2018-12-11 11:13


GREVA de la SALROM se extinde la tot mai multe saline, pe fondul indiferenței ministrului ECONOMIEI. Ce îi nemulțumește pe mineri

 |  13:40
GREVA de la SALROM se extinde la tot mai multe saline, pe fondul indiferenței ministrului ECONOMIEI. Ce îi nemulțumește pe mineri

La începtul săptămânii trecute, mai exact marți, minerii de la Salina Slănic-Prahova, sucursală a Societăţii Naționale a Sării – SALROM, au declanșat un protest spontan, refuzând să mai iasă la suprafaţă din cauza salariilor reduse cu circa 20% ca urmare a trecerii contribuțiilor de la angajator la angajat.

Greva a fost întreruptă pentru scurt timp ca urmare a intervenției ministrului Economiei, Dănuț Andrușcă, dar negocierile au eșuat până la urmă ca urmare a poziției de tipul “eu n-am ce face!” adoptată de directorul general al SALROM, Dumitru Matei. Ca atare, minerii de la Slănic Prahova au intrat din nou în grevă la sfârșitul săptămânii trecute, lor alăturându-se și ortacii de la salina Praid.

Directorul general Dumitru Matei n-a vrut să meargă să discute cu greviștii de la Praid, iar ministrul Economie,i Dănuț Andrușcă, le-a cerut liderilor de sindicat să vina la București. Răspunsul sindicaliștilor a fost unul categoric: nu putem să venim toți cei 240 de mineri de la Praid la București pentru că problema trebuie rezolvată la fața locului. Drept urmare, minerii de la Praid au continuat greva alături de colegii lor de la Slănic Prahova, refuzând și luni să între în subteran.Tot luni, au intrat în grevă și cei circa 280 de mineri de la Târgu Ocna, solidarizându-se cu cei de la Praid și Slănic. Practic, circa jumătate dintre minerii din domeniul sării din toată țara, adică circa 800, sunt în grevă ca urmare a reducerii salariilor de către directorul general al SALROM, Dumitru Matei. 

Salarii reduse pentru mineri, bani mai mulți pentru director

Greva minerilor de la sare este întreținută și de atitudinea indiferentă a ministrului Economiei, Dănuț Andruşcă, care tolerează indiferenţa şi noncombatul directorului general Dumitru Matei. De fapt, directorul general al SALROM este singurul angajat al societății căruia de la de la 1 ianuarie 2018, i s-a majorat remunerația cu suma de 88.030 de lei, adică circa 20.000 de euro. Astfel, potrivit surselor noastre, conform contractului de mandat, încheiat pe vremea guvernării tehnocrate în bază OUG nr.109/2011, Dumitru Matei încasează lunar circa 7.000 de euro, la care se mai adaugă majorarea lunară de anul acesta de vreo 1.700 de euro. Însă, potrivit contractului de mandat, el urmează să încaseze trimestrial un bonus de performanță de circa 100.000 de euro  pentru îndeplinirea unor indicatori de performanţă care se realizează de la sine, fără nicio problemă. Practic, Dumitru Matei încasează anual 84.000 de euro, plus majorarea de aproape 20.000 de euro, la care se adaugă cele patru bonusuri trimestriale de câte 100.000 de euro. Ca atare, managerului general al SALROM îi poate intra anual în conturi o jumătate de million de euro. “Dacă nu se revine imediat la o salarizare corectă și directorul general nu este demis, în zile următoare o să ne dăm cu sania pe toate drumurile din România pentru că toți minerii de la SALROM vor intra în grevă generală pe termen nelimitat și, astfel, nu se va mai livra nicio cantitate de sare pentru deszăpezire”, a declarat pentru PUTEREA unul dintre liderii sindicali de la SALROM.  


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-02-26

TAGURI: greva, salrom, andrusca, dumitru matei
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...