2018-12-15 11:28


Alba-neagra cu CNP-ul

 |  21:00
Alba-neagra cu CNP-ul

Primăriile nu trebuie să amendeze decât persoanele care au refuzat să-şi ofere CNP-urile la recensământ, după ce statul şi-a reparat gafa, spune prefectul Capitalei. Recenzorii vor trebui să revină la persoanele care nu şi-au trecut CNP-ul în chestionare, fără a fi plătiţi în plus. O altă soluţie ar fi chemarea în ajutor a profesorilor.

Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei, a declarat pentru ziarul „Puterea” că primăriile de sector şi poliţia locală nu ar trebui să amendeze decât cetăţenii care au refuzat să-şi ofere Codul Numeric Personal după data la care Institutul Naţional de Statistică (INS) a precizat că acest lucru este obligatoriu. „Cei care nu şi-au dat CNP-ul pot fi amendaţi. A fost o gafă, statul şi-a asumat-o, dar nu este singurul lucru care a influenţat această situaţie. Primăriile de sector şi poliţia locală dau amenzi. În opinia mea, ar trebui verificată data la care au fost completate chestionarele. Pentru cei care au completat chestionarele înainte ca INS să dea comunicatul conform căruia este obligatoriu să se dea CNP-ul, statul să-şi asume responsabilitatea. Cei care au refuzat să ofere CNP-ul după ce a fost clarificată situaţia trebuie amendaţi. Aşa cred că este corect. Comunicatul a fost dat acum două zile, adică pe 24 octombrie”, ne-a declarat Atănăsoaei. În opinia prefectului, au existat mai mulţi factori care au determinat confuzia legată de obligativitatea cetăţenilor de a-şi oferi CNP-ul. „E adevărat că statul a făcut o gafă. Recenzorii care au vorbit cu oamenii şi le-au spus că nu e obligatoriu să-şi dea CNP-ul, probabil că s-au luat după acel purtător de cuvânt. Ar trebui amendaţi însă şi politicienii care au spus că nu este obligatoriu”, ne-a mai spus Atănăsoaei.

Recenzorii se întorc

Preşedintele INS, Vergil Voineagu, a declarat că cetăţenii sunt obligaţi să ofere CNP-ul recenzorilor şi că, potrivit legislaţiei, cei care refuză pot fi amendaţi. „Legislaţia ne permite să aplicăm amenzi, acestea fiind cuprinse între 1.500 şi 4.500 de lei. Recenzorii îşi vor organiza activitatea în aşa fel încât să aibă timpul necesar pentru a reveni la persoanele care nu şi-au trecut CNP-urile în chestionare. După calculele noastre, va fi nevoie să suplimentăm perioada în care vor fi strânse datele cu două zile”, a mai spus Vergil Voineagu.

Mulţi recenzori spun că nu se vor mai întoarce să ia CNP-ul decât dacă vor fi plătiţi în plus, atât timp cât li s-a spus de nenumărate ori că acest lucru nu este obligatoriu. Mai mult, nici pe data de 25 octombrie recenzorii nu solicitau Codul Numeric, spunând că populaţia nu este obligată să îl dea. Potrivit prefectului Capitalei, Mihai Atănăsoaei, legea îi obligă pe recenzori să se întoarcă la persoanele de la care nu au luat Codul de Identificare, mai ales că, încă de la început, s-a stabilit ca recenzorii să fie plătiţi pentru 15 zile, nu pentru 12, cât ţine efectiv recensământul, astfel încât ei vor rămâne cu 570 de lei net.

Au găsit ţapul ispăşitor

Purtătorul de cuvânt al Institutului subordonat Secretariatului General al Guvernului, care beneficiază de finanţare din bugetul de stat, care a declarat că nu este obligatoriu să fie oferit CNP-ul a fost destituit. „A fost o părere a lui, oferită probabil pentru că nu era bine pregătit”, a declarat Vergil Voineagu, preşedintele INS. Contactat telefonic de reporterii noştri, fostul purtător de cuvântVladimir Alexandrescu a refuzat să comenteze decizia conducerii de a-l demite, dar a spus că ştia din cursul dimineţii despre această hotărâre.

Vor să trimită profesorii ca recenzori

Institutul Naţional de Statistică (INS) a solicitat sprijinul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) pentru a-i ajuta să compenseze lipsa de recenzori. Prin urmare, Ministerul Educaţiei şi-a dat acordul să „învoiască” de la şcoală profesorii care aleg să fie recenzori în zilele de 20, 21 şi 31 octombrie şi în vacanţa din învăţământul primar şi preşcolar (20 – 31 octombrie). Profesorii vor fi retribuiţi de Ministerul Educaţiei ca şi când vor fi prezenţi la catedră, pentru perioada în care vor merge din uşă în uşă pentru a colecta date pentru recensământ, cu condiţia ca materia ce trebuia predată în perioada menţionată să fie recuperată până la sfârşitul anului.

Sumele de bani pe care profesorii le vor primi ca recenzori vor fi stabilite prin contracte încheiate între aceştia şi INS.

Capitala, codaşă

Până luni, Bucureştiul stătea cel mai prost la colectarea datelor, cu o cotă de 35%. În afară de gradul scăzut de recenzare, nici pe 25 octombrie recenzorii nu cereau CNP-ul, chiar dacă, teroretic, lucrurile se clarificaseră. Capitala este urmată în clasamentul judeţelor cu cele mai slabe procente de colectare a datelor pentru recensământ de Ilfov (40,59%), Constanţa (41,52%), Caraş-Severin (42,76%) şi Timiş (44,59%).

Şeful Direcţiei de Statistică din Sibiu a venit, în al 12-lea ceas, cu cea mai simplă soluţie: CNP-ul ar putea fi preluat de la Serviciul de Evidenţă a Populaţiei în baza unui protocol.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-01-30

TAGURI: recensamant, autoritati
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


RAZVAN
27 Oct 2011

Huoooooooooooooooooooooooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!111
Random imageUltimele stiri


loading...