2018-11-16 18:06


 |  10:01
Haralambie Botescu, medicul-erou care și-a câștigat recunoștința contemporanilor săi

Haralambie Botescu, medicul-erou care și-a câștigat recunoștința contemporanilor săi

Prea puțin cunoscută în zilele noastre, personalitatea doctorului Haralambie Botescu (1874 -1917), unul dintre medicii eroi care au murit îngrijind soldații în timpul epidemiei de tifos exantematic din Primul Război Mondial, a fost foarte apreciată de contemporanii săi.

Întemeietor al Institutelor de Fizioterapie din Băile Govora şi Călimăneşti, Haralambie Botescu a fost membru în consiliul de administrație al „Societății Govora-Călimănești” și a deținut funcția de administrator delegat al acesteia. Pe lângă prodigioasa sa activitate medicală, Haralambie Botescu a fost şi om politic, membru marcant al partidului liberal și primar adjunct al Capitalei, sau, cum se spunea pe atunci, „ajutor de primar”.

Tocmai pentru a onora activitatea sa și spiritul de sacrificiu dovedit în timpul războiului, în anul 1923, grație unei subscripţii publice, a fost realizat un bust al reputatului medic, operă a sculptorului Dumitru Măţăoanu (1888 – 1929), unul dintre artiștii plastici care au lucrat și la decorarea Arcului de Triumf.

Sculptura, realizată din bronz, a fost turnată în atelierele V.V. Rășcanu, iar soclul, executat din piatră de Albești, a fost proiectat de arhitectul Arghir Culina.

Pe monument, amplasat în actuala Piață „Haralambie Botescu” din Sectorul 1 (la intersecția Străzii Berzei cu Strada Popa Tatu), lângă Piața Matache, se poate citi următoarea inscripție: „Lui H. Botescu, Doctor în Medicină, mort făcându-și datoria în combaterea epidemiilor Marelui Răsboi”.

În anul 2008, în baza unui contract atribuit de Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic din București, monumentul a fost restaurat de specialistul în restaurări Ionel Lazăr.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-10-19

TAGURI: medic, haralambie botescu, romania centenar
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...