2018-10-20 05:12


În curtea regelui Cioabă vor fi gătite sarmale de Cartea Recordurilor

 |  14:06
În curtea regelui Cioabă vor fi gătite sarmale de Cartea Recordurilor

Trei tone de “şah hai mas” vor fi gătite la Sibiu, în curtea lui Florin Cioabă, după alegerile locale, ca nu cumva această a doua încercare de a intra în Cartea Recordurilor să fie confundată cu mita electorală, a anunţat marţi fiul regelui, Dorin Cioabă, candidat la preşedinţia Consiliului Judeţean din partea Alianţei Civice Democrate a Rromilor.

Numită de regele Florin Cioabăsarmale vărsate”, această mâncare tradiţională ţigănească se consumă doar în zilele de sărbătoare de această etnie. Nemulţumit că reprezentanţii Cărţii Recordurilor nu i-ar fi comunicat exact ce cantitate trebuie să prepare pentru a bate recordul existent, Dorin Cioabă a anunţat că toată comunitatea romă, şi nu numai, este invitată în iunie la trei tone de carne pe varză, preparată după o reţetă specifică, cu mirodenii aduse din India.

“Noi vom pregăti cel mai mare “şah hai mas” din lume în iunie, după campanie, să nu transformăm campania în altceva. Din păcate, cei de la Cartea Recordurilor nu ne-au spus că altcineva a pregătit deja cantitatea pe care noi am gătit-o prima dată, aşa că acum vom face trei tone”, a explicat Dorin Cioabă.

Pentru prima dată în istoria romilor din toată lumea, 300 de căldărari strânşi pe 26 ianuarie la Sibiu, la curtea fiului regelui Cioabă, Dorin, cu prilejul primului lor congres, s-au ospătat din cel mai mare “şah hai mas”, o mâncare specifică etniei, gătită într-un cazan imens de 1,3 tone făcut special pentru acest eveniment de cei mai iscusiţi meşteri romi.

Pe strada Grâului din Sibiu, într-un cort unde au trudit o zi întreagă 20 de bucătari, atmosfera a fost încărcată de aburii cazanului în care au mestecat necontenit doi bărbaţi, dar şi de emoţia tuturor pirandelor care au dat târcoale, unele cu şorţuri, altele cu salbe de aur şi telefoane mobile de ultimă generaţie, ca să surprindă evenimentul.

După ce au tocat 850 de kilograme de varză şi au tranşat alte 400 de kilograme de carne de porc, în mare parte carne grasă, cu slănină, bucătarii au cărat 50 de kilograme de orez pe care l-au pus la fiert în apa fierbinte. “Şah hai mas” nu ar fi bun dacă nu s-ar fi pus şi o sută de kilograme de ceapă tăiată mărunt, peste care s-au presărat sare, boia, piper verde adus special din India, foi de dafin şi alte ingrediente care nu au fost dezvăluite.

Cele 4.000 de porţii de “şah hai mas” pregătite în ianuarie la Sibiu l-au costat pe fiul regelui Cioabă 5.000 de euro. Mâncarea a fost oferită gratis romilor, precum şi oamenilor care nu au casă şi stau în adăposturile de noapte din municipiul Sibiu, conform lui Dorin Cioabă.

Tot efortul romilor căldărari a fost filmat şi fotografiat cu scopul ca rezultatul să fie omologat de Cartea Recordurilor. Familia Cioabă nu a adus un judecător de la Cartea Recordurilor, pentru că acesta a cerut 6.000 de euro, iar omologarea se poate face şi pe baza înregistrărilor video şi foto, dar şi a ştirilor din mass-media. Totuşi, cei de la Cartea Recordurilor nu au omologat recordul de la Sibiu, considerând că nu a fost suficient de multă mâncare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639563-04-20

TAGURI: cartea recordurilor, sarmale, sarmale varsate, sah hai mas, dorin cioaba, sibiu, regele cioaba, trei tone
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...