2019-03-26 00:22


GHID COMPLET: Ce faci în caz de ACCIDENT în străinătate?

 |  18:44
GHID COMPLET: Ce faci în caz de ACCIDENT în străinătate?

Vă pregătiți să plecați în vacanță sau călătoriți des în străinătate cu mașina personală și aveți parte de un accident minor nefericit sau de o incident mai grav? Puterea.ro vă oferă un GHID COMPLET cu sfaturi utile pe care trebuie să le urmați pentru a vă repara mașina în țara noastră, chiar dacă accidentul s-a produs din vina dvs sau nu.

Sfaturi generale în caz de accident

Dacă vrei să pleci în vacanță cu mașina, trebuie să știi, în primul rând, că nu ai nevoie de formalități suplimentare în ceea ce privește permisul de conducere. Un permis eliberat în România este valabil oriunde în UE, cu condiția ca acesta să nu fie expirat. Cu toate acestea, trebuie să te informezi înainte de a te urca la volan, deoarece regulile rutiere pot fi diferite de la stat la stat.

Se recomandă „să nu părăsiți locul accidentului”, „să notați toate informațiile necesare despre cealaltă persoană implicată și despre împrejurările care au dus la producerea accidentului” și, „dacă este cazul, să sunați la poliție și/sau urgență”, numărul de telefon fiind același în toată Uniunea: 112.

Dacă este posibil, trebuie completată la fața locului o declarație. Aceasta este un document-standard și ușor de completat pe care ți-l pune la dispoziție asigurătorul. Totuși, dacă îți lipsește formularul, este important să iei aceste informații:

-data și locul accidentului;

-detalii privind eventualele vătămări corporale și daune materiale;

-informații despre martori (încearcă să obții datele lor de contact);

-datele de contact ale celuilalt șofer (nume, adresă, număr de telefon);

-datele de contact ale firmei la care este asigurat celălalt șofer (inclusiv numărul poliței de asigurare);

-informații despre celălalt vehicul, inclusiv despre remorcă, dacă este cazul (numărul și țara de înmatriculare, marca și tipul);

-datele de contact ale secției de poliție căreia i s-a raportat accidentul;

- împrejurările producerii accidentului.

În cazul în care te înțelegi cu celălalt șofer, faceți și semnați împreună o declarație. Dar dacă nu sunteți de acord cu privire la împrejurările în care s-a produs accidentul, litigiul se va soluționa între asigurători. În acest sens, pentru a dovedi afirmațiile, trebuie să aduci unele probe, precum fotografiile de la locul accidentului, declarațiile martorilor sau raportul poliției.

Ce trebuie să faci dacă ai un accident auto în străinătate

Cele mai importante măsuri pe care un şofer român trebuie să le ia imediat după producerea unui accident rutier în străinătate sunt:

• Să se informeze asupra legislaţiei ţării în care a fost produs accidentul.

• Dacă este vinovat de producerea accidentului poate da celuilalt şofer o copie după poliţa RCA sau după Cartea Verde, în funcţie de ţara în care a fost produs accidentul.

• Dacă este păgubitul, poate merge la compania de asigurări a vinovatului sau la reprezentantul acelei companii în România.

• Trebuie să meargă alături de celălalt şofer la cea mai apropiată secţie de Poliţie sau, în cazul în care legislaţia ţării respective permite acest lucru, să utilizeze un formular de constatare amiabilă.

Constatarea amiabilă poate fi realizată atât în ţară cât şi peste hotare, prin completarea unui formular cu acelaşi format în toate statele europene. Rubricile trebuie completate corect şi complet.

Completarea unui formular de constatare amiabilă nu reprezintă şi o recunoaştere a vinovăţiei. Trebuie reţinut însă că, după completarea sa, şoferii nu mai pot merge la Poliţie, iar compania de asigurări este obligată să rezolve cazul pe baza acestuia.

Cum poţi obţine despăgubiri

Pentru a obţine o despăgubire în cazul unui accident rutier produs în străinătate, conducătorul auto poate:

• Să trimită la întoarcerea în ţară o cerere de despăgubire reprezentantului din România al companiei de asigurări a vinovatului de producerea accidentului.

• Să afle cine este reprezentantul din România al companiei de asigurări prin intermediul Biroului Asigurătorilor Auto din România (B.A.A.R.).

• Să afle numele companiei de asigurări a vinovatului de producerea accidentului cu ajutorul B.A.A.R.

• F.P.V.S. poate să obţină numele asiguratorului automobilului după numărul de înmatriculare.

• În cazul în care compania de asigurări din străinătate nu are un reprezentant în România cererea de despăgubire trebuie trimisă la B.A.A.R.

• F.P.V.S. poate acţiona şi în cazul în care celălalt automobil implicat în accident nu este asigurat sau dacă asiguratorul nu poate fi identificat.

Se pot obţine despăgubiri înainte de reparaţia maşinii, asiguratorul fiind obligat să stabilească valoarea acestora în funcţie de preţurile pieselor şi în funcţie de costul manoperei necesare. De asemenea, compania de asigurări nu poate impune service-ul în care vor fi realizate reparaţiile.

În cazul în care vrei să îţi plăteşti singur reparaţia, poţi merge la asigurator cu documentele care atestă plata şi astfel îţi recuperezi banii. Conducătorii auto pot realiza sesizări sau reclamaţii apelând la ASF sau la Biroul Asigurătorilor Auto din România (B.A.A.R.).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-08-09

TAGURI: ghid complet, accident strainatate, rca, cartea verde, asigurare strainatate
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...