2017-01-24 03:12


Impozit de 16% pe remuneraţii. Legea care reglementează activitatea zilierilor, adoptată de Camera Deputaţilor

 |  17:06
Impozit de 16% pe remuneraţii. Legea care reglementează activitatea zilierilor, adoptată de Camera Deputaţilor
Deputaţii au adoptat, ieri, proiectul de lege care reglementeazăactivitatea zilierilor, stabilind impozitarea cu 16% a remuneraţiei brute a acestora,dar şi ca remuneraţia să fie de minim 2 lei/oră şi maxim 10 lei/ oră.

Proiectula fost adoptat cu 158 voturi favorabile, 128 împotrivă şi două abţineri.Camera este decizională în privinţa acestui proiect.

"Legeacreează o relaţie între angajator şi angajat în condiţiile în care, de exemplu,în agricultură se desfăşoară oricum şi la această oră aceste tipuri deactivităţi. (...) Există un registru special de evidenţă pentru zilieri şi înacest registru zilierul trebuie să semneze dimineaţa şi seara când primeşteplata pentru ziua respectivă. Angajatorul trebuie să contribuie cu 16% în lunaa doua după efectuarea plăţii către zilier şi să depună semestrial laInspectoratul de Muncă o situaţie cu numărul de zilieri pe care i-a avut îndecursul acelui semestru", a explicat ministrul muncii, Ioan Botiş. El aprecizat că scopul legii este de a elimina într-o măsură cât mai mare munca lanegru.

Potrivitlegii, "durata activităţii ocazionale care poate fi exercitată este deminimum o zi, corespunzător cu8 ore de muncă. Durata zilnică de executareaactivităţii unui zilier nu poate depăşi 12 ore, respectiv 6 ore pentrulucrătorii minori care au capacitate de muncă. Chiar dacă părţile convin unnumăr mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentruechivalentul a cel puţin 8 ore de muncă".

"Niciun zilier nu poate presta activităţi pentru acelaşi beneficiar pe o perioadămai lungă de 90 zile, cumulat pe durata unui an calendaristic. Beneficiarul nupoate angaja zilieri să desfăşoare activitatea în beneficiul unui terţ.Beneficiarul are obligaţia să plătească zilierului, la sfârşitul fiecărei zilede lucu, remuneraţia convenită, dar şi să asigure, pe propria cheltuială,echipamente de lucru şi de protecţie care se impun datorită naturii şispecificului activităţii desfăşurate de zilier. Cuantumul impozitului este de16%, calculat la remuneraţia brută", se mai arată în lege. Potrivitactului normativ, cuantumul remuneraţiei brute orare stabilite de părţi nupoate fi mai mic de 2 lei/oră şi nici mai mare de 10 lei/oră şi se acordă lasfârşitul fiecărei zile de lucru. "Pentru veniturile realizate, nu sedatorează contribuţiile sociale obligatorii nici de zilier, nici de beneficiar",arată actul normativ.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-12-17Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image
Media

Trenuri intarziate
Trenuri intarziate 06 Ian 2017 | (0)
Social

Deszăpezire „exemplară” în Capitală