2019-01-24 04:29


Guvernul face dispărute pensiile foştilor military. Ani de activitate ai pensionarilor din armată, şterşi cu buretele

 |  19:01
Guvernul face dispărute pensiile foştilor military. Ani de activitate ai pensionarilor din armată, şterşi cu buretele

Mulţi foşti militari s-au trezit cu luni sau chiar ani de activitate “şterşi”din cartea de muncă, urmare a aplicării noului sistemde calcul al pensiilor, gândit de Guvern. Funcţionarii ce ar trebui săcalculeze noile pensii ale foştilor militari întâmpină mari dificultăţi în a efectuacalculele necesare. Pensionarii cărora le-au fost calculate greşit pensiile aupromisiunea autorităţilor că problema va fi rezolvată, însă în câţiva ani”. Cu toate că pensionarii sunt nevoiţi să alergedupă acte şi să aştepte la cozi interminabile, reprezentanţii MinisteruluiApărării susţin că noile proceduri sunt în avantajul foştilor militari.

Decizia Guvernului Boc de a modificamodul de calculare a pensiilor militarilor a creat confuzie, a pus zeci de mii devârstnici pe drumuri şi a dat naştere la numeroase conflicte între aceştia. Cutoate că ministrul apărării, Gabriel Oprea, se “bate cu pumnul în piept” că noul sistem de calculare a pensiilor este înavantajul foştilor angajaţi din armată, numeroase cadre militare retrase aurămas fără retribuţia pentru multe luni de activitate. Principala cauză pentruaceste nereguli apărute este birocraţia “excesivă”.

Un fost cadru militar din Cluj, de exemplu, susţine că i-aufost “şterşi” aproape şapte ani de activitate. Pensionarul a adresat o scrisoaredeschisă ministrului Oprea, prin care solicită remedierea problemei. “Domnuleministru, sunt un pensionar militar care am activat neîntrerupt la UnitateaMilitară 01607 din Someşeni - Cluj-Napoca, de unde m-am pensionat în anul 1985,cu gradul de locotenent-colonel în rezervă, având o vechime de 2 ani în viaţacivilă plus 3 ani şcoala militară de transmisiuni, plus 27 de ani ofiţer activ.

Zileletrecute, mai precis în 4 decembrie 2010, am fost chemat la Centrul MilitarZonal Cluj, pentru a completa o adeverinţă însoţită de o anexă în care era olistă cu 16 perioade totalizând, după cum au socotit cei în drept, un număr de82 de luni (6 ani şi 10 luni) care mi se vor scădea din vechimea în lucru,deoarece în această perioadă eu nu figurez în activitate”, se menţionează în scrisoarea adresată ministrului apărării. Pensionaruleste convins că datele nu pot fi corecte, deoarece, în perioadele trecute cafiind de neactivitate, a fost retribuit ca în orice altă lună de muncă. “Amcerut o copie a anexei să o iau cu mine acasă ca să verific şi eu când am fost«inactiv» şi când am fost «activ» în toţi aceşti 27 de ani de activitatemilitară neîntreruptă ca ofiţer. Studiind acasă această listă cu perioadele de«inactivitate» militară, am descoperit nişte ciudăţenii inexplicabile. Deexemplu, apar perioade inactive de câte o lună, alte perioade de câte două luniconsecutiv, altele cu 3 luni consecutiv, 7 luni, 12 luni şi chiar o perioadă de36 de luni. Adică am trecut în rezervă două sau 7 luni şi m-am înrolat din nouîn armată primind totuşi solda pe perioada de inactivitate. La fel, am întrerupt serviciul militar un an sau 3 anişi am fost apoi reactivat, beneficiind în perioada «lipsă de la apel» de soldamilitară. Cum vă explicaţi, domnule ministru, că în 1985 am primit Decizia depensionare corectă, în care apare activitatea mea în armată fără perioade deîntrerupere, iar acum o să mi se întocmească o altă decizie de pensionare, cu82 de luni lipsă din vechimea de ofiţer activ?”, mai explică fostul militar în scrisoarea adresatăministrului Oprea.

Cine trăieşte 100 de ani îşi poate recupera banii

Fostul cadru militar a primit garanţia că problema sa vafi rezolvată, însă în câţiva ani. “La întrebările pe care ile-am pus comandantului Centrului Militar Zonal, referitoare la această bătaiede joc, mi s-a răspuns că se va face apel la arhivele armatei de la Piteşti şisă stau liniştit că totul se va rezolva în favorea noastră, dar că va dura câţivaani, din cauza volumului mare de lucru. Auzind acest răspuns m-am îngrozit, maiales că de la 1 ianuarie 2011 toate veniturile se vor impozita şi adăugândaşa-zisa recalculare, venitul meu lunar aproape că se va înjumătăţi. Printreîntrebările pe care le-am pus comandantului Centrului a fost şi aceasta: ce seîntâmplă cu pensionarii militari care vor refuza completarea acesteiadeverinţe? Răspunsul a fost uluitor: pensionarilor care refuzăcompletarea adeverinţei li se va calcula o altă pensie care va avea ca bază decalcul salariul mediu pe economie, nu cea de acum, ci cea de dinainte de ‘89, ca şi la civili. Am rămas cu gura căscată atunci cândam calculat şi eu acele perioade de inactivitate şi am constatat că o simplăadunare aritmetică pe care a făcut-o funcţionarul Centrului a fost greşită. Întitlul anexei erau trecute 82 de luni lipsă, iar eu am găsit 72 de luni. Decimi se vor băga pe gât 10 luni din burtă datorită unui funcţionar incompetent”, se mai arată în scrisoarea adresată lui Gabriel Oprea. Redacţieinoastre i s-au adresat mai mulţi foşti militari, sesizând exact aceleaşiprobleme prezentate de pensionarul clujean.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-03-08
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


RADU A
16 Dec 2010

Scopul nedeclarat a plati militarilor cat mai mult pensii mai mici pentru asta datele centralizate de MApN nu se prelucreaza ci se trimit la centrele militare de unde le iau pensionarii si le trimit culmea MApN care spune ca din lipsa de timp va calcula pensiile pe baza salariului mediu pe economie pensionarii n-au decat sa-i dea in judecata sa castige la calende.Constitutia prevede legile se dau pentru viitor dar cine mai respecta azi Constitutia dl Basescu a promis sa nu scada pensiile milit
RADU A
16 Dec 2010

Dl.Oprea trebuie sa ceara Guvernului AMANAREA APLICARII LEGII pana isi pune la punct baza de date Pensionarii nu detin arhive nu au Carti de Munca se dau adeverinte cu perioade mari lipsa cu sume false sistemul e compromis s-au facut fraude care determina anchete care sa stabileasca veridicitatea inscrisurilor din adeverinte de care acum nu raspunde nimeni sumele sunt umflate sau diminuate dupa bunul plac al celor care au lucrat dar nu sunt profesionisti si nu raspund de inscrisuri
KIO
17 Dec 2010

aceasta lege e rea pt smecherii care inainte de aiesi la pensie au trecut pe functii mari , asta insemnind pensii f.f.mari.
DETECTIV
17 Dec 2010

CINEVA CREAZA O PROBLEMA(A PENSIILOR)...PENTRU CA TOT ACEL CINEVA SA SCOATA BENEFICII PRIN REZOLVAREA EI!!!!!!!RUSINEEEEE!
DETECTIV
17 Dec 2010

CE FACE EUROPA IN FAT ACESTEI GROSOLANII?
Random imageUltimele stiri

loading...