2017-01-19 08:48

SOCIAL


Funeriu, atacat în instanţă

 |  21:00
Funeriu, atacat în instanţă

Funeriu se răzbună, punând profesorii să plătească impozite mai mari şi tăind finanţarea sindicatelor. Reprezentanţii profesorilor au atacat decizia ministrului în justiţie şi au depus plângere penală împotriva lui Daniel Funeriu.

Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS), Daniel Funeriu, le-a declarat “război”dascălilor. Ministrul a emis un ordin prin care vrea să desfiinţeze Casele de Ajutor Reciproc (CAR) pentru profesori. Funeriu le-a interzis departamentelor de contabilitate ale unităţilor de învăţământ să reţină CAR-ul din salariile cadrelor didactice. Astfel, profesorii vor trebui să se deplaseze la Casele de Ajutor Reciproc pentru a-şi plăti datoriile. Cel mai mult vor avea de suferit profesorii din mediul rural, care vor trebui să-şi achite contribuţia către Casă în reşedinţele de judeţ. Funeriu le-a interzis, de asemenea, unităţilor şcolare să reţină ratele la bănci ale dascălilor.

Ministrul educaţiei le-a dat o lovitură puternică şi sindicatelor din învăţământ. Acestea nu-şi pot achita datoriile, după ce ordinul ministrului Funeriu a interzis unităţilor de învăţământ să reţină contribuţiile dascălilor către federaţii. Sindicatele sunt nevoite să colecteze contribuţia de la fiecare profesor în parte, prin liderii unităţilor şcolare.

Profesorii vor plăti şi impozite mai mari, urmare a aplicării ordinului ministrului Funeriu. “Statul a găsit o nouă modalitate de a lua bani de la profesori. Cât timp cotizaţia nu mai este trecută în statul de plată, aceasta nu va mai fi deductibilă. Membrii vor veni la sindicat ca la o circă financiară. Impozitele care vor fi plătite vor fi astfel mai mari. Este o bătaie de joc. În loc ca plata salariilor să fie realizată electronic, ne întoarcem la epoca de piatră, cu chitanţiere”, ne-a declarat preşedintele executiv al Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ (FSI) “Spiru Haret”, Marius Nistor.

Raport la organizaţiile internaţionale

Sindicaliştii au atacat în instanţă ordinul ministrului şi au depus plângere penală împotriva lui Daniel Funeriu şi a altor doi oficiali ai Ministerului Educaţiei. “Este o încercare a MECTS de destabilizare a mişcării sindicale, cu sprijin de la cel mai înalt nivel. Am atacat în Contencios ordinul ministrului, pentru că nu am fost consultaţi, ca parteneri de dialog social, şi am depus plângere penală împotriva ministrului Daniel Funeriu, a directorului Mihai Păunică şi a secretarului general Corvin Nedelcu. Am raportat acest comportament al ministrului educaţiei la organizaţiile internaţionale. Acest domn Funeriu refuză orice dialog cu cadrele didactice, are o atitudine mişelească, dictatorială. În momentul de faţă, noi, ca federaţie sindicală, ne vedem în imposibilitatea de a plăti cheltuielile pentru sedii şi salariile angajaţilor, sau pentru juriştii noştri care au câştigat zeci de mii de procese cu statul”, ne-a mai spus Marius Nistor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-09-16

TAGURI: funeriu, instantaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image