2017-01-19 06:40

SOCIAL


Haosul din sănătate: Reclamaţii, proteste şi reforme inexistente. Colegiul Farmaciştilor sesizează Uniunea Europeană cu privire la criza din sănătate

 |  17:08
Haosul din sănătate: Reclamaţii, proteste şi reforme inexistente. Colegiul Farmaciştilor sesizează Uniunea Europeană cu privire la criza din sănătate
ReprezentanţiiColegiului Farmaciştilor din România(CFR) au anunţat, joi, că vor sesiza Uniunea Europeană (UE) cu privire laproblemele din sistemul sanitar românesc, care ar fi provocate, în opinia lor,de "lipsa totală de guvernare" a acestui domeniu. CFR va depuneastfel o petiţie la Parlamentul European şi o sesizare la Comisia Europeanăprivind "încălcarea tratatelor UE, în privinţa nerespectării obligaţiilorstatului de a asigura funcţionarea serviciilor de interes public şi abuzul deputere al acestuia". "Jumătate de an, am a bătut la uşa Guvernuluiarătând situaţia dramatică în care se află bolnavii cronici ce îşi iaumedicamentele cu sincope mari şi a farmaciilor care nu mai pot eliberamedicamente pentru că dau faliment, cu facturi neîncasate şi la sertar de suteşi sute de milioane de euro", spun reprezentanţii CFR, care dau ca exemplucei 130 de milioane de euro neîncasaţi pentru reţete eliberate bolnavilor decancer şi diabet. Farmaciştii sunt nemulţumiţi şi de faptul că autorităţile nurespectă termenul de 210 zile pentru plata facturilor, stabilit de UE.

Medicii de familiecontinuă protestul

Reprezentanţiimedicilor de familie precizează că nu s-a pus problema semnării noilorcontracte, ci a disponibilităţii de a facilita procesul de contractare după cevor încheia protestul, în sensul de a depune dosarele fără cererea decontractare sau cu cererea nesemnată, pentru a evita aglomeraţia. "În nici un caz nu s-a pusproblema semnării contractelor. S-a pus problema să ne manifestămdisponibilitatea de a facilita procesul de contractare după încheiereaprotestului,în sensul de a depune dosarele fără cererea de contractare sau cu cerereanesemnată, pentru a evita aglomeraţia de la casele de asigurări", se aratăîntr-un comunicat de presă transmis, joi, de Societatea Naţională de MedicinaFamiliei/Medicină Generală şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor deFamilie, semnat de preşedinţii celor două organizaţii profesionale, RodicaTănăsescu şi Doina Mihăilă. Potrivit acestora, nu se pune problema ca mediciide familie să renunţe la un protest care durează de zile întregi fără nici orezolvare. "Medicii de familie nu renunţă laprotest şi nu vor semna actele adiţionale la noul contract-cadru pe 2011-2012.Toate solicitările anunţate după întâlnirea cu ministrul sănătăţii şipreşedintele CNAS rămân valabile. Începând din 9 iunie, ne-am manifestatdisponibilitatea de a recomanda colegilor să depună doar mapele de contractare.Acest lucru nu înseamnă că vom semna actele adiţionale sau contractele. Mapeleconţin doar actele necesare contractării serviciilor şi prin depunerea lor nearatăm disponibilitatea soluţionării conflictului, însă nu renunţăm laprotest", susţin cele două organizaţii profesionale.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări deSănătate (CNAS), Lucian Duţă, a spus că, în viziunea sa, reforma în sănătate artrebui să fie procesul care să stabilească echilibrul între stat şibeneficiarii sistemului de sănătate."Acest lucru nu s-a făcut, nemulţumirilepacienţilor au crescut, nemulţumirile medicilor au crescut şi avem plecări dinţară a mii de medici, de unde rezultă că reforma ori nu a început, ori a eşuat.Echilibrul de care spuneam nu a fost atins niciodată. Domeniul sănătăţii esteun domeniu în care schimbările miniştrilor s-au făcut mai repede decât opririletrenurilor în gară", a apreciat Duţă.

Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-11-01Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image