2018-12-13 22:18


Guvernul a reintrodus biletele de vacanţă pentru bugetari. Circa 160.000 de bilete cu 50% reducere vor fi distribuite prin sindicate

 |  18:13
Guvernul a reintrodus biletele de vacanţă pentru bugetari. Circa 160.000 de bilete cu 50% reducere vor fi distribuite prin sindicate
Statul a reintrodus biletele de vacanţă, cu reducere de 50% la costurilede cazare şi masă, pentru bugetari, după ce, în 2010, prin eliminarea acestorbeneficii a produs o “gaură” de 14 milioane de euro turismului autohton.Confederaţia Sindicală “Cartel Alfa” anticipează că vor fi acordate în jur de150-160 de mii de bilete în acest an. Toate categoriile de bugetari vor aveaacces la biletele de vacanţă, ce vor fi distribuite prin sindicate. Statul a alocat pentru biletelede odihnă 34.417 lei.

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale(MMFPS) a reintrodus biletele de odihnă pentru bugetari, după ce, în 2010,aceste beneficii nu au mai fost acordate. Biletele vor fi distribuite prinintermediul sindicatelor.

Statul a alocat pentru biletele de odihnă 34.417 lei. Durata sejurului unui bilet de odihnă este de 6 zile. “Numărul total albiletelor de odihnă şi al biletelor de tratament balnear, acordate în anul 2011prin sistemul organizat şi administrat de Casa Naţională de Pensii Publice,care poate fi finanţat din bugetul asigurărilor sociale de stat, se stabileşteîn urma finalizării procedurii de achiziţie, derulată cu respectareaprevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor deconcesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii,aprobată cu modificări şi completări prin Legea ,cu modificările şi completările ulterioare, în corelaţie cu raportul preţ/biletpracticat de către operatorii economici participanţi la procedura deachiziţie”, se arată în HG 83/2011 privind acordarea biletelor de odihnă şitratament.

Confederaţia Naţională “Cartel Alfa” susţine că licitaţiileau fost deja organizate şi că biletele vor ajunge la toate categoriile debugetari. “Biletele de odihnă au fost reintroduse. Suma alocată se regăseşte înbugetul asigurărilor sociale de stat. Nu ştiu exactcâte bilete vor fi puse la dispoziţie, dar ar trebui să fie ca şi în aniianteriori, în jur de 150.000-160.000. Biletele vorajunge la toate categoriile de bugetari, profesori, medici şi aşa mai departe”,ne-a declarat vicepreşedintele “Cartel Alfa”, Petru Dandea.

Hotelierii sunt încântaţi de reintroducere biletelor,deoarece, anul trecut, au avut pierderi semnificative pentru că mulţi bugetarinu şi-au mai permis un sejur la mare sau la băile termale. “Am reuşit să ne maiacoperim, adresându-ne altor categorii de clienţi. Evident că a fost afectattraficul turistic de eliminarea biletelor de vacanţă”, ne-a declarat directorulTHR Marea Neagră, Linica Stan.

Desfiinţarea biletelor de odihnă le-a provocathotelierilor pierderi de aproximativ 14 milioane de euro. Vicepreşedintele“Cartel Alfa”, Petru Dandea, declara anul trecut pentru ziarul “Puterea” că doarhotelurile Sind au pierdut 32.000.000 de lei, după tăierea biletelor pentruperioada iulie-august 2010.

Şansa angajaţilor din învăţământ pentru un sejur la mare sau la munte

Sindicatele din învăţământ susţin că biletele deodihnă erau probabil unica şansă pentru angajaţii din educaţie de a-şi permiteun sejur pe litoralul românesc. “Era o şansă pentrusalariaţii din învăţământ, în special pentru personalul auxiliar şi pentru celnedidactic, pentru că ei au salariile cele mai mici, de a se bucura deconcediu, atât de necesar după un an de muncă. Guvernul a decis să elimine şi acest minim beneficiu. Asta pentru căeste singurul Guvern care doar ia de la oameni, fără să ofere nimic. Nu eraumulte bilete. Erau de ordinul miilor, pentru angajaţii din învăţământ. Fiecarejudeţ sau sector din Bucureşti avea asigurat câteva sute de bilete. Eraupuţine, dar erau. Erau bilete pentru toate categoriile de bugetari. Sunt în jurde un milion de bugetari. Este o lovitură şi pentru hotelieri, cu siguranţă.Jumătate din valoarea acestor bilete era plătită de salariaţii şi jumătate dinbugetul asigurărilor sociale. Multe hoteluri erau ocupate datorită acestorbilete”, ne-a declarat preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN),Constantin Ciosu. Acesta susţine că Executivul a uitatşi de “tichetele de vacanţă” promise de ministrul turismului şi dezvoltării regionale,Elena Udrea. “Biletele de odihnă erau o modalitate de a încurajaturismul românesc. Văd că programele doamnei Udrea nu au mare succes. Tichetelede vacanţă erau o iniţiativă bună. Nu ştiu dacă au existat bugetari care săprimească acele tichete. Profesorii nu au primit, în nici un caz. Legea există,dar nu se aplică. La fel ca multe alte legi din ţaraasta, de care acest Guvern nu ţine cont”, ne-a mai spus Constantin Ciosu.

Agenţiile de turism recunosc că numărul tichetelor devacanţă acordate a fost redus, după ce acestea au fost impozitate cu 16%. “Noiam încheiat contracte cu 6 din cei 7 distribuitori de tichete de masă aprobaţide Ministerul Turismului. La stat nu se mai pot acorda aceste tichete. A scăzutnumărul firmelor care acordă angajaţilor tichete de vacanţă, după ce au fostimpozitate cu 16%. Înainte erau neimpozitabile. Unele firme particulare aucontinuat să acorde aceste tichete şi după ce au fost impozitate. Tichetele devacanţă se impozitează doar cu 16%, în timp ce primele sunt impozitate cu 80%”,ne-a declarat Noemi Hagan, reprezentanta unui important turoperator din ţară.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-11-05
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...