2018-12-19 04:08


Guvernul trebuie să plătească 4 miliarde de lei profesorilor, iar dascălii ar mai putea solicita 2 miliarde. Sumele necesare majorării salariale pentru cadrele didactice reprezintă 1% din PIB

 |  16:52
Guvernul trebuie să plătească 4 miliarde de lei profesorilor, iar dascălii ar mai putea solicita 2 miliarde. Sumele necesare majorării salariale pentru cadrele didactice reprezintă 1% din PIB
Guvernul va trebui să plătească 4 miliarde de lei pentru majorărilesalariale de 33,4% ale profesorilor. Sindicatele din învăţământ avertizează căvor solicita alte două miliarde dacă prim-ministrul Boc nu renunţă la plataeşalonată a drepturilor salariale câştigate de dascăli în instanţă.

Sindicatele din învăţământ îi avertizează pe reprezentanţiiGuvernului că plata majorărilor salariale de 33,4% către profesori nu poate fiamânată, aşa cum a anunţat premierul Emil Boc. Potrivit conducerii Federaţiei SindicatelorLibere din Învăţământ (FSLI), statul trebuie să aloce peste 4 miliarde de leipentru a plăti majorările salariale pentru toţi dascălii, suma reprezentând 1%din Produsul Intern Brut.

Conducerea FSLI a reclamat întârzierea plăţii creşterilorsalariale la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Sindicaliştii l-auavertizat pe ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, că vor solicita alte 2miliarde de lei dacă Executivul va insista să achite eşalonat, începând cu2012, drepturile băneşti câştigate de profesori în instanţă. “Noi am reclamat acest lucru la CEDO. Nu este normal caGuvernul să ne dea banii când vrea el. Am avut o discuţie şi cu domnul ministruFuneriu şi i-am explicat că Guvernul trebuie să facă rost de aceste 4 miliardede lei pentru plata majorării salariilor cu 33,4%. În caz contrar, statul va finevoit să achite alte 2 miliarde, reprezentând diferenţe şi dobândă, deoarecebanii se pot devaloriza. În plus, premierul face o altă mare gafă, deoarecemajorările de 33,4% nu se aplică doar în perioada 2012-2014. Legea 330 prevede,la articolul 7, ca nivelul salariilor în ianuarie 2011 să fie acelaşi cu celdin 31 decembrie 2009. Oricum, actualmente avem două legi ale salarizării. Legea-cadruprevede ca bugetul pentru Educaţie să fie de 4-5%”, ne-a declarat preşedintele FSLI, Simion Hăncescu.

FEN: Boc minte poporul cu televizorul

Sindicaliştii susţin că ar exista suficienţi bani pentruplata salariilor cadrelor didactice dacă Guvernul nu ar mai cheltui bani peproiecte lipsite de importanţă. “Eu nu mai ţin cont de ceea ce declară premierul Boc. A demonstrat cădeclaraţiile dumnealui nu au nici o legătură cu realitatea. Primul-ministru, caprofesor în drept constituţional, ar trebui să ştie că o hotărârejudecătorească trebuie aplicată atunci când a fost emisă, nu când vreaGuvernul. Bani ar fi pentru salariile profesorilor dacă nu ar fi aruncaţi pesăli de sport în sate părăsite de tineret, cum este şi satul natal alpremierului Boc. Probabil că o să avem bătrâne campioane la săritură cuprăjina. Înţeleg că turismul românesc va creşte mult datorită acelortelegondole portocalii. Din informaţiile mele, o astfel de telegondolă costăaproximativ 50 de milioane de lei. Ar fi nevoie de zece telegondole pentru aplăti majorările salariale pentru profesori”, ne-a explicat preşedintele Federaţiei EducaţieiNaţionale (FEN), Constantin Ciosu. Acesta susţine că premierul Emil Boc minteatunci când afirmă că salariile dascălilor au fost majorate cu 50%. “Primul-ministruîşi închipuie că poate să mintă poporul cu televizorul. Salariile profesorilornu cresc cu 50%, cum spune Boc. Poate să-i mintă pe cei care nu ştiu despre ceeste vorba, dar nu poate minţi pe cei aproximativ 400.000 de angajaţi dinînvăţământ. Majorările salariale sunt de 33,4%, după Legea 221. Mărirea de 15%de care vorbeşte premierul, că a fost aplicată, nu este decât o recuperare dinscăderile salariale de 25%. Nici nu au fost acordaţi 15%, ci 13,4%”, ne-a mai spus Ciosu.

FMI nu va permite creşterea deficitului bugetar

Experţii în economie susţin că Fondul Monetar Internaţional(FMI) nu va permite o creştere a deficitului bugetar încât să poată fi achitatecreşterile salariale pentru profesori. Singura soluţie pentru Executiv, susţinanaliştii financiari, ar fi să nu mai realizeze nici o investiţie. “Eu nu cred că se vor plăti anul acesta creşterilesalariale ale profesorilor. Tăierile salariale de 25% au fost realizate prost.Întâi trebuie să modifici legea şi apoi să tai. Acum, eşti obligat să pui înaplicare o hotărâre judecătorească. Chiar şi aşa, fără această problemă, nu vădcum va putea Guvernul să raporteze o scădere a deficitului bugetar cu douăprocente, aşa cum a solicitat FMI. Mai ales că guvernanţii vor trebui săprezinte şi arieratele. FMI nu va permite un deficit bugetar de 7,4% din cauzadatoriilor şi a plăţii salariilor profesorilor. Nu vor fi bani nici în 2012.Guvernul poate scădea salariile în alt domeniu pentru a da bani profesorilor.Sau nu va mai realiza nici o investiţie”, ne-a declarat analistul economic IlieŞerbănescu.

PremierulEmil Boc a afirmat marţi, la Realitatea TV, că drepturile salariale alecadrelor didactice vor fi reeşalonate, începând cu anul 2012, astfel că, înfuncţie de cuantumul care va rezulta din toate sentinţele judecătoreşti, se vastabili cum pot fi recuperaţi banii în anii următori. “Guvernulva respecta orice sentinţă judecătoarescă şi orice decizie a ÎCCJ. Aceşti bani se vor recupera eşalonat, începând cu 2012, 2013, 2014, aşa cumexistă reeşalonate drepturi salariale ale magistraţilor”, a explicat premierul.

“Începând cu anul 2012, prin legea bugetului pe 2012 seva stabili cât şi cum se vor reeşalona aceste drepturi salariale, în funcţie desentinţele judecătoreşti. După ce se va face inventarul tuturor sentinţelorjudecătoreşti şi vom şti exact despre ce cuantum este vorba, ne vom uita la cealte obligaţii salariale mai are statul de achitat pentru trecut, vom vedeacare sunt banii pe care-i are la dispoziţie România pentru 2012, 2013 şi 2014,potrivit strategiei fiscale, şi atunci vor fi daţi”, a precizat premierul. Boc a atras atenţiacă, în situaţia în care s-ar acorda banii necesari pentru acoperirea creşteriicu 50% a salariilor cadrelor didactice, s-ar rata nu numai ţinta de deficitstabilită cu forurile internaţionale, dar şi posibilitatea revenirii, în 2012,a salariilor bugetarilor la nivelul de dinaintea tăierilor din 2010, precum şieventuala scădere a CAS-ului preconizată pentru a doua parte a anului 2011. El a menţionat că, pentru a se face rost de banii pe care Guvernul nu-i arepentru majorarea salariilor cadrelor didactice, fie este nevoie de a se tăiadin anumite cheltuieli, fie să fie disponibilizaţi alţi bugetari.

Udrea: Funeriu nu trebuie să fie demis, ci lăudat

Ministrul dezvoltării, ElenaUdrea, a declarat, ieri, că, în mod categoric, Daniel Funeriu nu trebuie sădemisioneze din funcţia de ministru al educaţiei, ci ar trebui lăudat. Întrebată dacă s-ar impune înlocuirea ministrului educaţiei, DanielFuneriu, Elena Udrea a răspuns: “Nu, categoric nu! Cred că totuşi domnulFuneriu ar trebui lăudat şi este (lăudat - n.r.) în interiorul partidului,pentru faptul că a reuşit să treacă Legea educaţiei. Cât priveşte nemulţumirileunor colegi din Parlament faţă de colaborarea cu domnul ministru, asta am cititşi eu din presă, probabil că sunt punctuale şi sunt rezolvabile prin discuţii”.

Premierul Emil Boc adeclarat, marţi seara, că “astăzi” ,din cauza problemelor legate de salariile profesorilor şi închidereaspitalelor, dar că “mâine” nu se ştie ce poateapărea. “Când există nemulţumiri, stăm, le analizăm şi luăm decizii. Astăzi nuam în vedere o remaniere guvernamentală, dacă poate apărea mâine - nu ştiu.Dacă este comisă o gafă foarte mare, discutăm şi luăm decizii”, a spus Boc.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-05-27
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


DETECTIV
07 Apr 2011

TOTI BANII LUATI DE STAT TREBUIE RECUPERATI CU DOBANDA!...
DETECTIV
07 Apr 2011

SI ACEASTA PENTRU ORICE CATEGORIE SOCIALA AFECTATA !
Random imageUltimele stiri


loading...