2019-02-21 01:49


Franks: FMI nu a impus nicio reducere a concediului pentru mame, ca şi condiţie pentru finanţare

 |  16:11
Franks: FMI nu a impus nicio reducere a concediului pentru mame, ca şi condiţie pentru finanţare

FMI nu a impus nicio reducere a concediului decreştere a copilului ca şi condiţie pentru finanţare, decizia aparţinândGuvernului, forţat să ia măsuri dificile cu privire la venituri şi să facăreduceri drastice de cheltuieli, susţine Jeffrey Franks, într-o scrisoaretrimisă asociaţiilor de mame. Documentul trimis, joi, de şeful misiunii FMI înRomânia, Jeffrey Franks, reprezintă un răspuns la o scrisoarea din 3 decembriesemnată de Asociaţia M.A.M.E., Asociaţia Mame pentru Mame, Asociaţia Tata, LaLeche League România, Asociaţia pentru Naşterea Naturală şi Alăptare, Asociaţiapentru Comunicare Non-violentă, precum şi de comunităţile online miresici.ro,despre copii.com, babycafe.ro şi feminism-romania.ro. În scrisoarea din 3decembrie, reprezentanţii societăţii civile au făcut un apel la FMI dereconsiderare a poziţiei cu privire la relaţia dintre misiunea FMI în Româniaşi măsurile vehiculate, la acel moment, de Guvernul român, se arată într-uncomunicat de presă de vineri al Asociaţiei M.A.M.E. Jeffrey Franks spune, înscrisoarea trimisă ONG-urilor, că România trece printr-o gravă criză economică,fapt ce a forţat Guvernul să adopte măsuri dificile cu privire la venituri şisă facă reduceri drastice de cheltuieli. "Noi, Fondul MonetarInternaţional, am ajutat în realizarea unei atenuări a efectelor acestei crizeoferind sprijin financiar ţării şi consiliere guvernului pentru a îmbunătăţieficienţa operaţiunilor pe care le desfăşoară. Ca parte din dorinţa de a generao eficienţă şi mai mare, guvernul şi-a revizuit programul de cheltuieli. Dinpăcate, multe din aceste măsuri sunt ineficiente - alocă resurse unor familiimai bine poziţionate financiar, în acelaşi timp neoferind destul ajutor unorfamilii foarte nevoiaşe. Sprijinim în mod ferm eforturile guvernului de aîmbunătăţi modul în care este acordată asistenţa socială pentru ca acesteinechităţi să fie luate în considerare", arată Franks în documentul citatde Mediafax.

Referitorla decizia Guvernului de a revizui reglementările referitoare la concediul decreştere a copilului, Franks arată că, în România, Executivul oferă sprijin peparcursul unei perioade mai lungi decât în alte ţări europene.

"Maimult decât atât, având în vedere faptul că acest concediu are o indemnizaţiebazată pe salariile anterioare, mai mult din acest sprijin financiar mergecătre femei care au un venit mai mare. Privind din nou către eforturile de astabili o echitate, este potrivit să fie găsite metode care să aloce beneficiiîn cadrul concediului maternal acelor familii care au cea mai mare nevoie,armonizând treptat beneficiile din această ţară cu cele ce se acordă în UniuneaEuropeană", mai arată Franks în scrisoarea trimisă ONG-urilor.

Şefulmisiunii FMI în România a ţinut să sublinieze faptul că FMI nu a impusGuvernului nicio reducere a concediului de creştere a copilului. "Acesteafiind spuse, aş dori să subliniez faptul că FMI nu a impus nicio reducere aconcediului maternal ca şi condiţie pentru programul nostru curent definanţare. Decizia asupra modului în care sunt reformate cheltuielile este unasuverană şi respectăm deciziile guvernului în aceste situaţii", a arătatJeffrey Franks. Acesta s-a referit şi la problema numărului limitat de creşedin România, propunând reprezentanţilor societăţii civile să participe laînfiinţarea unor "cooperative" de îngrijire a copiilor,evidenţiindu-le o oportunitate de afaceri. "Suntem conştienţi de problemanumărului limitat de creşe din România, lucru care face dificilă acordarea deasistenţă copiilor între un an şi trei ani. În alte ţări, astfel de lipsuri aufost abordate ca şi ocazii pentru diverse afaceri, permiţând unor mame să ia îngrijă şi pe copiii altora, beneficiind de supervizare şi posibil ajutor dinpartea guvernului. Iniţiativele de a îmbunătăţi opţiunile pentru asistenţaacordată copiilor (precum înfiinţarea unor "cooperative" de îngrijirea copiilor) de către organizaţii non-guvernamentale, precum este şi adumneavoastră, reprezintă un pas important către îmbunătăţirea situaţieimamelor din România", mai arată Franks. Oficialul FMI a încheiat spunândcă acordă o mare importanţă dialogului cu reprezentanţii societăţii civile dinRomânia şi că speră la continuarea schimbului de opinii cu aceştia.

Guvernula aprobat, în 8 decembrie, Ordonanţa de urgenţă care reglementează noul mod deacordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului începândcu data de 1 ianuarie 2011.Potrivit noului act normativ, mamele vor aveaposibilitatea să opteze şi pentru un concediu de creştere a copilului pentru operioadă de doi ani, dar cu o indemnizaţie cuprinsă între minimum 600 lei şimaximum 1.200 lei. Pentru un concediu de un an, indemnizaţia maximă va fi de3.400 lei. Dacă se întorc la muncă înainte de sfârşitul perioadei de un an deconcediu, mamele vor beneficia de o primă lunară de 500 lei pentru întregulinterval de până la 24 luni. Dacă se întorc însă la muncă după primul an deconcediu pentru creşterea copilului, mamele nu vor mai beneficia de aceststimulent. Stimulente nu vor fi acordate nici mamelor care optează pentruconcediu de doi ani cu indemnizaţie maximă de 1.200 lei. Mamele aflate deja înconcediu de creştere a copilului nu vor fi afectate de aceste modificări.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638951-12-29
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...