2017-01-16 20:13

SOCIAL


Faliment la Cantacuzino

 |  21:00
Faliment la Cantacuzino

Oficialii din Ministerul Sănătăţii au format o comisie pentru evaluarea pagubelor de pe urma retragerii celor 700.000 de doze de vaccin produse de Institutul Cantacuzino. Prejudiciul se ridică la aproximativ 3,5 milioane de lei. Plata acestei sume de bani de către institut l-ar putea arunca direct în „gropa cu lei”, şi anume, în faliment.

Probleme la fiecare pas pentru prestigiosul Institut Cantacuzino, fostul centru de referinţă în materie de vaccinuri din ţara noastră. De doi ani, numai norocul l-a ţinut în funcţiune, pentru că sistematic s-au produs tot soiul de evenimente neplăcute care l-au împins pas cu pas către sfârşit.

Sfârşitul e aproape

Tot ceea ce se petrece în interiorul institutului la această oră este un mister total. Oficialii nu vor să comenteze nici un aspect al problemei legate de dozele de vaccin retrase de pe piaţă în luna ianuarie. Au intrat într-un soi de „silentio stampa” autoimpus. Au loc întâlniri frecvente cu reprezentanţii MS, unde se dezbate problema banilor pe care ar trebui să îi returneze institutul către minister. Concluziile întâlnirilor nu le aflăm de la instititut, ci de la purtătotul de cuvânt din MS, Oana Grigore: „Au existat discuţii cu cei de la Cantacuzino. Ministerul a format o comisie de control care va stabili cu exactitate suma pe care va trebui să o plătească institutul. Vorbim de aproximativ 3,5 milioane de lei”.

„Cineva vrea să distrugă Institutul Cantacuzino. Ceva nu e în regulă cu acest număr mare de doze retrase. Aici ar trebui investiţi bani, nu puse beţe în roate. E un institut de strategie pentru siguranţa României. Ţara noastră avea în trecut fabrici importante de medicamente care au fost închise. În ritmul ăsta, cel mai probabil să se întâmple la fel şi cu institutul”, declară Dan Pereţianu, preşedintele Camerei Federative a Medicilor.

Licitaţie cu emoţii

Deşi în mod normal, an de an, dozele de vaccin pe care MS le distribuia DSP-urilor le lua fără nici un fel de problemă de la Cantacuzino, în acest an, cineva a schimbat regulile jocului. S-a organizat o licitaţie publică în luna noiembrie, la care au participat mai mulţi producători. La acea vreme, directorul instituţiei, Radu Dorel Lucian, declara extrem de speriat, pentru ziarul „Puterea”: „Nici nu vreau să mă gândesc la faptul că am intra în incapacitate de plată. Dacă nu câştigăm licitaţia, asta s-ar putea întâmpla. Dozele noastre sunt făcute pe datorie. Ar însemna faliment să rămânem cu ele”. Astăzi, domnia sa nu mai spune nimic.

Norocul a surâs institutului şi în urma licitaţiei a distribuit dozele către MS, iar banii au intrat în cont. Nici nu au avut ocazia să respire uşuraţi, că oficialii din Cantacuzino au mai primit o veste bombă: 700.000 de doze de vaccin nu au fost conforme şi s-au retras de pe piaţă, iar institutul va fi nevoit să returneze o sumă impresionantă de bani către MS. Dacă aceşti bani vor fi plătiţi din puţinul care există la ora actuală în institut şi dacă mai adăugăm faptul că încrederea în ceea ce priveşte producţia pentru viitor a fost ştirbită, greu de sperat că se vor redresa lucrurile şi Cantacuzino va rămâne în picioare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-10-18

TAGURI: Institutul-Cantacuzino, Ministerul-Sanatatii, DSP, Radu-Dorel-Lucian, Oana-GrigoreComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image