2017-01-17 00:09

SOCIAL


Genocidul bolnavelor de cancer

 |  21:00
Genocidul bolnavelor de cancer

Tamoxifenul, tratament de întreţinere esenţial pentru femeile bolnave de cancer la sân, a dispărut fără urmă din farmaciile româneşti. Motivul: era prea ieftin, 100 de comprimate având preţul de 51 de lei. Acum producătorii îl exportă doar în afara graniţelor, unde se găseşte la un preţ mult mai mare. Oamenii, a căror viaţă depinde de acest medicament, sunt lăsaţi să trăiască speriaţi că nu vor mai apuca o nouă zi. Banii sunt cei care dictează cine trăieşte şi cine moare.

Panica s-a instalat în rândul persoanelor bolnave de cancer, a căror viaţă depinde de acest medicament. Treptat, el a fost scos din aproape toate farmaciile din ţară, fără să fie înlocuit cu un altul. „Tamoxifenul este folosit în tratamentul de întreţinere, iar faptul că au tras de preţ în jos a dus la dispariţia lui de pe piaţă. Duţă (n.r., Lucian Duţă, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate) ar trebui să se ocupe de acest lucru, dar nu îi pasă de pacienţi. Asta e situaţia din România. Sporadic, s-a terminat stocul în fiecare judeţ. Au făcut economii cu medicamentele pentru bolnavii de cancer, iar în 2010 au murit oameni din lipsă de tratament. Tamoxifenul nu este singurul care nu se mai găseşte. Dacă bolnavii tac şi nu fac scandal, ei o ţin tot aşa. Ăsta e genocid. Nu se poate aşa ceva“, declară Cezar Irimia, preşedintele Coaliţiei Organizaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice.

„Ne pare rău, nu mai avem

De dispariţia acestui medicament de pe piaţa din Româniane au informat şi marile lanţuri de farmacii: „Ne pare rău, nu se mai găseşte”, a fost răspunsul la unison. Cel mai fericit caz a fost o cutie găsită la farmacia Sensiblu din Bdul Magheru, în Capitală. În reţeaua farmaciilor Help Net nu am găsit nici o tabletă la nivelul Bucureştiului, doar în Satu Mare o cutie, iar la Catena şi Centrofarm nici un comprimat.

Ce spune Ministerul Sănătăţii

Contactaţi în legătură cu această problemă majoră, cei din Ministerul Sănătăţii ne-au spus că piaţa este liberă, iar dacă producătorul acestui medicament a decis scoaterea de pe piaţa din România, înseamnă că nu exista profit.

„Medicamentele de cancer sunt achiziţionate la nivelul spitalelor. Ei primesc bani şi îşi organizează licitaţii. Dacă acest medicament a fost scos pentru că e ieftin, înseamnă că producătorul nu făcea profit. Piaţa e liberă. Atât producătorul, distribuitorul, cât şi medicul spun că importantă este substanţa activă. Aceasta se mai poate găsi în alte patru-cinci produse. Din acest motiv, spun ei, nu se pune în pericol viaţa pacientului”, spune Oana Grigore, purtător de cuvânt în Ministerul Sănătăţii.

Problema majoră care intervine aici este faptul că reprezentanţii farmaciilor nu ne-au dat nici un alt înlocuitor al Tamoxifenului.

Mai există o speranţă

Deşi, în momentul de faţă, Tamoxifenul este aproape imposibil de găsit în farmaciile din ţară, iar bolnavii care sunt sub acest tratament îl caută cu disperare, din partea farmaciei Sensiblu vine o veste bună.

„Au existat trei companii producătoare de Tamoxifen, acum au mai rămas două, Actavis şi Sandoz. Criza generată acum este din motiv că cei de la Sandoz au probleme cu stocurile, dar spun că se va remedia totul, iar medicamentul va fi disponibil în farmacii“, declară Veronica Burlacu, purtător de cuvânt al lanţului de farmacii Sensiblu.

România, lăsată în stand-by de producători

Contactaţi în legătură cu lipsa Tamoxifenului din farmacii, ambii producători, atât Sandoz, cât şi Actavis, au recunoscut faptul că la nivelul ţării noastre au existat probleme cu producţia, din cauza cererii foarte mari, întrucât nu există un alt înlocuitor pentru acest medicament. Totodată, ei spun că cererile mari din alte ţări au pus pe plan secund producţia pentru România. Motivul: preţul de export îl depăşeşte cu mult pe cel practicat pentru ţara noastră. „Am avut o problemă de producţie, dar de săptămâna viitoare se va găsi în farmacii. Am avut cereri mari din alte ţări şi nu am putut face faţă. E o lipsă temporară”, declară Radu Amzăi, reprezentant Sandoz.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-01-17

TAGURI: genocid, medicament, cancer, tamoxifen, farmacie, bolnave, productieComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

CRIMINALI
08 Feb 2012

Rusine, CNAS si Ministeru le al Sanatatii, sau mai bine zis al Bolii si Mort ii! Rusine farmaceutice! In momentele de bune, p iata de farma era cam la fel de mare cat piata de automobile, daca imi amin tesc bine. Au facut atat de multi bani pe seama no astra de nu le mai stiu n umarul , sub ochii inchis i ai autoritatilor, iar a cum mizerabilii scot prod usul de pe piata lasand a maratele sa moara. Ticalo silor!!
CRIMINALI
09 Feb 2012

P.S. In alta ordine de id ei, in astia cu pseudoaso ciatiile lor de pacienti am zero incredere. cred c a sunt de fapt niste ipoc riti care se constituie i n grupuri de lobby platit e de fapt tot de farmaceu tice, indeferent de apare nte. Cine i-a ales pe ast ia? Cine i-a investit cu reprezentativitate? Orice poate face maine 10 nong uvernamentale care sa se numeasca asociatii ale pa cietilor, la fel de nerep rezentative.
FARMACISTUL09
09 Feb 2012

CE SE INTIMPLA CU BOLNAVI I CRONICI IN ROMANIA ESTE O PORCARIE.DIN 1989 LI S E SAPA DRUMUL CATRE CIMIT IR.
IVANESCU
10 Feb 2012

vedeate-as doamna purtat oare de cuvan sa ai nevoi e de asemenea medicamente
MIHAI
13 Feb 2012

Daca este prea ieftin nu e bine ... ca se vinde in alte tari, daca este pre a scump iar nu este bine ca nu are statul bani! O prostie ... doar distribu itorii sunt cei care hota rasc daca vand sau nu un medicament. Producatorii si-ar dori sa vanda, dar din cauza boicotului dist ribuitorilor nu reusesc. Ar fi mai bine sa se perm ita producatorilor sa van da direct aceste produse si sa nu se mai permita a cestor distribuitori sa i ntre in relatii contractu ale cu statul.
KATI
30 Apr 2012

as vrea sa stiu daca se r ezolva problema tamoxifen ului si cit dureza ,ca in cet incet ne ducem,disper area ne omoara ,ori nu es te zoladex, ori nu se de gaseste tamoxifen.....
AUREL
10 Iun 2012

ce a ce se intmpla acum c u bolnavii de cancer se n umeste genocid ,cei raspu nzatori sa dea d-zeu sa i ntimpine si ei aceasta b oala sa vada cum e( sa nu gasesti medicamente)e
GABRIELA
28 Mar 2016

Avem niste conducatori ir esponsabili, nu le pasa d e noi, bine ca ei se trat eaza in cele mai bune spi tale din lume, doar nu su nt amarati ca noi.Rezolva ti problema medicamentelo r, avem dreptul la viata.
TOBIAS DOINA
07 Mai 2016

Ce facem noi bolnavi care folosim tamoxifen care n e mai sunt sansele unde l e mai gasim ?
MARGA
12 Mai 2016

gasiti tamoxifen prin far maexpress.ro

Adauga un comentariu

Random image