2017-01-16 19:43

SOCIAL


Hocus pocus cu pensiile şi salariile

 |  21:00

Salariile şi pensiile ar putea fi indexate în funcţie de nivelul inflaţiei numai începând din vara anului viitor, susţine ministrul muncii, Sulfina Barbu. În schimb, ministrul de finanţe va avea, în 2012, acelaşi buget la acest capitol ca şi anul acesta. Totodată, Legea pensiilor spune că de la 1 ianuarie valoarea punctului de pensie trebuie majorată cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut.

Sulfina Barbu afirmă că pensiile şi salariile pot creşte numai după al doilea trimestru şi asta în cazul în care va avea loc o creştere economică. “Am discutat în cadrul Coaliţiei, dar nu am luat nici o decizie nouă. Trebuie spus că plecăm cu deficit în 2012, ceea ce e clar că nu putem indexa salariile şi pensiile în primele luni ale anului”, a anunţat ministrul, contrazis de propriul acord al Guvernului cu FMI. Legea responsabilităţii fiscale spune că salariile nu pot creşte cu şase luni înainte de alegeri, deoarece s-ar considera o acţiune populistă. Votul pentru locale şi parlamentare ar urma să aibă loc în luna noiembrie a anului viitor.O altă problemă ar fi bugetul Ministerului Finanţelor pentru acest capitol, care va rămâne acelaşi ca în acest an, astfel că acele trei miliarde de lei pentru indexare vor lipsi cu desăvârşire.

Finanţe: “Buget ca în 2011

Ministrul de finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat că proiecţia bugetară pentru 2012 nu va cuprinde o alocare suplimentară în acest sens. "Cheltuielile cu salariile şi pensiile vor fi la nivelul lui 2011", a declarat Ialomiţianu, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al PDL. Şi purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, afirmă că România nu trebuie să comită greşelile Greciei. "Este important ca bugetul pentru 2012 să fie construit având în vedere că se pot întâmpla şi în viitor asemenea situaţii şi că s-ar putea ca previziunile pe care le avem acum în ceea ce priveşte acoperirea deficitului bugetar să fie contrazise de realitate, pentru că există printre scenariile cu grad mare de probabilitate şi scenariul înrăutăţirii situaţiei", a explicat Voinescu.

Sindicaliştii: Boc se va lupta cu propriile legi

Vicepreşedintele Cartel Alfa, Petru Dandea, susţine că Guvernul este obligat să indexeze pensiile din 2012, deoarece “tocmai aşa spunea legea aprobată”, asta urmând să fie principala problemă pentru Emil Boc. “Poate doar să suspende acel articol din lege, dar atunci va interveni Curtea Constituţională. De data acesta, Guvernul Boc nu se va mai lupta cu reprezentanţii Opoziţiei, ci pur şi simplu cu propriile legi aprobate în acordul cu FMI”, ne-a spus Dandea.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-08-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image