2017-01-23 08:46


Grevă generală şi drumuri publice blocate din cauza noului Cod al muncii. Locuinţele guvernanţilor vor fi pichetate de bugetari

 |  18:57
Grevă generală şi drumuri publice blocate din cauza noului Cod al muncii. Locuinţele guvernanţilor vor fi pichetate de bugetari
Grevă generală în toate domeniile bugetareprioritare, blocarea drumurilor publice şi pichetarea locuinţelor guvernanţilorsunt acţiunile prin intermediul cărora sindicaliştii speră să determineExecutivul să nu-şi asume răspunderea pe proiectul de modificarea a Codului muncii.Liderii sindicali sunt convinşi că pichetarea caselor politicienilor nu poatefi declarată ilegală. Totodată, Opoziţia pregăteşte o nouă moţiune de cenzurăpentru Guvernul Boc.

Sindicaliştiianunţă reluarea protestelor şi iau în calcul inclusiv declanşarea grevei generale,din cauza faptului că Guvernul vrea să-şi asume răspunderea pe Codul muncii, audecis, ieri, principalele cinci confederaţii sindicale.

Reprezentanţiiconfederaţiilor mizează pe faptul că Opoziţia va depune o moţiune de cenzură laadresa cabinetului Boc. În ziua votării moţiunii,sindicaliştii vorsăaibă loc o grevă de avertisment,iarîn ziuaasumăriirăspunderiise vor desfăşuramitinguri la Parlament şila Palatul Cotroceni. Greva generală ar putea fi declanşată ulterior asumăriirăspunderii. "Până la 14 martie se adună semnături în favoarea greveigenerale şi estimăm că la acest posibil protest ar putea lua parte aproximativun milion de oameni", a spus liderul CNSLR Frăţia, Marius Petcu. Înacelaşi context, vorfi organizateproteste în marile oraşe din ţară.Primul va avea loc la Oradea, în 26 februarie, cu ocazia Congresului UDMR, iarapoi în câte opt judeţe pe zi, timp de trei săptămâni.

Sindicaliştiivor să picheteze inclusiv locuinţele parlamentarilor. Prin această măsură “extremă” sindicaliştii susţin că vor să sensibilizeze şi familiile demnitarilor.Liderii sindicali nu se tem că politicienii îi vor acuza că încalcăintimitatea. “În mod sigur, toate protestele noastre, în faţalocuinţelor guvernanţilor, vor fi aprobate. Noi vom protesta pe domeniulpublic. Nu intrăm în casa nimănui. Nu vor putea susţine că protestele suntilegale. Prin această măsură vrem să facem şi familiile guvernanţilor săînţeleagă că iau măsuri împotriva oamenilor”, ne-a declarat vicepreşedintele “Cartel Alfa”, Petru Danidea.

Protesteleau fost hotărâte de membrii birourilor executive ale federaţiilor din „CartelAlfa“, BNS, CSDR, Meridian şi CNSLR Frăţia.

UDMR şi-a dat deja acordulpentru noul Cod al muncii

PremierulEmil Boc a anunţat, ieri, că liderii coaliţiei de guvernare propun asumarearăspunderii Guvernului în Parlament pe Codul muncii. Boc a precizat că va aveadiscuţii pe tema Codului muncii cu fiecare grup parlamentar din coaliţie, astăzi urmând să aibă loc o întâlnire cugrupurile UDMR şi PDL.

UDMR este deacord cu asumarea răspunderii Guvernului în Parlament pentru Codul muncii, adeclarat, ieri, liderul senatorilor Uniunii, Fekete-Szabo Andras Levente, citatde Mediafax. “Am discutat despre Codul muncii, respectiv angajarearăspunderii Guvernului pentru acest proiect de act normativ, dar nu înainte dea avea şi o discuţie cu grupurile parlamentare şi, după aceea, se va lua decizia în Guvern", a afirmat senatorul,referitor la conţinutul convorbirilor din coaliţie. "UDMR este de acord cu asumarea răspunderii", aspus el arătând că acelaşi punct de vedere este împărtăşit şi de celelalteformaţiuni ale coaliţiei. "Dacă se merge pe filiera normală, cătresfârşitul anului, după calendar şi după cum lucrează Parlamentul, mai repede deseptembrie-octombrie nu am putea avea Codul muncii. Suntem legaţi de anumitechestiuni, angajamente la Comisia Europeană şi trebuie să fim în termen",a explicat senatorul.

Prim-ministrula mai spus că în perioada următoare va menţine şi va continua dialogul cupartenerii sociali, cu sindicatele şi cu patronatele şi va ţine cont deamendamentele parlamentarilor în cadrul procedurii de asumare a răspunderiiGuvernului pe Codul muncii. Emil Boc a precizat că, în urma acestor consultări,Guvernul va lua decizia finală în privinţa asumării răspunderii.

Premierula declarat, luni, că Legea contractelor colective de muncă nu este abrogatăprin noul Cod al muncii. Boc a spus că a acceptat propunerea UNPR în privinţacontractelor colective de muncă, astfel încât acestea să fie reglementate prinlege specială. “Asta înseamnă că Legea contractelor colective de muncă rămâneîn vigoare, nu este abrogată prin Codul muncii, problema contractelor de muncăurmând să fie reglementată prin lege specială”, a explicat Emil Boc. Ultimaformă a proiectului Codului muncii, obţinută şi prezentată joi de Mediafax,relevă că toate prevederile referitoare la contractul colectiv de muncă unic lanivel naţional sunt abrogate. Perioada de probă va fi de maxim 90 de zilecalendaristice, atât pentru funcţiile de execuţie, cât şi pentru cele deconducere, iar pentru acelaşi post un angajator poate avea în probă mai multepersoane, dar, cumulat, nu mai mult de un an.

LiderulPSD, Victor Ponta, a declarat, ieri, că USL va decide depunerea unei moţiuni decenzură ca urmare a angajării răspunderii Guvernului pe modificările la Codul munciidupă ce, în prealabil, va discuta cu patronatele şi sindicatele. Ponta a acuzattotodată că premierul Boc nu ştie care sunt aceste modificări. “Vrem sădiscutăm mâine (marţi - n.r.) cu patronatele şi cu sindicatele. Domnul Boc nuştie pe ce îşi angajează răspunderea. Noi vrem să fim serioşi. Nu ştim încă pece să depunem moţiune (de cenzură - n.r.). Faptul că primul-ministru esteincompetent nu scuză un gest la fel de incompetent din partea noastră. O săluăm o decizie în cadrul USL, dar este imposibil în acest moment de la Boc săafli de fapt pe ce îşi angajează răspunderea şi care va fi textul şimodificările la modul serios”, a spus Ponta.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-07-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

DUMITRU IUGA
21 Feb 2011

Un nou fasssss! Mai ales acum cand regina ii insumeaza pe asa zisii lideri sindicali - in realitate ... ciocoi sindicali!

Adauga un comentariu

Random image