2019-01-22 14:55


Guvernul a decis ca liderii de sindicat să nu mai fie plătiţi de angajator pentru activităţi specifice

 |  16:28
Guvernul a decis ca liderii de sindicat să nu mai fie plătiţi de angajator pentru activităţi specifice

Angajatorii nu vor mai fi obligaţi săachite drepturi salariale liderilor sindicali pentru zilele în care aceştiabeneficiază de un program redus de muncă în vederea desfăşurării unoractivităţi de sindicat, a decis Guvernul printr-un proiect de lege.

Legeasindicatelor prevede în prezent că membrii aleşi în organele de conducere aleorganizaţiilor sindicale, care lucrează nemijlocit în unitate în calitate desalariaţi, au dreptul la reducerea programului lunar cu 3-5 zile pentruactivităţi sindicale, fără afectarea drepturilor salariale. Legislaţia actualăpermite astfel în cazul membrilor conducerii organizaţiilor sindicale,indiferent de nivelul de reprezentativitate sau de mărimea organizaţiei,reducerea programului de lucru pentru desfăşurarea de activităţi sindicale,fără afectarea drepturilor de natură salarială.

CurteaConstituţională a decretat însă, în luna octombrie, drept neconstituţionalbeneficiul liderilor sindicali de a avea program redus, dar de a beneficia şide drepturi salariale pentru zilele dedicate activităţii sindicale.

Guvernula modificat în consecinţă şi a transmis Parlamentului un proiect care modificăLegea sindicatelor, în sensul eliminării obligativităţii angajatorului de aplăti salariul pentru o perioadă de timp în care angajatul nu a prestat nici oactivitate prevăzută în cadrul raporturilor de muncă contractuale. Executivulargumentează decizia prin faptul că astfel este eliminată pierdereapatrimonială pe care un angajator o suportă, cauzată de plata drepturilorsalariale pentru liderii de sindicat, deşi aceştia nu prestează efectiv muncala care s-au angajat prin semnarea contractului individual de muncă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638949-06-16
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...