2018-12-17 02:33


Guvernul a avizat lista celor 67 de spitale care devin cămine de bătrâni

 |  14:04
Guvernul a avizat lista celor 67 de spitale care devin cămine de bătrâni

Guvernul a avizat, joi, lista celor 67 de spitale propuse pentrureprofilare în cămine de bătrâni, în cazul cărora casele de asigurări desănătate nu vor mai încheia, începând cu luna aprilie, contracte pentrufurnizarea serviciilor medicale.

Potrivitministrului Sănătăţii, din totalul acestor unităţi, 15 spitale nu au o linie degardă, iar 41 spitale dispun de o singură linie de gradă. Doar o singurăunitate, cea din Comăneşti, are două linii de gardă. Această situaţie arată cănu se respectă criteriul de asigurare a continuităţii asistenţei medicalepermanente pentru bolnavi şi cel de clasificare a spitalelor. Alte zece spitaleasigură asistenţă medicală pentru bolnavii cronici, acestea nu necesită liniede gardă, potrivit unui comunicat transmis, joi, de Ministerul Sănătăţii (MS). Pede altă parte, sunt unităţi care funcţionează cu personal medical insuficient.MS dă ca exemplu Spitalul de Boli Cronice de la Mozăceni, Preventoriul TBCGorneşti, Preventoriul TBC de la Poiana Ţapului, unde este doar câte un singurmedic angajat, precum şi Spitalul de Boli Cronice de la Rucăr, carefuncţionează cu doi medici. Toate unităţile sanitare au locaţia la mai puţin de45 – 50 de kilometri de unităţi sanitare clinice din reşedinţe de judeţ, astfelcă nici criteriul de distanţă nu este respectat, potrivit sursei citate.

În urma acestei decizii, cei 670 de medici şi 2.400 deasistenţi medicali vor fi preluaţi integral de către căminele de bătrâni sauvor fi redistribuiţi în trei etape, respectiv în judeţul respectiv (primaetapă), în judeţele limitrofe (a doua etapă) sau la nivel naţional (a treiaetapă). Înlocalităţile Ocna Mureş (Alba), Sântana (Arad), Mozăceni (Argeş), Truşeşti(Botoşani), Mociu (Cluj), Solca (Suceava) vor fi redistribuite pentru cel puţintrei luni de zile, 24 de ore din 24, şase echipaje de urgenţă pentru a asiguraintervenţiile de urgenţă. În aceste zone nu există staţii de de ambulanţă saustaţii SMURD pentru a asigura asistenţa medicală de urgenţă.

Deasemenea, sunt şase centre de primiri urgenţe în spitalele din localităţileTârgu Frumos (Iaşi), Sântana (Arad), Titu (Dâmboviţa), Sărmaşu (Mureş), Bicaz(Neamţ), Buziaş (Timiş) unde Ministerul Sănătăţii analizează posibilitateapreluării finanţării, astfel încât să fie continuată activitatea medicală înaceste centre.

MinistrulSănătăţii a transmis, marţi, un mesaj autorităţilor locale în care le cere săstopeze internările în cele 67 de spitale propuse pentru reprofilare în căminede bătrâni, deoarece de la 1 aprilie 2011 aceste unităţi nu vor mai beneficiade contracte cu casele de asigurări de sănătate şi nu vor avea fondurile necesare.

Guvernul a mai aprobat joi HG de desfiinţare aunităţilor sanitare pentru care autorităţile locale au optat pentru accesareaprogramului "Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanevârstnice".

Acestea sunt Spitalul Comunal Vintilă Vodă(Buzău), Spitalul de Boli Cronice Bocşa (Caraş Severin), Spitalul OrăşenescRoznov (Neamţ), Spitalul de Boli Cronice Cehu Silvaniei (Sălaj), Centrul deSănătate Cervenia (Teleorman), Centrul de Sănătate Furculeşti (Teleorman),Spitalul de Cronici Dr. I.T. Nicolescu Tutova (Vaslui).

Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-03-30
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...