2017-01-24 09:09


Guvernul a majorat TVA de pomană. Botiş minte că FMI vrea modificarea Codului muncii

 |  19:34
Guvernul a majorat TVA de pomană. Botiş minte că FMI vrea modificarea Codului muncii

Ministrul muncii, Nelu Ioan Botiş, insistă să prezinte delegaţiei FMIpropunerile Guvernului de modificare a Codului muncii, cu toate că reprezentanţii Fondului nusunt interesaţi deacest proiect. Sindicatele cer în continuare demisia lui Botiş, susţinând căministrul vrea să elimine orice drept al salariaţilor. Pe de altă parte, şefuldelegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat ieri, la o întâlnire cusindicatele şi patronatele, că majorarea TVA la 24% nu a adus mai mulţi bani labuget, din cauza incapacităţii Guvernului de a administra colectarea banilor.

Sindicatele avertizează căreprezentanţii Guvernului mint când afirmă că modificarea Codului muncii estedorită de Fondul Monetar Internaţional (FMI). Vicepreşedintele confederaţieisindicale “Cartel Alfa”, Petru Dandea, susţine că a discutat cu reprezentanţiiFondului, care ar fi afirmat că nu sunt interesaţi de modificarea Coduluimuncii. “Noi nu susţinemmodificarea Codului muncii, deoarece este o tâmpenie gândită de Guvern.Săptămâna trecută am fost la Washington, unde am discutat cu reprezentanţiiFMI. Aceştia susţin că nu sunt interesaţi de modificarea Codului muncii,deoarece acest lucru nu intră în competenţele lor. Reprezentanţii Guvernuluivor să creeze opiniei publice impresia că FMI impune modificările la Codulmuncii. Proiectul de modificare a Codului a fost gândit de Guvern, împreună cureprezentanţii investitorilor străini”, ne-a declarat Dandea. Vicepreşedintele “Cartel Alfa” susţine că investitoriistrăini şi Executivul vor să transforme angajaţii români în sclavi. “După noul Cod al muncii, angajatul este un sclav al patronului. Oricum,nici actualul Cod nu este în favoarea salariaţilor. Cu prelungirea perioadei deprobă, Guvernul vrea să ajute investitorii să facă rost de mână de lucruieftină”, ne-a mai explicat Petru Dandea. Acesta susţine căministrul Muncii, Nelu Ioan Botiş, va prezenta delegaţiei FMI un proiectneinteresant pentru Fond. “Domnul Botiş insistă să prezinte FMI varianta Guvernului pentru modificareaCodului muncii, cu toate că delegaţia nu este interesată. Noul Cod nu va facedecât să crească evaziunea fiscală. Vom solicita în continuare demisiaministrului Botiş dacă va promova varianta Guvernului de modificare a Coduluimuncii”, ne-a mai spusvicepreşedintele “Cartel Alfa”.

Ministrulmuncii, Ioan Nelu Botiş, a afirmat, cu acelaşi prilej, că va susţine în faţaFMI şi a membrilor CES versiunea Guvernului privind Codul muncii, dar că unelepropuneri ale patronatelor, cum ar fi perioada de probă pentru absolvenţii custudii superioare, i se par interesante.

Guvernul a majoratdegeaba TVA

Guvernulnu se află la primul proiect criticat de delegaţia FMI. Şeful misiunii Fondului la Bucureşti, JeffreyFranks, a spus, în timpul discuţiilor de la CES, că efectele creşterii TVA nuau fost notabile, din cauza capacităţii reduse de administrare a Guvernului, arelatat preşedintele Uniunii Generale aIndustriaşilor din România (UGIR) - 1903, Cezar Corâci, care a participat ladiscuţii. Reprezentantul patronatelor a adăugat că mingea este acum în curteaGuvernului, care însă nu este în stare să distrugă evaziunea fiscală.

Pede altă parte, Jeffrey Franks a comparat România cu un pacient a cărui operaţiea reuşit, dar care riscă totuşi să moară. Şeful misiunii FMI în România aafirmat, în cadrul discuţiilor pe tema Codului muncii, că economia Românieieste stabilizată, însă ţara noastră se află acum în postura unui pacient supusunei operaţii care a reuşit, dar care riscă totuşi să moară, informează TheMoney Channel. De asemenea, oficialul FMIa atras atenţia că economiaîntârzie să-şi revină, deşi programul de reforme a fost pus în aplicare în modcorect.

PreşedinteleUGIR-1903 a mai declarat că Jeffrey Franks a enumerat obiectivele care stau labaza noului acord care va fi semnat între FMI şi România. Acestea sunt reluareacreşterii economice, creşterea productivităţii muncii şi a competitivităţiieconomiei româneşti, creşterea gradului de angajare prin sporirea numărului desalariaţi sau a numărului de ore lucrate, precum şi eficientizarea sectoruluipublic.

Omisiune FMI - CE se află la Bucureşti pentru a şaptea evaluare a Acorduluistand-by, în care se va analiza îndeplinirea obiectivelor stabilite pentruultimul trimestru din 2010 şi vor fi negociate condiţiile privind un nou acord,de tip preventiv. Vizita se va încheia în data de 8 februarie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-07-13Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image
Media

Trenuri intarziate
Trenuri intarziate 06 Ian 2017 | (0)
Social

Deszăpezire „exemplară” în Capitală