2018-12-13 10:38


Guvernul nu e interesat de creşterea natalităţii

 |  21:00
Guvernul nu e interesat de creşterea natalităţii

Într-un moment în care organizaţiile mondiale situează România printre ţările care vor dispărea primele de pe Pământ, autorităţile se împiedică de birocraţie în încercarea de a readuce natalitatea pe un plan ascendent. În ultimii 20 de ani, ţara noastră a pierdut aproximativ 4 milioane de locuitori, iar ritmul de scădere este unul alert.

Vechiul guvern a anunţat organizarea unui grup de lucru pentru a identifica punctele care pot stopa natalitatea negativă, asta după ce în 2011 s-a înregistrat cel mai negru an din acest punct de vedere, când numărul nou-născuţilor a fost de doar 195.000, cel mai mic din 1930 încoace. Schimbarea guvernului Ungureanu a fost sinonimă cu schimbări şi la Comisia Naţională pentru Populaţie şi Dezvoltare (CNPD), care a fost reorganizată odată cu venirea lui Victor Ponta în funcţia de premier, însă până acum, membrii nu au fost încă nominalizaţi şi sunt şanse destul de mici să fie luată vreo măsură în perioada următoare, mai ales că în toamnă vor avea loc alegeri, iar atunci există posibilitatea să aibă loc o nouă modificare. “Comisia este în curs de reorganizare, astfel că momentan nu s-a luat vreo decizie”, afirmă reprezentanţii Ministerului Muncii.

Comisia, incertă

Conform unei hotărâri de Guvern din 2009, ministrul muncii, familiei şi protecţiei sociale este preşedintele CNPD, în timp ce din cadrul Comisiei fac parte alţi 16 membri din mai multe ministere, de la Institutul Naţional de Statistică, dar şi din mediile academice. Noul preşedinte al CNPD este Mariana Câmpeanu, dar mai trebuie stabiliţi restul membrilor, decizie care se lasă aşteptată.

România dispare în 200 de ani

În ritmul actual de scădere a populaţiei, România va dispărea ca naţie în 2200. Astfel, la fiecare 10 ani, ţara noastră va pierde minimum un milion de suflete, fără a pune la socoteală nivelul migraţiei, unul foarte ridicat în ultimele două decenii. Printre motivele care au dus la această situaţie dramatică se numără situaţia economică precară, dispariţia stimulentelor acordate familiilor cu copii, mortalitatea infantilă care este aproape dublă faţă de nivelul Uniunii Europene şi încurajarea migraţiei. În ceea ce priveşte ultimul capitol, se estimează că aproape 2 milioane de români s-au stabilit în alte ţări. O altă mare problemă este speranţa de viaţă, care este cu aproximativ trei ani mai mică decât în majoritatea ţărilor din UE. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-11-19

TAGURI: Guvern, natalitate, comisie, copii, familie, mortalitate, infantil, disparitie
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


IORDAN MARIAN
15 Iun 2012

Touche Aline! Punctat matematic..Acum 600 de ani,nu mai puneam la socoteala,nivelul migratiei,situatia economica ''precara'',stimulentele., de orice fel,mortalitatea,pur si simplu, ''trebuia'' sa procreem,pt. ca,trebuia sa crestm copii,sa facem mancare,sa creastem,sa invatam,sa luptam,sa cultivam,sa aparam ceia ce am ''invatat'' de la cei ce ne-au dat viata,prin insasi procesul pe care l-am descris...cred ca mai avem de invatat...
Random imageUltimele stiri


loading...