2017-01-22 22:28


Goliatul românesc, pe orbită

 |  18:21
Goliatul românesc, pe orbită

Nanosatelitul Goliat se află de ieri pe orbită după ce lansarea rachetei Vega din GuianaFranceză a fost realizată cu succes. România a intrat în clubul select al ţărilor care au reuşit să construiască şi să trimită sateliţi în spaţiu.

Aflată la staţia de sol de la Măgurele, echipa 100% autohtonă care a proiectat şi construit satelitul a trăit cu mari emoţii lansarea de ieri-dimineaţă. “Vă daţi seama că am avut mari emoţii. Am urmărit totul pe internet. Am avut un prim contact cu Goliat în jurul orei 11.00, dar de numai trei minute din cauza vremii de la noi. Viscolul ne-a dat puţin planurile peste cap”, ne-a spus Mugurel Bălan, managerul proiectului. Racheta Vega, al treilea proiect din istoria Agenţiei Spaţiale Europene, a fost lansată după aproape patru ani de amânări succesive, la Centrul Spaţial Guyanais.

Aflat la locul lansării, preşedintele Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), Marius Ioan Piso, a anunţat momentul în care primul satelit românesc a ajuns pe orbită. “Ne bucurăm că misiunea a reuşit. Este primul obiect românesc care orbitează în spaţiu. Satelitul a fost realizat integral în România. E un moment important pentru noi”, a afirmat şi Piso. În momentul de faţă, mai puţin de 25 de ţări au în proprietate sateliţi aflaţi pe orbită.

Trei experimente

Denumit Goliat, nanosatelitul românesc cântăreşte puţin peste un kilogram şi are o dimensiune  100 x 100 x 100 mm, urmând să orbiteze între unul şi trei ani. În toată această perioadă, va fi actorul principal a trei experimente ştiinţifice, fiind dotat cu o cameră de observare a Terrei, un detector de radiaţii nucleare şi unul pentru descoperirea micrometeoriţilor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-03-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image