2017-01-21 17:37

SOCIAL


Farmaciile nu mai acordă medicamente compensate, de teama CNAS. Reţetele medicilor de familie nu mai au deja nici o valoare

 |  18:30
Farmaciile nu mai acordă medicamente compensate, de teama CNAS. Reţetele medicilor de familie nu mai au deja nici o valoare
Cele mai multe farmacii deja nu mai acordă medicamente compensate, cu toatecă medicii de familie nu vor mai elibera reţete abia de joi. Aceasta esteconcluzia formulată de reprezentanţii Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor,în urma unei investigaţii realizate, ieri, în Capitală. De joi, pacienţii vorfi nevoiţi să plătească medicii de familie pentru controale.

Cu toate că, abia de joi, medicii de familie nu vor maielibera reţete de medicamente compensate şi nu vor mai acorda trimiteri care săfie decontate, cele mai multe farmacii deja nu mai vând produsele pacienţilordecât dacă aceştia achită preţul întreg, susţine conducerea Asociaţiei pentruProtecţia Pacienţilor (APP).

În urma unei investigaţii realizate, ieri, în Capitală,reprezentanţii APP au constatat că mai puţin de 0,5% dintre farmaciileverificate de ei acordau medicamente în baza reţetelor compensate. “Am controlat, astăzi (n.r. - ieri 6.06.2011), 14 farmaciidin Bucureşti. Dintre acestea, numai trei acordau medicamente pe baza acestorreţete. Acele lanţuri de farmacii erau cele protejate de Casa de Asigurări deSănătate (CNAS). Am discutat cu farmaciştii şi aceştia ne-au mărturisit că leeste teamă să mai acorde medicamente pe baza reţetelor eliberate de mediciicare refuză să semneze Contractul-cadru, deoarece ar putea să nu-şi maiprimească banii de la Casă”, ne-a declarat preşedintele APP, Vasile Barbu. Acestasusţine că pacienţii oricum nu beneficiau de mari reduceri, deoarece bugetulCNAS se termina după prima parte a lunii. “Pacienţii, dacă mai au medicamenteîn casă, e bine să mai aştepte până se rezolvă această problemă. Dacă nu auaceste medicamente vor fi nevoiţi să le procure de la farmacie, plătind preţulîntreg. Oricum, pacienţii nu beneficiau de mari reduceri. Bugetul Casei seepuiza după câteva zile. Investigaţiile paraclinice şi aşa nu erau decontate deCasă. Pacienţii vor trebui să se adreseze conducerii CNAS pentru a rezolvaaceastă problemă. Medicii au dreptate. Singurele farmacii care mai acordămedicamente compensate sunt şantajate de CNAS. Farmaciile investigate de noicare acordau medicamente compensate nu aveau trimiteri decât de la un singurmedic, din Tei (n.r. - cartierul bucureştean Tei). Se pare că medicul avea cevaprobleme descoperite de CNAS. De ce nu face conducerea CNAS publice numelemedicilor care au fost prinşi că acordau reţete pacienţilor decedaţi?”, a întrebat Vasile Barbu.

De joi,medicii de familie nu mai acordă consultaţii gratuite

Medicii defamilie nu vor mai acorda consultaţii gratuite începând de joi, pacienţii fiindastfel nevoiţi să plătească dacă vor să beneficieze de serviciile medicale aleacestora, potrivit preşedintelui Federaţiei Patronatelor Medicilor de Familie,dr. Doina Mihăilă. “Până miercuri inclusiv am luat deciziade a nu taxa pacienţii, dar de joi trebuie să taxăm. Avem o relaţie veche de 12ani cu pacienţii. Dar avem şi noi nişte angajaţi care trebuie să trăiască, săfie plătiţi, avem şi costurile de întreţinere ale cabinetelor care trebuieplătite. Dacă noi nu acceptăm să intrăm într-un contract de acest gen,pacienţii rămân asiguraţi. Ei au nişte drepturi, plătesc nişte bani şi aceştibani sunt gestionaţi de Casa Naţională de Asigurări”, a declarat Doina Mihăilă.

PotrivitSocietăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), un medic de familiespecialist are cheltuieli lunare minime de circa 6.100 lei, în condiţiile încare venitul său brut este de aproximativ 7.400 de lei. După plata tuturorcheltuielilor şi a impozitului, medicul rămâne cu circa 820 de lei pelună,în condiţiile în care are1.500 de înscrişi şi 400deconsultaţii pe lună.

Medicii defamilie au decis să nu semneze noul contract-cadru cu casele desănătate.Ei suntnemulţumiţi, în principal, de bugetul alocat, carear duce la falimentul cabinetelor.

PreşedinteleCNAS, Lucian Duţă, a anunţat joi că medicii pot veni să semneze noilecontracte de servicii şile-a recomandat doctorilor de familie să-şi calculeze veniturile după noilenorme, pentru a vedea că mulţi au venituri mai mari. În replică, reprezentanţii Societăţii Naţionale deMedicina Familiei/Medicină Generală (SNMF) şi ai Federaţiei Naţionale aPatronatelor Medicilor de Familie (FNMPF) au criticat afirmaţiile lui LucianDuţă privind creşterea finanţării pentru medicii de familie. De altfel, SNMF şiFNPMF au transmis că afirmaţiile preşedintelui CNAS, Lucian Duţă, cu privire lamedicii de familie, sunt răuvoitoare şi calomnioase.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-09-27Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

SPIRIDON
06 Iun 2011

Domnilor, de ce nu platiti restantele salariale????Pai cica ar trebui sa fiti cei care aratati cu degetul la hoti nu sa pungasiti angajatii!!!
SILE
07 Iun 2011

Chestiunea era oarecum previzibila.Politicienii au legiferat cum li s-a nazarit lor in domeniul sanitar(si nu numai) fara sa se consulte cu toti cei implicati si fara sa studieze cum au legiferat alte tari din U E. In aceasta nemultumire generala CNAS nu a gasit alta metoda decit sa bage biza ca pe vremea lui Ceasca. Cred ca ar trebui transparentizat numarul de angajati ai CNAS si salariile lor, pariez ca si acolo avem de-a face cu o armata de taietori de frunza.O zi buna !

Adauga un comentariu

Random image