2019-02-23 04:55


Gerul bagă ghearele în buzunarele românilor

 |  14:44
Gerul  bagă ghearele în buzunarele românilor

În afară de problemele de sănătate pe care le pot crea oamenilor, temperaturilescăzute din această perioadă vor afecta o serie de obiecte şi echipamenteexpuse la ger, iar mulţi dintre noi vom fi nevoiţi să scoatem ceva bani dinbuzunar pentru acoperirea pagubelor produse de frig. Şi pentru că meteorologiiau anunţat că zilele ce vor veni temperatura va scădea destul de mult, iatăcâteva posibile necazuri provocate de ger.

Laptopurile şi aparatele foto pot fi distruse de frig

Cea mai sensibilă este aparaturaelectronică. În cazulîn care trebuie să plecaţi la drum cu laptopul, note-book-ul, aparatul foto, camera video,aveți mare grijă ca acestea să fie bine protejate în husele și gențile lor. Nule lăsați în frig mai mult de 10 minute. Dacă aparatul foto și camera videosunt de mici dimensiuni pot fi ascunse chiar la piept, unde e mai cald. Încercațisă nu le uitați în autoturism pe vreme rea, deoarece și în habitaclutemperatura e foarte scăzută. Diana Florea n-a ştiut că frigul îi va distruge laptopul, pe care l-a uitat... în torpedoul autoturismului. „Noaptea a fost geroasă şi cred cătemperatura a scăzut mult sub zero grade Celsius, povesteşte femeia. Abia adoua zi, spre prânz, mi-am adus aminte de laptop. Am înlemnit! Avea o gheaţăfină pe el, pentru că nu-l mai pusesem în gentuţa lui când l-am băgat întorpedo. Nu mai funcţiona defel. M-am dus cu el la un centru de reparaţii, eraîn garanţie, dar cei de acolo mi-au spus că n-au ce să-i mai facă şi că trebuiasă citesc cu atenţie intrucţiunile, unde se specifică faptul că nu trebuielăsat în frig. Aşa că, mi-am cumpărat altul nou. Alţi bani, altă distracţie!”

Autovehiculele pot fi şi ele afectate, chiar dacă ați pus în instalațiade spălare a parbrizului lichid special, cu punctul de îngheț la -30 de grade.E bine să evitați acționarea pompei de apă pentru că, rigidizate de ger,furtunaşele de împrăștiere a lichidului de parbriz se pot desface de laîmbinări. Şi iată paguba! Majoritatea ceasurilor mecanice nu rezistă la mai puținde -10 grade Celsius, așa că mai bine lăsați-le acasă, dacă trebuie să stațimult timp în aer liber şi în ger. La fel se întâmplă și cu cele automatice, cubaterie.

Gheaţa stricăporţile automatizate

Dacă e ger, anumite telefoane mobilese descarcă instantaneu. Totodată, expunerea prelungită la temperaturi foartescăzute afectează circuitele electronice și chiar ecranul cu cristale lichide.Fiecă sunt doate cu motoraș sau nu, funcționarea antenelorsatelit poate fi perturbată din cauza temperaturilor extrem de mici și a țurțurilorcare se formează. LNB-urile (Low Noise Block - componentele de recepție,convector) se crapă, motorul se poate ancrasa, dereglând poziționarea antenei.Astfel, unele programe nu se mai pot viziona. Deși costă destul de mult, automatizările pentru porți și garaje pot deveni nefuncționalepe vreme geroasă, dacă au în componență piese din plastic și PVC. Cremalierelese rup și cad la temperaturi puțin mai scăzute de 0 grade Celsius. „Aşa ampăţit eu, anul trecut, se plânge Relu Marinescu. Am cumpărat de la un magazinspecializat un kit pentru poartă. Cum a venit frigul şi temperatura a scăzutsub 10 grade Celsius, cremalierele au crăpat, zob s-au făcut. Am luat altele,dar le-am pus primăvara. Toată iarna am împins poarta cu mâna.”

Nu supăraţi gunoierii iarna!

Pe vremurile cândapa nu era contorizată sau nu costa așa de mult ca acum, gospodarii lăsau cișmelelesă picure non-stop pe timpul iernii. Astăzi, este recomandat să le închidețidin cămin, dacă vreți să le mai folosiți și la primăvară. Necazuri puteți avea șicu pompele submersibile care acționează fântânile arteziene. Acestea trebuiescoase din cuvă înaintea primului îngheț. Tot în această perioadă, ceicare locuiesc la curte pot avea probleme cu tomberoanele din PVC, aşa că, ar fibine să nu supere gunoierii! Trântite în dușmănie pe vreme geroasă sau scăpate„din greşeală” se sparg foarte ușor. Gardurile ornamentele din plastic,lămpile solare de grădină, jardiniereledin PVC, care se vând ca pâinea caldă în Hipermarketuri, pierd șiele bătălia cu gerul iernii. Se crapă, se rup, se fărâmițează. La fel seîntâmplă cu lămpile solare de grădină. Acumulatorii acestora îngheață și nu maipot fi reîncărcați.

Mor trandafiriişi pompele de apă

Mai multe soiuri detrandafiri, printre care și Queen Margaret, își dau duhul la temperaturi de -15,grade Celsius, chiar dacă sunt protejați cu folii din plastic. La fel se poateîntâmpla și cu pomișorii și arbuștii fructiferi (afin, coacăz, zmeur etc). În unele cartierelerezidențiale de la marginea capitalei, unde nu există canalizare, oamenii se descurcă folosind puțurile americane. Însă dacă nusunt protejate de îngheț, anumite componente se strică. Ancrasareapresostatului face ca pompa să funcționeze încontinuu sau să nu pornească deloc. De asemenea, poate fiafectat condensatorul electrolitic. O pompă nouă costă în jur de 2.000 de lei,poate și mai mult, iar omul e obligat să-şi cumpere una, pentru că altfel nupoate avea apă. Pe timp de iarnă, aparatele de aercondiționat montate în exteriorul clădirilor trebuie curățate de zăpadă și de țurțuri.La temperaturi mai scăzute de -20 de grade Celsius există posibilitatea capaletele elicei să cedeze.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-03-19

Mai multe imagini:
Gerul  bagă ghearele în buzunarele românilor
zoom
Gerul  bagă ghearele în buzunarele românilor
zoom
Gerul  bagă ghearele în buzunarele românilor
zoom

Gerul  bagă ghearele în buzunarele românilor
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...