2017-01-20 05:44

SOCIAL


Funeriu, „mărinimos”. Ministerul Educaţiei mai alocă 200 de locuri fără taxă la universităţi

 |  19:33
Funeriu, „mărinimos”. Ministerul Educaţiei mai alocă 200 de locuri fără taxă la universităţi

Ministrul educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului, Daniel PetruFuneriu, a decis să suplimenteze numărul de locuri finanţate de la bugetul destat cu 200, pentru următorul an universitar. Facultăţile cu cele mai multelocuri „fără taxă” sunt Politehnica Bucureşti, Babeş din Cluj şi Universitateadin Bucureşti.

Statul a acordat, pentru admiterea la facultăţi, în 2011,62.850 de locuri finanţate de la buget. Potrivit reprezentanţilor MinisteruluiEducaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) au fost alocate cuaproximativ 200 de locuri mai multe decât anul trecut, ordinul ministrului, cereglementează acest aspect, urmând să fie publicat în Monitorul Oficial alRomâniei cel târziu săptămâna viitoare. „Universităţile cu cele mai multelocuri de la buget sunt Politehnica din Bucureşti, Babeş din Cluj,Universitatea din Bucureşti şi Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. Acesta ar fitopul. Numărul locurilor de la stat este asemănător cu cel de anul trecut. Suntceva mai multe, cam de 200”, ne-a declarat Ion Ciucă, director în cadrulDirecţiei Programe Universitare din MECTS. Acesta susţine că instituţiile deînvăţământ superior vor fi nevoite să acorde banii de la buget pentruprogramele performante, în caz contrar urmând să primească finanţare redusă. „Nuau fost modificări majore. Nu s-au acordat multe locuri unei anumite facultăţi.Au fost doar 200 şi ceva de locuri mai multe faţă de anul trecut. Estenesemnificativ. Au fost acordate, de exemplu, 15 locuri la Facultatea de Teatrudin Târgu-Mureş pentru că au o specializare nouă. Universităţile vor fi nevoitesă acorde bani programelor performante, după cum reiese din analiza ARACIS(n.r. - Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior).Altfel, dacă ai programe neperformante, primeşti finanţare mică”, ne-a maiexplicat Ion Ciucă.

Conducerile mai multor universităţi din ţară s-au arătatnemulţumite de decizia ministerului. „A fost alocat acelaşi număr de locuri caşi anul trecut, 4.700, cu toate că statisticile arată că este nevoie de osuplimentare a numărului de locuri pentru inginerie. Sincer, la ce a fost, măbucur că nu au fost alocate şi mai puţine locuri. Voi discuta cu rectorii săpăstrăm un echilibru al numărului de locuri repartizate, ca în fiecare an.Zilele acestea vom lua o decizie. Dacă doriţi opinia mea, ca rector, voisusţine ca Eacultatea de Electronică şi cea de Calculatoare să rămână cu celemai multe locuri fără taxă”, ne-a declarat rectorul Univesităţii Politehnicadin Bucureşti, Ecaterina Andronescu.

Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj va avea alocate, caşi anul trecut, 4.820 de locuri de la buget. „Joi se discută valoarea taxelorşi numărul de locuri la învăţământul cu taxă”, ne-au declarat oficialii universităţiiclujene.

Pentru Facultatea de Medicină Veterinară Bucureşti aufost alocate 910 locuri finanţate de la bugetul de stat. „Numărul de locuri lataxă vor fi stabilite în funcţie de normele ARACIS. Nivelul taxelor deşcolarizare a rămas acelaşi ca şi anul trecut, de la 1.800-2.000 de lei la4.000 de lei, în cazul Medicinei Veterinare, unde este nevoie de mai multmaterial didactic”, ne-a declarat rectorul Facultăţii de Medicină VeterinarăBucureşti, Ştefan Diaconescu.

Universitatea „Valahia” din Târgovişte are 1.000 delocuri finanţate de la buget, pentru anul 2011-2012 şi 1.175 de locuri la taxă(dintre care 775 la forma de învăţământ la zi şi 400 la învăţământ ladistanţă).

Acte necesare la înscrierea la facultate

Admiterea la facultate va avea şi anul acesta douăsesiuni: iulie (înscrieri: 8-15 iulie; examen: 17-22 iulie) şi septembrie (înscrieri: 1-13 septembrieşi examene: 15-17 septembrie). Dosarul de înscrieretrebuie să conţină următoarele acte:

diploma de bacalaureat sau diploma echivalentă cu aceasta, în original sau copie legalizată sau adeverinţă (în cazul liceelor la care nu s-au eliberat diplomele pentru promoţia 2010) însoţită de foaie matricolă (pentru facultăţile unde admiterea se face pe baza notelor/mediilor din anii de liceu); certificatul de naştere, în copie legalizată; adeverinţa medicală tip, din care să rezulte că este apt pentru facultatea la care candidează; trei fotografii tip buletin de identitate; B.I. sau C.I. în copie; chitanţă de plată a taxei de înscriere.

Topul universităţilor cucele mai multe locuri finanţate de la bugetul de stat:

Politehnica din Bucureşti „Babeş-Bolyai” din Cluj Universitatea din Bucureşti


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-05-02Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

MENATWORK
31 Mai 2011

Universitarii astia sunt marinimosi de felul lor. E usor sa-ti faci pomana cu malaiul altuia. De ca sa nu faca toti facultate? Doar bani la buget sunt, si se pot regasi in salariul inutilelor cadre didactice, in administrarea caminelor si amfiteatrelor, in burse, in orice. Scoala sa fie. Pe urma, ca societatea nu absoarbe forta de munca inalt pregatita in inaltele scoli, nu e o problema. Plateste fraierul roman.

Adauga un comentariu

Random image