2017-01-22 14:12

SOCIAL


Ghidul emigrantului în Spania şi Italia

 |  21:00

Intenţionezi să emigrezi în perioada imediat următoare în Spania sau Italia? „Puterea” vă prezintă ce trebuie să ştiţi înainte de a lua această decizie pentru a evita situaţiile neplăcute pe care le-aţi putea întâmpina în cele două peninsule.

Statul italian acordă, pentru o perioadă de trei luni, oricărui cetăţean român dreptul de a locui pe teritoriul său fără vreo înscriere prealabilă. Ulterior, sunteţi obligat să vă prezentaţi la registrul de evidenţă a populaţiei, în caz contrar riscând să fiţi expulzat, iar o revenire să fie interzisă pe o perioadă de minimum un an. În cazul în care sunteţi în Italia pentru muncă, trebuie să depuneţi, pe lângă actele de identitate, şi o copie după contractul semnat cu angajatorul. Pentru muncile sezoniere, se poate cere o viză valabilă pentru un an.

Şi în Spania este o situaţie similară. Fără să fi fost înregistrat în prealabil la Registrul Central al Cetăţenilor Străini, puteţi locui pe teritoriul iberic până la 90 de zile. Chiar dacă nu aveţi un loc de muncă stabil, puteţi cere ulterior actele de rezidenţă. Iniţial cea temporară pentru o perioadă între 3 luni şi 5 ani, după care puteţi solicita una permanentă. Trebuie să obţineţi un număr de identificare a străinilor de la Direcţia Generală de Poliţie.

Piaţa muncii

Trebuie spus că Italia a deschis piaţa muncii doar parţial, menţinând pentru România anumite restricţii. Singurele sectoare în care cetăţenii români se pot angaja sunt activităţile casnice (menajere) şi de asistenţă pentru persoane (îngrijitoare), construcţii, mecanic, cele în care se desfăşoară activităţi sezoniere, asistenţi profesionişti în domeniul sanitar, cercetători sau artişti. Pentru a obţine un loc de muncă legal în Italia, trebuie să obţineţi autorizarea pentru angajare la Ghişeul Unic pentru Imigrare. În domeniul construcţiilor, salariul minim garantat este de 749 de euro brut.

Faţă de Italia, Spania a impus începând din acest an mai multe restricţii lucrătorilor români, astfel că este mult mai greu pentru a obţine un loc de muncă în peninsula Iberică, excepţie făcând cei care lucrează deja acolo sau membrii familiei, cu referire la soţ sau copii. Ministerul Muncii speră ca din decembrie 2012 restricţia să fie anulată. Cei care sunt detaşaţi cu serviciul în Spania nu au nevoie de nici o autorizaţie din partea autorităţilor de acolo. În cazul în care acceptaţi să lucraţi ilegal, atunci aveţi şanse mari să fiţi expulzaţi. Atenţie! Salariul oferit nu poate fi mai mic decât 641 de euro în cazul în care lucraţi în regim full-time.

Echivalarea diplomelor

Aţi terminat în România cursurile unei facultăţi şi intenţionaţi să practicaţi profesia în Italia? Nu vă grăbiţi pentru că e posibil să aveţi surprize neplăcute. În funcţie de diploma dumneavoastră, trebuie să verificaţi recunoaşterea la Ministerul Justiţiei, la cel al Sănătăţii, al Dezvoltării sau al Educaţiei. În mod normal, nu trebuie să dureze mai mult de trei luni până la încheierea verificărilor, însă în primul rând trebuie să aveţi certitudinea că sunteţi eligibil pentru a ocupa funcţia dorită, conform legilor italiene.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-08-24

TAGURI: ghid, spania, italia, ministerul munciiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image