2017-01-23 16:44


„Goliat”, lansat pe 9 februarie

 |  15:31
„Goliat”, lansat pe 9 februarie

Primul satelit românesc, „Goliat”, va fi lansat în data de 9 februarie de la baza din Guyana Franceză, la zborul inaugural al rachetei „Vega” aparţinând Agenţiei Spaţiale Europene. După 30 de minute de la lansare, acesta va începe să emită.

În cazul în care nu va putea fi lansat din cauza fenomenelor meteorologice în data de 9 februarie, următoarea dată va fi programată în luna aprilie.

Satelitul este dezvoltat în conformitate cu standardul internaţional CubeSat şi îşi propune realizarea de imagini de înaltă rezoluţie, de măsuri ale dozei de radiaţii şi ale fluxului de micrometeoroiţi şi transferul datelor către staţiile de sol pentru o analiză de diseminare ştiinţifică. „Unul dintre obiectivele secundare este validarea în spaţiu a subsistemelor dezvoltate pentru utilizarea în misiuni viitoare. „Goliat” reprezintă o etapă intermediară în planul de realizare a obiectivelor pe termen lung ale Agenţiei Spaţiale Române de a dezvolta şi opera nanosateliţi aflaţi în zbor strâns în formaţie pentru misiuni complexe cu aplicaţii în observarea Terrei şi a spaţiului circumterestru şi realizarea de măsurări ştiinţifice de pe orbită terestră joasă”, a explicat preşedintele Agenţiei Spaţiale Române, Marius Piso.

Centru de comandă, la Măgurele

Centrul de comandă se va afla la Măgurele, iar o a doua staţie de sol este la Mărişel, judeţul Cluj, într-o zonă muntoasă. are dimensiunile standard (100x100x100 mm3), cu masa 1.062 g, putere electrică 2 W şi are frecvenţe de transmisie date şi emisie şi o cameră de observare a Terrei cu o rezoluţie de 3 megapixeli, pozele putând fi transmise în staţia de la sol într-o săpătămână.

Pe lângă instrumentele utilizate ca sarcină utilă, „Goliat” integrează şi subsisteme ce asigură funcţiile de bază, computer de bord, sursă de alimentare cu energie electrică, sistem de radiocomunicaţii, sistem pentru determinare şi controlul altitudinii.

Potrivit directorului ASR, racheta „Vega” va lansa în spaţiu, în intervalul orar 12.00-14.00, ora României, şapte nanosateliţi, iar cel românesc va fi lansat al treilea, cu o durată de viaţă de circa şase luni, din cauza consumării bateriilor solare. La rândul său, unul dintre iniţiatorii proiectului, Marius Bîlan, a spus că satelitul a fost supus la teste mecanice în România, dar şi climatice în Olanda.

Ultima intervenţie asupra satelitului a avut loc în data de 3 decembrie 2011.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-03-26

TAGURI: Goliat, Guyana-Franceza, Romania, Vega, Magurele, Cluj, MariseleComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image

Media

Trenuri intarziate
Trenuri intarziate 06 Ian 2017 | (0)
Social

Deszăpezire „exemplară” în Capitală