2018-12-13 04:27


Guvernul a decis alte disponibilizări în sistemul bugetar. Concedieri în sectorul minier, energetic şi de apărare

 |  14:20
Guvernul a decis alte disponibilizări în sistemul bugetar. Concedieri în sectorul minier, energetic şi de apărare
Guvernul va aviza în perioada imediată noiconcedieri în sectorul minier, energetic şi de apărare, dar va reintroduceplata venitului lunar de completare pentru angajaţii disponibilizaţi, ajutorfinanciar care va fi sistat dacă beneficiarul refuză alt loc de muncă pe motivcă salariul este prea mic sau dacă refuză să participe la programe de reconversie profesională. Anultrecut, prin Legea de reducere a cheltuielilor bugetare, Guvernul a decis ca persoaneledisponibilizate din companiile de stat să nu mai beneficieze de un venit lunarde completare. Pentru acest an însă, Guvernul a decis să reintroducă, prin ordonanţă de urgenţă, venitul lunarde completare pentru angajaţii concediaţi, în încercarea de a evita"convulsii sociale" de durată urmare a disponibilizărilor, audeclarat surse oficiale, citate de Mediafax. Actul normativ justificăreintroducerea venitului lunar de completare prin încercarea de a atenuaimpactul concedierilor şi a evita riscul "escaladării infracţionalităţiişi a unor convulsii sociale de durată", pe fondul situaţiei precareeconomico-sociale a comunităţilor locale. Prin această ordonanţă de urgenţă seva reveni la sistemul anterior, conform căruia venitul lunar de completare este stabilit odată cu indemnizaţia de şomajşi este egal cu diferenţa faţă de salariul individual mediu net pe ultimeletrei luni înainte de concediere, pe baza clauzelor din contractulindividual de muncă, dar nu mai mult decât salariul mediu net pe economie dinluna ianuarie a anului în care a fost efectuată concedierea, comunicat deInstitutul Naţional de Statistică, şi nivelul indemnizaţiei de şomaj. Durata deacordare a venitului minim de completare va fi similară cu cea valabilă pânăanul trecut, respectiv de 20 luni pentru persoanele care au o vechime în muncăde până la 15 ani, 22 de luni pentru cei cu o vechime cuprinsă între 15 şi 25de ani şi 24 de luni pentru o vechime în muncă de peste 25 de ani.

Refuzulunui nou loc de muncă va fi acceptat doar dacă se bazează pe motive de sănătatedovedite prin certificat medical, confirmat de comisiile de expertiză medicalăşi prezentat în maximum 30 zile de la apariţia problemei de sănătate.

În notade fundamentare se arată că ordonanţaurmăreşte diminuarea consecinţelor restructurării din domeniul minier,energetic şi industria de apărare. Venitul de completare va fi acordat pentrutoţi angajaţii din domeniul minier care urmează să fie concediaţi în intervalul2011-2018. Potrivit unor surseoficiale, din sectorul minier ar urmaîn acest an să fie disponibilizate "câteva sute" de salariaţi,posibil peste 500 de persoane.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-07-12
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...