2017-01-24 23:26


Implantul cohlear costă 20.000 de euro

 |  17:30
Implantul cohlear costă 20.000 de euro

Încă o premieră medicală înregistrată la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii „Grigore Alexandrescu”. Este vorba de prima operaţie de implant cohlear ce asigură un contact electric perfect între implant şi terminaţiile nervului auditiv. Pacientul a fost un micuţ în vârstă de 6 ani, diagnosticat acum un an cu hipoacuzie.

Deşi în mod normal acest tip de operaţie se face la vârste mult mai fragede, între 1 an şi 3 ani, cea de astăzi a fost un succes. Costurile unei astfel de operaţii sunt de 20.000 de euro, iar programul naţional de implant cohlear acoperă doar într-o mică măsură nevoile acestor pacienţi. Există o sumă alocată anual de către Ministerul Sănătăţii, iar aceasta diferă. Se fac liste de aşteptare, dar cu cât se întârzie efectuarea operaţiei, cu atât şansele la normalitate scad pentru copiii ce aşteaptă.

Copilul operat ieri va merge acasă după 7 zile, iar după încă 40-50 de zile va reveni pentru activarea implantului. „E un proces lung şi dificil pentru ca acest copil să devină normal. Nu se vindecă de azi pe mâine. Trebuie să capete deprinderi şi durează”, declară prof. dr. Dan Enescu, managerul Spitalului „Grigore Alexandrescu”. Cauzele hipoacuziei sunt în mare parte genetice însă pot fi şi postnatale, ca tratamentul îndelungat cu gentamicină şi stresul la naştere.

„În România, implantul cohlear a demarat greu. Ar trebui să avem peste 100 de implanturi pe an. Reuşim cu greu 35-40. Restul copiilor pentru care nu mai rămân fonduri sunt condamnaţi la surzenie. Odată efectuat, acest implant redă copilului o viaţă normală. Trebuie să facem eforturi să le oferim acestor copii şansa la viaţă şi dezvoltare normală“, spune dr. Lucian David, cofochirurg, şeful secţiei ORL de la Spitalul Militar Central.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-12-22Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image
Media

Trenuri intarziate
Trenuri intarziate 06 Ian 2017 | (0)
Social

Deszăpezire „exemplară” în Capitală