2018-12-13 09:40


Funeriu începe “pedelizarea” învăţământului. Directorii şcolari ce se opun primarilor democrat-liberali, îndepărtaţi din funcţie

 |  19:44
Funeriu începe “pedelizarea” învăţământului. Directorii şcolari ce se opun primarilor democrat-liberali, îndepărtaţi din funcţie

Primele efecte ale noii Legi a educaţiei au început să se resimtă chiarînainte ca aceasta să intre în vigoare. Mai multe cadre didactice susţin căadministraţiile locale au început să îndepărteze directorii unităţilor deînvăţământ ce nu au aceeaşi culoare politică. Astfel, primarul comunei ieşeneTrifeşti doreşte înlocuirea directorului şcolii din localitate, după ce profesorula părăsit Partidul Democrat Liberal şi s-a opus politicilor de investiţii aleadministraţiei locale. Prefectul de Iaşi a primit sesizarea primarului dinTrifeşti, dar vrea să se “spele pe mâni de caz”. Sindicatele avertizezază că fenomenul se va extinde.

Cu toate că “Legea Funeriu”, ce împuterniceşte primariisă numească directorii unităţilor şcolare, nu se aplică încă, oameniiministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului, din teritoriu, au început deja “pedelizarea”învăţământului.

Numeroase cadre didactice din mai multe judeţe s-auadresat ziarului nostru, susţinând că primăriile pun presiune peinspectoratele şcolare pentru înlocuirea directorilor unităţilor de învăţământce nu împărtăşesc aceeaşi viziunea politică a administraţiei locale.

Un astfel de scandal a izbucnit în judeţul Iaşi.Primarul comunei ieşene Trifeşti, membru al Partidului Democrat Liberal (PDL), doreşteca directorul şcolii din localitate să fie schimbat. Coincidenţă sau nu,directorul şcolii din Trifeşti este un fost membru al PDL ce a ales săpărăsească partidul. Potrivit localnicilor, directorul şcolii s-ar fi opusiniţiativei primăriei de a înstrăina o parte a terenului din curtea unităţii deînvăţământ. “Directoarea s-a opus unor măgării ale primăriei. Ea afost tot membru PDL, dar a plecat din partid. Acum, primarul din Trifeşti şiprefectul vor să înlocuiască directorul şcolii”, ne-a declarat un localnic, ce nu a dorit să-şi facă publică identitatea.

Prefectul de Iaşi recunoaşte că primarul din Trifeşti i-aadresat mai multe sesizări în legătură cu eventuale nereguli ale directoruluişcolii din localitate, dar susţine că nu este responsabil de o eventualăînlocuire a conducerii unităţii şcolare. “Primarul mi-a adresat sesizări în legătură cu nereguli ale directoruluişcolii din Trifeşti. Nu intră însă în atribuţiile prefecturii să înlocuiascădirectorii şcolilor. Este treaba Inspectoratului Şcolar şi a primarului”, ne-a declarat prefectul de Iaşi, Dragomir Sava Tomaşeschi(PDL). Cu toate că a primit sesizarea primarului din Trifeşti, prefectulsusţine că nu cunoaşte neregulile de care este acuzat directorul unităţiişcolare din localitate. “Nu ştiu despre cenereguli este vorba. Inspectoratul Şcolar şi Primăria Trifeşti trebuie să deaexplicaţii. Am primit sesizarea primarului, dar primesc sute de sesizări”, ne-a mai spus prefectul de Iaşi.

Concediu medical pândit de inspectorat

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ“Spiru Haret” susţine că şi până în acest moment “şcolile portocalii” au primitmai mulţi bani decât celelalte unităţi de învăţământ.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-01-09
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...