2017-01-20 10:08

SOCIAL


Fruntaşi! Cât timp pierdem să ne plătim taxele

 |  13:23

Românii consumă 220 de ore pe an pentru a achita cele aproximativ 280 de taxe parafiscale percepute de stat, potrivit unei analize realizată de compania de consultanţă Golden Mind&Spirit. Numărul de ore pierdute de întreprinzătorii români pentru plata taxelor plasează România pe primul loc în Uniunea Europeană şi printre fruntaşele lumii în topurile mondiale ale parafiscalităţii, conform clasamentelor întocmite de instituţiile financiare internaţionale.

”În România, statul percepe mai mult de 300 de taxe, din care aproximativ 20 sunt fiscale (impozite generale pe profit, salarii sau alte tipuri de venituri, precum contribuţiile de asigurări sociale sau TVA), iar restul sunt parafiscale, adică aplicate punctual pentru autorizarea diverselor activităţi antreprenoriale. Autorităţile care le percep sunt deosebit de ingenioase în a inventa noi impuneri de plată oamenilor de afaceri, dar nu numai lor, ci şi tuturor cetăţenilor. De ce românii consumă atât de mult timp pentru plata acestor taxe? În primul rând, procedurile de achitare se complică inutil, pentru că fiecare taxă în parte îşi are contul său, pe care mulţi funcţionari nici măcar nu-l cunosc. În al doilea rând, fiecare taxă trebuie plătită în alt loc (fizic), respectiv la sediile sau ghişeele autorităţilor perceptoare, ceea ce face ca întreprinzătorul să fie nevoit să parcurgă tot atâtea drumuri (prin oraş, judeţ sau chiar către Capitală) pentru a se achita de aceste obligaţii”, subliniază reprezentanţii companiei de consultanţă.

 În acest context, aceştia propun constituirea, în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (sau a unei alte instituţii din cadrul Ministerului Finanţelor), a unui Centru unic de plată al tuturor taxelor, într-un cont unic de unde autoritatea statului să facă mai departe distribuirea sumei în funcţie de destinaţia ei specifică.

”Acest Centru unic trebuie să ofere apoi posibilitatea de a achita absolut orice fel de taxă prin plata online, în contul unic pus la dispoziţie de autoritatea respectivă. O soluţie curajoasă ar fi şi diminuarea drastică a numărului taxelor parafiscale pentru a încuraja mediul privat să se dezvolte şi a-i elibera pe întreprinzători de povara sutelor de plăţi nejustificate”, se mai arată în comunicatul citat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-08-02

TAGURI: Romania, taxe, autoritati, solutieComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image