2017-01-20 08:15

SOCIAL


Haos în sănătate

 |  21:00
Haos în sănătate

Demisii, numiri, demiteri şi o mulţime de ambiguităţi legate de legea sănătăţii - acestea sunt caracteristicile de bază ale sistemului de sănătate, într-o perioadă când toţi factorii decidenţi ar trebui să se concentreze cum să facă o lege care să-i ajute cu adevărat pe pacienţii români.

Scandalul demisiei lui Raed Arafat, fondatorul SMURD, a continuat ieri cu o nouă demitere. Medicul Tudor Ciuhodaru, care fusese uns marţi pe postul de consilier onorific, a şi fost demis de către ministrul sănătăţii, Ladislau Ritli. Se pare că motivul nu a fost unul de competenţă sau incompetenţă, ci unul de „aroganţă”. Surse politice au declarat că Tudor Ciuhodaru a fost demis deoarece s-ar fi lăudat că el i-a propus pe Andrei Georgescu şi pe Vasile Cepoi pentru a fi numiţi pe posturi de secretari de stat în Ministerul Sănătăţii, lucru care l-ar fi deranjat foarte tare pe ministrul Ritli. „Faptul că s-a lăudat că el a fost cel care i-a prezentat pe cei doi medici, propuşi pentru posturi de conducere în minister, la preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc i-a nemulţumit profund pe ministrul sănătăţii, dar şi pe lideri ai UDMR, ceea ce a atras demiterea acestuia. În general, majoritatea declaraţiilor publice ale acestuia după numirea ca şi consilier onorific au deranjat atât UDMR, cât şi factori din zona guvernamentală şi chiar medicală”, au declarat agenţiei Mediafax surse politice.

Pe de altă parte, miercuri seară, ministrul sănătăţii îşi făcuse deja echipa, suplimentând posturile de secretari de stat cu unul, pe care a fost numit medicul Vasile Cepoi. „Decizia ministrului de a-l numi pe doctorul Vasile Cepoi este una foarte bună. Pot să garantez că pe doctorul Cepoi nu l-a recomandat Tudor Ciuhodaru”, a spus Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Proiectul, discutat pe principii

Toţi factorii decidenţi din domeniul sănătăţii s-au întâlnit ieri-dimineaţă pentru a discuta pe marginea legii sănătăţii. „Acum am discutat doar principiile legii. Ne vom întâlni în perioada următoare pentru aspectele tehnice”, a declarat Cristian Irimie, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

În ceea ce priveşte prevederile legii, acestea nu au fost făcute cunoscute în totalitate, motiv pentru care mai multe ONG-uri au solicitat ieri ca perioada de dezbateri pe marginea proiectului să fie de cel puţin şase luni. „Dorim ca dezbaterile publice să se desfăşoare pe o perioadă de 6 luni, astfel încât toţi cei care doresc să îşi poată spune punctul de vedere”, a spus Oana Florea, director executiv al Fundaţiei pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului.

Mai mult, reprezentanţii ONG-urilor au declarat că şi vor continua demersurile pentru retragerea proiectului legii sănătăţii, întrucât acesta nu stipulează drepturile, ci numai obligaţiile pacienţilor, ameninţând că vor ieşi în stradă pentru ca acesta să nu fie adoptat în forma actuală.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-12-22

TAGURI: legea-sanatatii, haos, demitere, demisie, numire, proiect, discutii, ONGComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image