2018-10-15 22:18


Iarna în Capitală: Trotuarele, lăsate înzăpezite

 |  21:01
Iarna în Capitală: Trotuarele, lăsate înzăpezite
P24

La prima boare de zăpadă şi de temperaturi de iarnă, televiziunile au transmis ştiri care i-au panicat pe mulţi. Comandamentele de iarnă organizate de Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) şi de Ministerul de Interne au fost difuzate cu insistenţă pe toate canalele media. Alertele de coduri galbene de ninsori şi ger au amplificat starea de stres a populaţiei. Autorităţile au vrut să demonstreze interesul pe care îl au faţă de oameni. Trraficul pe carosabil a fost uscat de intervenţia utilajelor, trotuarele, însă, au fost lăsate înzăpezite, pietonii fiind obligaţi să se lupte cu nămeţii şi zloata.

Încă de la primii fulgi de zăpadă din 29 decembrie 2015, excesul de zel al autorităţilor locale a depăşit orice aşteptare. Nici nu apucase bine zăpada să acopere asfaltul şi tone de sare au fost împrăştiate pe străzi. Prima ninsoare mai consistentă a devenit viscol în opinia televiziunilor, iar mobilizarea autorităţilor s-a tradus în comandamente pline cu ameninţări adresate instituţiilor, firmelor şi proprietarilor care nu vor curăţa zăpada de pe trotuare. „Intervenția pentru deszăpezirea orașului este atributul firmelor de salubritate, aflate sub contract cu primăriile de sector. Primăria Capitalei are rolul de coordonare a acțiunilor de deszăpezire, de monitorizare și control al acestora”, a transmis biroul de presă al PMB.  ”Avem un plan de deszăpezire la nivelul întregului oraș. Avem – și pe hârtie și în teren – utilaje și oameni pregătiți pentru această activitate. Astăzi avem o situație reală pe care avem obligația să o depășim cu succes. Îi asigur pe responsabilii cu deszăpezirea că ne vom exercita atribuțiile de coordonare cu profesionalism, iar cele de monitorizare și control cu rigoare. Cine nu își face treaba va fi aspru sancționat”, a anunțat duminică primarul general interimar Răzvan Sava. Atenţionările edilului vizau circulaţia din prima zi lucrătoare a anului 2016. Toată noaptea, utilajele au împrăştiat material antiderant şi au acţionat pe marile artere de circulaţie, pentru deblocarea accesului în spitale şi altor obiective sociale de interes.

Procese colective pentru indolenţă

Defilarea în forţă a utilajelor de deszăpezire de pe străzi nu a impresionat pe nimeni. După doar câteva ore de ninsoare  trotuarele erau pline de zăpada căzută, dar şi de de cea aruncată de utilaje de pe carosabil. A devenit o cutumă în Capitală ca străzile secundare şi trotuarele să intre la deszăpezire în a doua etapă a operaţiunilor. “Deszăpezirea se face în ordinea priorităţilor. Mai întâi se curăţă carosabilul, apoi trotuarele”, a declarat Alexandru Ichim, purtătorul de cuvânt al PMB. El susţinea că operatorii au scos personal pentru curăţarea trotuarelor. Nimic mai fals. Dacă ar fi nins câteva zile, oamenii ar fi trebuit să circule şi ei pe carosabil printre maşini, deoarece operatorii de salubritate acţionează pentru oameni numai constrânşi sau ameninţaţi. Nici în centrul oraşului, nici pe arterele circulate frecvent, trotuarele nu au fost curăţate de zăpadă de nici un operator contractat de sectorele Capitalei. Va veni vremea mai călduroasă, zăpada va îngheţa, iar spitalele se vor umple cu oameni răniţi din cauza căzăturilor pe gheaţă. Cine va plăti, domnilor primari, pentru invaliditatea temporară a bucureştenilor?! Să vă amintim că numărul persoanelor care plătesc taxe şi impozite pentru clădiri îl depăşeşte cu mult pe cel al autoturismelor? Singura soluţie ca primarii de sector să devină responsabili ar fi procesele colective, în care un grup mare de oameni să le ceară socoteală pentru nesimţirea cu care sunt trataţi de edili. Nişte procese în care primarii de sector să-şi plătească din propriile buzunare indolenţa. Să-şi plătească din banii lor avocaţii, nu din banii primăriei. Niciodată primăriile nu i-au amendat pe operatorii care nu şi-au făcut bine treaba, dar nici nu i-au despăgubit pe oamenii care au fost imobilizaţi în ghips.

Grija pentru homeleşi

Printre solicitările primarului general din comandamentele de iarnă a fost şi cea referitoare la oamenii fără adăpost. El a cerut Poliției Locale și Direcției de Asistență Socială a Municipiului București să trateze responsabil problema acestora și să le asigure transportul către adăposturile Primăriei Generale și ale Primăriilor de Sector.

”Direcția de Asistență Socială are obligația să trateze responsabil problema oamenilor fără adăpost. Lăsați birocrația acasă și tratați uman aceste cazuri sociale. Este ger, iar cei de la Serviciul de Ambulanță au alte urgențe decât să negocieze cu administratorul unui centru de primiri ce fel de persoane se încadrează în profilul omului fără adăpost. Să nu aud că nu au fost primiți oameni ai străzii în centrele noastre”, i-a avertizat primarul general interimar Răzvan Sava pe responsabilii Direcției de Asistență Socială. Avertizările au venit în urma reclamaţiilor făcute de Serviciul de Ambulanță al Capitalei cu privire la redirecţionarea persoanelor fără adăpost către spitalele de urgență de către administratorii centrelor sociale.

Primăria Capitalei are disponibile, în prezent, 106 locuri în complexul de servicii sociale ”Sfântul Ioan, din bulevardul Theodor Pallady, restul până la 555 fiind deja ocupate.

Gheţarul din RATB

“Primăria Capitalei și Poliția Rutieră a Municipiului București adresează un apel bucureștenilor să folosească cât mai mult mijloacele de transport public. În acest sens, Regia Autonomă de Transport București (RATB) va suplimenta numărul mijloacelor de transport în comun pe majoritatea liniilor, se spune într-un comunicat al PMB. Se pare că viaţa arată altfel în jeep. Venirea frigului a făcut aproape imposibilă aşteptarea în staţii. Ca şi pe vremea caniculei, când şoferii refuzau să dea drumul instalaţiilor de aer condiţionat, acum refuză să dea căldură. Aşa că oamenii ajungeau la locurile de muncă uzi şi îngheţaţi de frig. Anunţul RATB că va suplimenta numărul vehiculelor de pe trasee a fost şi a rămas o minciună. Dar liniştea politică dintre PNL şi UNPR, partidul care conduce regia de transport public, este mai importantă. Primăria Capitalei adresează un apel bucureștenilor să sesizeze la aceste numere de telefon prezența pe stradă sau în scările blocurilor a unor persoane fără adăpost, pentru ca acestea să fie preluate de Poliția Locală și transportate la unul din centrele sociale ale Capitalei.

Ameninţări sterile

“Primăria Capitalei atenționează proprietarii de clădiri sau spații comerciale că au obligația de a înlătura zăpada depusă pe trotuarele din fața imobilelor pe care le dețin. Conform articolului 12, anexa 1 a HCGMB 120/2010, proprietarii de imobile au obligația să înlăture zăpada, gheața și țurțurii formați în perimetrul clădirilor pe care le dețin, în maxim 24 de ore de la încetarea ninsorii. Nerespectarea acestei obligații se sancționează cu amenzi de la 200 la 500 de lei pentru persoane fizice și de la 500 la 2.000 de lei pentru persoane juridice”, se mai spune în comunicatele PMB. Ce nu spune Primăria Capitalei sunt amenzile care trebuie aplicate operatorilor obligaţi să deszăpezească străzile, carosailul şi trotuarele. De altfel, unii primari de sector au declarat că abia de marţi vor trece la amendarea comercianţilor, a firmelor şi a proprietarilor care nu curăţă spaţiile din faţa clădirilor. Bucureştenii vor să ştie când vor fi constrânşi operatorii să cureţe trotuarele.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-04

GALERIE MEDIATAGURI: autoritati, iarna, coduri, alerte
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANA BLANDIANA
05 Ian 2016

Dl Campeanu are dreptate. Orice si oricât s-ar face, nu este bine, nu este suficient si sigur trebuia altfel. Critica cu orice preț. Putina zăpada pe trotuar si anulează orice efort, orice mobilizare. Eu am mers prin oraș astăzi, si cu mașina si pe jos. Cu mașina am mers f bine, era la negru, fără pic de gheata. Pe trotuare, ceva zăpada. Erau si oameni care dădeau la lopata.
ATENT
05 Ian 2016

Cucoana, mergi cu autobuzele si mumai pe jos, nu doar sa cumperi paine. Nesimtirea astora , a primarilor de sector, e cumplit de mare. Omul se simte atins ca PMB nu face nimic in folosul oamenilor multi. Ai avut un picior in ghips sau o mana sa vezi cum e? Viata se vede roz cand furi si din jeep. Rusine sa iti fie ! Probabil estei si tu un consilier local caruia ii tremura chilotii de frica. Nu faceti nimic acolo. Ciuguliti niste bani degeaba
Random imageUltimele stiri


loading...