2017-01-19 02:31

SOCIAL


Funeriu a anunţat modificările la structura anului şcolar: “Şcoala altfel”. Profesorii vor fi eliminaţi din învăţământ dacă iau şpagă la Bac

 |  19:19
Funeriu a anunţat modificările la structura anului şcolar: “Şcoala altfel”. Profesorii vor fi eliminaţi din învăţământ dacă iau şpagă la Bac
Măsurilede securitate pentru eliminarea fraudei la examenul de bacalaureat au fostsporite, iar cei care copiază vor fi şi mai drastic sancţionaţi, ei fiindeliminaţi şi primind interdicţie de a participa la două sesiuni, a anunţat,ieri, ministrul educaţiei, Daniel Funeriu. Demnitarul a anunţat, de asemenea,că înainte de vacanţă, elevii vor avea o săptămână de “şcoală altfel”.

"Cuvântul-cheiela bacalaureat este stabilitate. Conţinutul probelor şi modul de desfăşurareeste cvasiidentic cu cel de anul trecut, mai puţin calendarul. Ca element de noutate au fost întărite măsurile care vizează politica MECTSde toleranţă zero faţă de fraudă. Cel mai puternic semnal dereformă, nu doar în educaţie şi în societate, este să avem toleranţă zero faţăde fraudă", a declarat ministrul educaţiei. Acesta a precizat că au fostluate câteva măsuri pentru eliminarea fraudei, solicitându-se inspectoratelorşcolare să asigure pentru organizarea bacalaureatului cât mai multe săli declasă prevăzute cu camere de luat vederi. "Reamintesccă este interzis accesul în sală cu telefone mobile sau alte astfel deinstrumente. Tot pe palierul prevenţiei au fosttransparentizate toate măsurile, astfel că organizaţii de părinţi şi reprezentanţiai organizaţiilor nonguvernamentale care au fost acreditate de cătreinspectoratul şcolar judeţean vor putea să aibă acces la tot ceea ce ţine desupravegherea examenelor şi la procedurile de desfăşurare abacalaureatului", a mai spus ministrul educaţiei. De asemenea, au fost întărite şi ridicate la nivel sporit sancţiunile pentru cei careau fraudat. "Este vorba despre interdicţia dea da bacalaureatul în următoarele două sesiuni, în cazul celor caresunt prinşi copiind. Aşadar,când vorbim despre bacalaureat spunem stabilitate, organizare ireproşabilă,transparentizare sporită prin accesul observatorilor acreditaţi lasupraveghere. Toţi inspectorii generali şcolari au fost instruiţi să colaborezecu organele de anchetă în cazul fraudelor", a adăugat Funeriu.

MECTSva institui, la fel ca anul trecut, o linie verde pentru semnalarea tuturortentativelor şi cazurilor de potenţială fraudare, a mai spus ministrul."La acest Tel Verde pot fi semnalate eventualele situaţii privindacordarea de foloase materiale necuvenite sau tentative de acest fel. În plus,pot fi semnalate eventualele cereri sau presiuni asupra copiilor şi părinţilorpentru şpagă. Este interzisă şpaga în învăţământ, fie că este vorba debacalaureat, alt examen sau înscrierea în clasa întâi", a conchisministrul educaţiei, Daniel Funeriu.

Funeriu face Şcoală altfel

Noua structură a anului de învăţământ 2011-2012 vaavea o săptămână intitulată "Şcoala altfel", prevăzută înainte devacanţa de primăvară, în care vor putea fi organizate activităţiextracurriculare şi extraşcolare, a anunţat, ieri, ministrul educaţiei, DanielFuneriu. "Înaintede vacanţa de primăvară va fi o săptămână intitulată «Şcoala altfel», iniţiativăla propunerea secretarului de stat pentru învăţământ preuniversitar, OanaBadea. În acest interval au loc fazele naţionale ale olimpiadelor pediscipline. Unii elevi participă la olimpiade. În această săptămână va fiorganizat un set de acţiuni specifice", a spus Funeriu. Ministrul aprecizat că timpul din această săptămână va fi dedicat activităţilorextraşcolare şi extracurriculare, derulate conform unui orar special elaboratde fiecare unitate de învăţământ după ce vor fi consultaţi elevii, cadreledidactice şi părinţii. "După aprobarea de către Consilul de Administraţiea programului «Şcoala altfel», programul va deveni obligatoriu pentru şcoalarespectivă. Şi numărul de ore care va fi acoperit de acest program va fi celpuţin egal cu numărul de ore aflat în orarul obişnuit", a adăugatministrul educaţiei.

Însăptămâna "Şcoala altfel" vor fi organizate activităţi culturale,tehnico-ştiinţifice, sportive, activităţi de educaţie pentru cetăţeniedemocratică, pentru promovarea valorilor umanitare, inclusiv voluntariat,caritate, implicarea în viaţa activă în societate, responsabilitate socială,relaţii de comunicare. Elevii vor mai putea participa la activităţi pentrusănătate şi stil de viaţă sănătos, inclusiv referitoare la siguranţa pe internet,dependenţă de calculator, activităţi de educaţie ecologică şi de protecţiamediului, respectiv cele care ţin de colectare selectivă, economisirea energieişi energii alternative. De asemenea, vor putea fi organizate activităţi deeducaţie rutieră, pază pentru stingerea incendiilor, educaţie pentru reacţiicorecte în situaţii de urgenţă. "Este vorba de o săptămână nou introdusăîn programa şcolară, care se va axa pe activităţi extracurriculare şiextraşcolare. A fost elaborat un ghid pentru desfăşurarea acestei săptămânicare va fi adoptat odată cu ordinul de ministru care prevede structura anuluişcolar", a precizat Funeriu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-02-21Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

MENATWORK
25 Mai 2011

Am observat insa ca profe sorii universitari sunt i n primul rand profesori. Adica stiu un lucru: bani de la buget pentru salar ii, incompetenta nesancti onata, trai neneaca pe ba nii babachii. Ajunge cu m ascarada asta de invatama nt din Romania, facut pen tru profesori.
DAN ORADEANUL
25 Mai 2011

da, frumos spus "tolerant a zero fata de frauda"!!! dar in 2009 cum ramane? acolo era cu "pixelul alb astru"(ma rog, nu asta a fost propriu zis frauda, aceea s-a intamplat la pa ris si in alte capitale e uropene dar totusi...)

Adauga un comentariu

Random image