2018-10-21 15:53


Finanţele îngroapă „Cantacuzino”

 |  21:00
Finanţele îngroapă „Cantacuzino”

Cele un milion de doze de vaccin pe care Ministerul Sănătăţii ar fi trebuit să le procure de la Institutul Cantacuzino pentru imunizarea antigripală a grupelor de risc vor fi luate, de această dată, printr-o licitaţie unde vor participa toate companiile producătoare interesate. La institut dozele au fost deja făcute pe datorie întrucât nu a existat o prefinanţare, iar scenariul, în cazul în care se va pierde licitaţia, e unul apocaliptic: incapacitatea de plată.

Licitaţia pentru dozele de vaccin, la care vor participa toate companiile interesate, va avea loc în data de 7 noiembrie şi va decide soarta Institutului Cantacuzino. Hotărârea de Guvern care stipula achiziţionarea celor un milion de doze de vaccin pentru sezonul 2011-2012 doar de la institut a fost avizată negativ de către Ministerele Finanţelor şi Justiţiei, deşi produsele erau deja gata.

Producţie pe datorie

Explicaţia pentru organizarea unei licitaţii pentru dozele de vaccin ne-a oferit-o purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Oana Grigore: “Motivul pentru care licitaţia se organizează este ca vaccinul să nu se mai achiziţioneze dintr-un singur loc. Institutul Cantacuzino se poate prezenta la licitaţie, iar dacă are un produs calitativ şi la preţ bun, o va câştiga”.

Pentru lămuriri asupra evenimentelor petrecute la institut în cursul acestui an, fostul director Gabriel Ionescu declară: „În luna februarie a acestui an, am fost întrebaţi de capacitatea de producţie a institutului, pentru vaccin. Una din condiţiile producerii vaccinului era prefinanţarea, lucru care nu s-a asigurat. Producţia e făcută practic pe datorie”.

Actualul director al institutului, Radu Dorel Lucian, este îngrozit de scenariul în care ar pierde licitaţia din 7 noiembrie. “Vaccinurile sunt făcute. Nu concep să mă gândesc la faptul că am intra în incapacitate de plată dacă nu câştigăm licitaţia. Nu am fost anunţaţi de licitaţie de mult timp, şi nu ştiu care este motivul pentru care se organizează anul acesta. Eu sunt expert în vaccin, nu la reglementări. Datoria mea e să fac vaccinul. Fiecare să-şi facă datoria lui.”

Şi tăcerea e un răspuns

De cealaltă parte, Geza Molnar, consilierul personal al ministrului sănătăţii, Ladislau Ritli, face trimitere la Ministerul de Finanţe, care ar fi refuzat să îşi dea acceptul pentru finanţarea dozelor de vaccin de către Ministerul Sănătăţii: “Am cerut să putem finanţa producţia de vaccin şi nu au fost de acord. Nici finanţele, nici justiţia”.

În pofida repetatelor încercări de a obţine un punct de vedere al Ministerului Finanţelor Publice cu privire la promulgarea negativă a horărârii de Guvern care stipula achiziţionarea dozelor doar de la Institutul Cantacuzino, oficialii au refuzat să comenteze orice aspect.

Licitaţia ce va avea loc în data de 7 noiembrie şi este deschisă tuturor producătorilor de vaccin. Surse din GlaxoSmithKline ne-au informat că, potrivit unei decizii de ordin interior, compania nu va participa la licitaţie.

Ieri a început şi campania de vaccinare antigripală a persoanelor din grupele de risc. Dozele au fost achiziţionate de către direcţiile de sănătate publică din farmacii, la preţuri cuprinse între 23 şi 38 de lei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-06-16

TAGURI: cantacuzino
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


GEORGETA
02 Noi 2011

ce sa comenteze? inca un institut pus pe falimetn pentru cine stie ce comisioane grase. Institutul Cantacuzino sa dea finantele in judecata pentru ca au schimbat regulile in timpul jocului. Doamne si ce de bani ne mai fura statul pentru sanatate!
Random imageUltimele stiri


loading...