2017-01-21 12:54

SOCIAL


Filmuleţele candidaţilor de la Bac, la dispoziţia inspectoratelor şcolare. Părinţii, elevii sau Poliţia nu pot viziona înregistrările examenelor

 |  17:48
Filmuleţele candidaţilor de la Bac, la dispoziţia inspectoratelor şcolare. Părinţii, elevii sau Poliţia nu pot viziona înregistrările examenelor

Filmuleţele cu elevii care susţin examenul de bacalaureat vor fi “depozitate prin inspectorate şcolare, licee, la Poliţie sau... nuse ştie ce se va face cu ele. Asta este situaţia creată după ce MinisterulEducaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) a dat mână liberăinspectoratelor şcolare să facă ce vor cu înregistrările. Părinţii şicandidaţii la examenul de bacalaureat nu au voie să vizioneze filmele. Înjudeţul Vaslui nu a fost montată nici o cameră pentru că unităţile şcolare nu au bani.

Graţie “ingeniozităţii” ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului, Daniel PetruFuneriu, ieri a fost organizat, pentru prima oară în România, examenul de bacalaureatsupravegheat cu ajutorul camerelor de filmat. Elevii au participat la examen,au fost filmaţi, dar puţini s-au întrebat ce se va întâmpla cu înregistrările.

Oficialii Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretuluişi Sportului (MECTS) susţin că depinde de fiecare inspectorat şcolar în partece se va întâmpla cu filmuleţele. “Fiecare inspectorat şcolar va stabili o procedură. Ele decid ce fac cuaceste filme. Ministerul Educaţiei nu a solicitat să vadă filmele”, ne-a declaratdirectorul general al MECTS, Liliana Preoteasa.

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) adecis ca filmuleţele să fie păstrate la centrelele de evaluare (n.r.licee). “Filmuleţele vor fi arhivate. Sunt considerate document. Vor fi transmisecătre Comisia de evaluare şi vor fi vizionate de aceasta. Părinţii sau eleviiau dreptul să vadă filmuleţul numai în cazul unui proces. Poliţia nu le poateviziona. Nu pot fi vizionate de oricine şi în orice condiţii. În Bucureşti, 60de licee din 71 au fost dotate cu astfel de camere de filmat”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al ISMB, MarianBanu.

Nu acelaşi lucru se va întâmpla însă în judeţul Dâmboviţa.“Filmuleţelevor fi arhivate de către informaticienii liceelor şi vor fi păstrate într-o bază de date la Poliţie. Nu sunt păstrate înşcoală şi nu trebuie făcute publice”, ne-au explicat surse din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ)Dâmboviţa. Aici au fost împrumutatecamerele video pentru mai multe licee, aparatura fiind returnată dupăîncheierea examenului de bacalaureat.

În judeţul Iaşi, filmuleţele vor fi arhivate şi păstratela inspectorat, cât timp vor fi păstrate şi restul documentelor de la Bac. Înjudeţul Constanţa, filmuleţele vor fi imprimate pe CD-uri şi vor fi păstrate înlicee, dar părinţii şi elevii nu au dreptul să le vizioneze.

În judeţul Brăila, încă mai sunt aşteptate “comenzile” de la Minister. “Filmuleţele vor fistocate şi vor constitui o bază de date. Nu vă pot spune ce se va face cufilmuleţele. Este treaba ministerului. Aşteptăm indicaţiile de la minister”, ne-a spus inspectorul general al ISJ Brăila, ViorelBotea.

În judeţul Vaslui, nici o unitate şcolară nu a fostdotată cu camere de filmat. “Nici o unitate şcolară din judeţ nu a fost dotată cu astfel de camere desupraveghere. Motivul este acela că nu sunt bani pentru o astfel de investiţie”, ne-a declarat inspectorul adjunct al ISJ Vaslui, VasileUrsan.

Elevi eliminaţi de la prima probă scrisă de la Bac

Dâmboviţa

Mai mulţi elevi au fost eliminaţi ieride la prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat, întrucât aveau asupra lortelefoane mobile sau deţineau materiale informative.

În judeţul Dâmboviţa doi elevi au fosteliminaţi din examen pentru că aveau la ei telefoane mobile. Cu toate că acesteanu erau pornite, potrivit regulamentului de desfăşurare a examenului deBacalaureat, candidaţii trebuiau eliminaţi, au menţionat pentru ziarul “Puterea” surse din cadrul ISJ Dâmboviţa.

Bucureşti

Optsprezece elevi bucureşteni au fost eliminaţi de la proba scrisăla limba română a examenului de bacalaureat, aceştia nemaiputând participa laurmătoarele sesiuni, respectiv cea din toamna 2011 şi cea din vara 2012. Cei 18elevi au fost eliminaţi pentru încălcarea regulamentului desfăşurării examenuluide bacalaureat, a declarat pentru Mediafax, inspectorul general şcolar alCapitalei, prof. Cristian Alexandrescu. Potrivit lui CristianAlexandrescu, prin scanare s-a sesizat că un candidat avea telefonul mobil lael, iar informaţia s-a dovedit ulterior a fi reală. Alţi elevi care au fosteliminaţi au fost prinşi copiind cu fiţuici scoase de pe internet.

Cluj

Doi elevi au fost eliminaţi de la proba scrisă la limba şiliteratura română a examenului de bacalaureat după ce au încercat să copieze. Unuldintre elevi a încercat să copieze cu o ciornă, iar celălalt cu ajutorul unuiceas cu memorie.

Drobeta Turnu-Severin

Patruelevi au fost eliminaţi de la proba scrisă la limba şi literatura română aexamenului de bacalaureat, după ce au fost prinşi copiind. Potrivit şefuluiInspectoratului Şcolar Judeţean Mehedinţi, Emil Mirică, doi dintre elevi aufost eliminaţi înainte de ora 10.30, de la centrele din Colegiul Naţional"Traian" din Trobeta Turnu-Severin, iar alţi doi au fost eliminaţi dela Liceul de Transporturi Auto din Drobeta Turnu-Severin. Cei patru elevi aufost prinşi de supraveghetori copiind la proba scrisă de limba şi literaturaromână, fie prin intermediul telefonului mobil, fie din cărţi tipărite înformat mic.

HunedoaraPotrivit şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Hunedoara, AlexandruLăutaru, un elev a fost eliminat înainte de ora 10.30 de la centrul organizatla Colegiul Naţional "Iancu de Hunedoara" din municipiul Hunedoara. Elevula fost prins de supraveghetori copiind cu ajutorul telefonului mobil la probascrisă la limba şi literatura română.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-05-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image