017-01-25 01:21


Facturile la încălzire şi apă caldă ar putea creşte cu 60%. Eliminarea subvenţiilor la energia termică va cauza pierderi de miliarde de euro pentru stat

 |  17:48
Facturile la încălzire şi apă caldă ar putea creşte cu 60%. Eliminarea subvenţiilor la energia termică va cauza pierderi de miliarde de euro pentru stat

Creşterea facturilor la apă caldă şi încălzire va determinaînchiderea CET-urilor, avertizează reprezentanţii asociaţiilor de locatari.Statul ar pierde astfel investiţii de miliarde de euro. Factura la apă caldă şila încălzire ar putea creşte cu 60%, după ce Guvernul va elimina subvenţiile,aşa cum s-a angajat faţă de FMI.

Guvernuls-a angajat în ultimele discuţii cu Fondul Monetar Internaţional să eliminesubvenţia la energia termică în perioada imediată, astfel că factura populaţieipentru încălzire şi apă caldă ar putea creşte cu până la 60% spre fineleanului, în funcţie de capacitatea primarilor de a acoperi diferenţa din surseproprii.

Organizaţiilenonguvernamentale avertizează că o creştere a valorii facturilor la întreţinerecu 60% va determina închiderea CET-urilor şi, implicit, risipirea investiţiilorde miliarde de euro realizate de stat în aceste unităţi. “Debranşarea cred că este unica soluţie pentru cetăţeni,doar nu o să renunţe la locuinţe. Bineînţeles că acest lucru va conduce laînchiderea multor CET-uri. Cum poate statul să ia o măsură care să conducă laînchiderea CET-urilor, care înseamnă investiţii de miliarde de euro?”, ne-a declarat preşedintele Federaţiei Asociaţiilor deLocatari “Habitat”, Mihai Mereuţă. Acesta susţine că “guvernanţii doar lasăimpresia că sunt obligaţi de FMI să ia măsuri împotriva oamenilor”. “Eu nu credcă Guvernul este obligat de FMI să ia măsuri antisociale, împotriva oamenilor.Se poate elimina subvenţia, dar să se deblocheze plafoanele. Sunt oraşe precumTimişoara sau Botoşani unde deja sunt probleme pentru cetăţeni să plăteascăfacturile la întreţinere şi fără această scumpire de 60%. Pe timp de iarnă,costul poate ajunge şi la o gigacalorie pe cameră. Dacă preţul gigacalorieiajunge la 400 de lei, cum va putea o familie de pensionari cu venit lunar de1.500 de lei să plătească încălzirea? FMI nu cere Guvernului să ne lichideze. Eu sper că a fost o eroare încomunicatul Guvernului şi că vor veni cu completări. Poate i-a ajutat ploaiarece din Bucureşti să gândească mai bine”, ne-a mai spus Mereuţă.

Franks îi dictează lui Boc ce are de făcut

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declaratcă Guvernul va elimina subvenţia acordată de la nivelcentral până la finele anului, dar va menţine la acelaşi nivelsau chiar va creşte ajutoarele pentru încălzire acordate persoanelordefavorizate. Subvenţiapentru producerea energiei termice este acordată în prezent atât de la bugetulde stat, cât şi de la bugetele locale.

"Există diferite subvenţii pentru încălzire. Ajutorul deîncălzire pentru cei mai vulnerabili ar putea rămâne la acelaşi nivel sau arputea chiar creşte. Există însă o subvenţie acordată de la nivel central, pecare Guvernul vrea să o elimine în cursul acestui an. Există, de asemenea,subvenţii pentru încălzire de la autorităţile locale, dar acestea nu au fostluate încă în considerare", a spus Franks, citat de Mediafax. Potrivitreprezentantului FMI, eliminarea subvenţiilor în acestan pentru căldură va avea efect şi asupra inflaţiei, care ar putea urca şi până la 6%, peste cea mai recentă prognozăa Băncii Naţionale a României. "Ne aşteptăm ca inflaţia (după eliminareasubvenţiilor - n.r.) să fie undeva între 5 şi 6%. Vom face calculele când vomşti cu exactitate care sunt schimbările în ceea ce priveşte şi modificările lapreţul gazelor", a mai spus Franks.

Banca Naţională a revizuit săptămâna trecută prognoza de inflaţiepentru acest an, de la 3,6 la 5,1%, dar nu a luat în calcul şi posibilelecreşteri de preţuri administrate, pe motiv că nu exista un calendar cert înaceastă privinţă. În prezent, de la nivel central, Guvernul acoperă până la45% din cheltuielile cu combustibilul ale producătorilor de energie termică,iar preţul de facturare la populaţie diferă mult de la o localitate la alta, înfuncţie de preţul de referinţă stabilit de către consiliul local şi subvenţiaacordată de fiecare primărie. Astfel, conform celor mairecente date, pentru energia termică furnizată de CET Bacău populaţia plăteşte 137,60lei/Gcal faţă de un preţ de furnizare aprobat de 225 lei/Gcal, energia termicăfurnizată de CET Iaşi este plătită de populaţie cu 175 lei/Gcal faţă de un preţde furnizare de 291,87 lei/Gcal, iar pentru energia termică furnizată de LocatoPiatra Neamţ este acceptat pentru populaţia un preţ de 148,48 lei/Gcal faţă deun cost real de 279,79 lei/Gcal.

Diferenţemari între preţul plătit de populaţie şi costul real al agentului termicacoperite prin subvenţie sunt înregistrate şi pentru energia termică furnizatăde CET Brăila (165,30 lei/Gcal faţă de 351,31 lei/Gcal), RAM Buzău (185,24lei/Gcal faţă de 439,28 lei/Gcal), RA Termoficare Cluj (165 lei/Gcal faţă de347,04 lei/Gcal), Uzina Electrică Zalău (130 lei/Gcal faţă de 460,42 lei/Gcal),Dalkia Alba-Iulia (129,64 lei/Gcal faţă de 512,28 lei/Gcal) sau RADET Bucureşti(119 lei/Gcal faţă de 298,62 lei/Gcal).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-09-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image
Media

Trenuri intarziate
Trenuri intarziate 06 Ian 2017 | (0)
Social

Deszăpezire „exemplară” în Capitală