2018-10-16 20:09


Fără mere pentru preşcolarii de la stat

 |  21:00
Fără mere pentru preşcolarii de la stat

Mai mulţi părinţi au reclamat la Ministerul Educaţiei că preşcolarii de la grădiniţele de stat cu orar prelungit nu sunt incluşi în programul „Laptele şi cornul”, mai nou, cunoscut sub denumirea „Fructe pentru copii”. Ei apreciază că este vorba de o atitudine discriminatorie faţă de această categorie de preşcolari, în situaţia în care grădiniţele şi şcolile particulare beneficiază din plin de acest program al statului.

„Vi se pare normal ca preşcolarii de la program prelungit să fie privaţi de această hrană? Este adevărat că ei primesc trei mese acolo, dar sunt plătite de părinţi. Altfel, sunt şi ei copii preşcolari la grădiniţe de stat, la fel ca toţi ceilalţi. Lapte şi corn nu au primit niciodată”, ne-a declarat Cristian Brătescu, tatăl unui băieţel din grupa mare de la Grădiniţa de stat cu program prelungit nr. 111 din sectorul 6 al Capitalei. Ca efect al unor reglementări venite din partea Uniunii Europene, începând din acest an de învăţământ, s-a decis ca treptat laptele şi cornul să fie înlocuite cu fructe, în special cu mere. „Măsura privind asigurarea gustării formate din fructe mi se pare foarte bună. Copiii de la această formă de învăţământ în continuare nu primesc nici aceste fructe. Preşcolarii sunt descriminaţi. Ştim cu toţii că majoritatea părinţilor cu venituri mici şi medii aleg grădiniţele de stat şi noi, părinţii, suportăm toate costurile privind mesele zilnice, rechizitele, pregătirile suplimentare de tip «after school». De cele mai multe ori le mai dăm şi pacheţel pentru gustarea dintre mese. În schimb, la grădiniţele private, unde taxele sunt foarte mari, deci au acces numai copiii ai căror părinţi au câştiguri uriaşe, se asigură fie lapte şi corn, fie fructe sau alte produse în schimb”, ne-a mărturisit părintele Marcel Bălaşa care are copilul înscris la Grădiniţa nr. 57 din Bucureşti.

Nici o speranţă legislativă

În viziunea Ministerului Educaţiei, programul „Laptele şi cornul” nu a fost niciodată destinat preşcolarilor din grădiniţele cu orar prelungit. Iniţial, beneficiarii au fost doar elevii claselor I-IV din şcolile de stat (OUG nr. 96/2002). Un an mai târziu, sunt vizaţi şi preşcolarii din grădiniţele de stat cu program normal (OUG nr. 70/2003). În prezent, de acest program beneficiază elevii claselor I-VIII din şcolile de stat şi particulare, precum şi preşcolarii din grădiniţele de stat şi particulare cu program normal (Legea nr. 32/2009). „Articol unic - Se aprobă Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 95 din 24 iunie 2008 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 96/2002 privind acordarea de produse lactate şi de panificaţie pentru elevii din clasele I-IV din învăţământul de stat, precum şi pentru copiii preşcolari din grădiniţele de stat cu program obişnuit de 4 ore, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 485 din 30 iunie 2008” este precizarea legislativă în acest sens.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-01-10

TAGURI: mere, prescolari, stat
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...