2018-11-19 13:33


Fost director MEN: Prima probă scrisă a Bacului a defavorizat elevii de la profilurile real şi uman

 |  18:37
Fost director MEN: Prima probă scrisă a Bacului a defavorizat elevii de la profilurile real şi uman

Ministerul Educaţiei consideră absolvenţii de licee cu profil mate-info sau tehnologic mai buni la comentarii literare decât cei de la filiera umană, care au mai multe ore de română. Absolvenţii liceelor cu profil tehnologic sau real au avut subiecte mai grele la Bac decât cei care au avut mai multe ore de română în liceu. Procedura de extragere a subiectelor este ţinută la secret de Ministerul Educaţiei.

Prima probă scrisă a examenului de bacalaureat a iscat deja numeroase discuţii. Mai mulţi candidaţi, părinţi, dar şi profesori de Limba şi literatura română au atras atenţia că subiectul al III-lea de la profilul real şi la cel tehnologic a fost mai dificil decât cel de la profilul uman.

Elevii absolvenţi de licee cu profil tehnologic sau real au avut de realizat un eseu de două - trei pagini în care să prezinte tema şi viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat, aparţinând lui Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga. De cealaltă parte, candidaţilor de la profilul uman li s-a cerut să realizeze un eseu în care să prezinte relaţia dintre două personaje dintr-un roman studiat.

Profesorul de Limba şi literatura română Gheorghe Rădulescu, fost director general în Ministerul Educaţiei, consideră că, într-adevăr, subiectul al II-lea a fost mult mai dificil pentru absolvenţii de liceu cu profil real. „Candidaţii de la profilul uman aveau mai multe şanse să trateze mai bine subiectul dat la filiera tehnologică sau reală. Nu ştiu dacă a fost o manevră politică. Rezultatele sunt uşor de anticipat. Vor fi note mici, în principal din cauza subiectului III, la profilul real. În general, Ion Barbu este un poet de evitat pentru subiectele de bacalaureat.

O altă problemă este că mare parte din materia de bacalaureat se predă până în clasa a X-a şi este greu pentru absolvenţii de a XII-a, fără o recapitulare amănunţită, să fie pregătiţi. Aceasta pentru că se merge pe o structură veche, în care elevii trebuiau să aibă cât mai multe cunoştinţe la terminarea clasei a X-a, ultima obligatorie. Prezentarea relaţiei dintre două personaje dintr-un roman era, acum ceva timp, subiect de olimpiadă şi era unul redutabil, deoarece îţi puteai da seama dacă elevul a citit opera”, a declarat pentru PUTEREA Gheorghe Rădulescu. Acesta mai atrage atenţia că Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) nu a mai făcut publică procedura de extragere a subiectelor pentru Bac. „Această procedură de extragere a subiectelor pentru bacalaureat. Care este procedura, 1 din 3, 1 din 10? Aşa se poate spune că sunt redactate 10 subiecte identice”, ne-a mai declarat Rădulescu.

Hadăr: Vinovată este comisia care a compus subiectele

Preşedintele Federaţiei Sindicale „Alma Mater”, Anton Hadăr, profesor universitar la Politehnica Bucureşti, instituţie de învăţământ superior ce atrage anual cei mai mulţi absolvenţi de licee cu profil real, spune că subiectele par date invers. „Noi am cerut subiecte diferite pentru Limba şi literatura română, dar în sensul unora mai uşoare pentru cei de la profilul real sau tehnologic. Se pare că mesajul ministrului a fost recepţionat greşit de cei din comisia care a realizat subiectele. Nu este corect să ceri unui absolvent de la informatică să interpreteze un text poetic. În opinia mea, ar trebui văzut dacă în această comisie care realizează subiectele se regăsesc şi profesori care predau Limba română la licee tehnologice sau la profil real”, ne-a declarat Hadăr.

SRI şi STS, filaj la Bac

În afară de scandalul dificultăţii subiectelor, proba la Limba română a fost marcată şi de una dintre cele mai mari fraude depistate vreodată la examenul de bacalaureat. Profesorii de la Liceul bucureştean „Dimitrie Bolintineanu” au fost prinşi cu subiectele desigilate înainte de începerea examenului, existând chiar informaţia că temele şi rezolvările lor ar fi fost postate pe net înainte de începerea examenului. Se pare că SRI fila unitatea de învăţământ de mai bine de o săptămână, având informaţii că se încearcă fraudarea bacalaureatului chiar de către cadrele didactice. La percheziţii, profesoarele au fost prinse cu şpaga în sutiene. Toate cadrele didactice implicate şi personalul din centrul de examen au fost duse la Poliţie pentru audieri.

Inspectoratul Şcolar al Muncipiului Bucureşti a decis înlocuirea urgentă a întregii comisii de bacalaureat din centrul de examen, precum şi a conducerii liceului. Elevii nu vor fi obligaţi să mai susţină încă o dată proba scrisă la Limba română. Ministerul Educaţiei a precizat că, din informaţiile Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), nici o variantă de subiecte nu a fost publicată înainte de începerea examenului (respectiv ora 09.00), deci elevii nu au avut acces la subiecte şi rezolvări înainte de a intra în sala de clasă.

Cu toate acestea, pe un forum dedicat subiectelor la bacalaureat, elevii discutau despre variantele care au trebuit rezolvate în cadrul probei de luni cu mult înainte de începerea examenului.

Frauda a declanşat scandalul politic

Partidul Democrat Liberal consideră necesară reluarea probei scrise la Limba şi literatura română. „Ministerul Educaţiei trebuie să recurgă la o măsură drastică. PDL consideră necesară reluarea probei de Limbă română şi solicită Ministerului Educaţiei să prezinte cauzele care au condus la prezentarea subiectelor înainte de examen”, a declarat Raluca Turcan, deputat PDL.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-01

TAGURI: bacalaureat, subiecte, frauda, comisie, romana, varianta, scandal, educatie, minister, SRI, STS
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...