2017-01-22 10:14

SOCIAL


Fără substanţe cancerigene

 |  21:00
Fără substanţe cancerigene

Pesticidele periculoase din agricultură şi substanţele folosite pentru tratarea mobilierului ar putea dispărea în curând, o dată cu intrarea în vigoare a noii legislaţii europene.

Substanţele „biocide” - fie că sunt otrăvuri împotriva şoarecilor sau dezinfectante - vor fi supuse unui control mai strict, ca urmare a unui vot al Parlamentului European. Regulile au fost aduse la zi pentru a proteja mai bine sănătatea umană şi mediul, simplificând în acelaşi timp procesul de acordare a aprobărilor pentru a vinde produsele. Consiliul European, care deja a acordat o aprobare provizorie pentru această nouă legislaţie, trebuie acum să acorde şi aprobarea formală pentru ca legislaţia să intre în vigoare.

Obiecte de uz comun

Această legislaţie adusă la zi elimină o scăpare a legislaţiei precedente, aşa încât produse tratate anterior cu pesticide sau fungicide - cum ar fi mobilier tratat cu fungicide (de exemplu canapele tratate cu substanţe fungicide) sau blatul de lucru al bucătăriilor tratate cu substanţe antibacteriene - vor fi acoperite acum de noua legislaţie şi vor fi identificate. Pesticidele din agricultură vor continua să fie acoperite de altă legislaţie europeană.

Limitarea substanţelor dăunătoare

Cele mai problematice substanţe, cum ar fi cele cancerigene, care afectează genele umane sau sistemul endocrin sau care sunt toxice pentru funcţia reproductivă, trebuie de principiu eliminate în întregime. Excepţiile se pot admite doar acolo unde sunt strict necesare, de exemplu în situaţii în care substanţa „biocidă” e necesară pentru a combate un pericol specific la adresa sănătăţii, care nu poate fi combătut prin alte mijloace. Aprobările în cazul acestor excepţii vor fi limitate în timp, până la dezvoltarea unor alternative mai sigure pentru sănătate.

Îngrijoraţi de posibilele riscuri ale nanotehnologiei, deputaţii europeni au aprobat verificări separate în cazul acestor substanţe şi etichetarea produselor conţinând nanomateriale.

Deschiderea pieţei

Noua legislaţie armonizează în continuare piaţa UE pentru produse „biocide” şi adoptă termene-limită pentru evaluarea cererilor pentru introducerea acestor substanţe. Recunoaşterea aprobărilor în statele membre va fi îmbunătăţită, iar posibilitatea de a solicita autorizaţie la nivel UE va fi realizată în etape din 2013, devenind posibilă pentru majoritatea produselor până în 2020. Pentru a evita repetarea testelor pe animale, companiile vor trebui să înceapă să facă şi schimburi de informaţii privind datele rezultate din testele pe animale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-07-19

TAGURI: pesticide, control, pericol, teste, produse, biocide, cancerigenComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image