2017-01-18 12:04

SOCIAL


În şcoli, Informatica taie din orele de Română

 |  21:00
În şcoli, Informatica taie din orele de Română

Într-un recent interviu, ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, anunţa că, începând cu anul şcolar viitor, se preconizează modificarea numărului de ore repartizate pentru fiecare disciplină de studiu, deci se schimbă curricula de la nivelul şcolii. Ministrul doreşte ca elevii, în special cei din învăţământul gimnazial, să beneficieze de mai multe ore de informatică, în detrimentul altora, fără a preciza care sunt acestea. Reacţia profesorilor a fost imediată.

În vacanţa de vară din acest an, ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, va anunţa unităţile şcolare de învăţământ noua strategie de formare a catedrelor şi de normare a numărului de ore pentru fiecare disciplină în parte. Demnitarul doreşte, printre altele, ca studiul intensiv al informaticii, cu două-trei ore pe săptămână, să înceapă din clasa a V-a. Zvonurile din şcoli spun că MECTS intenţionează să reducă de la anul numărul de ore repartizate disciplinei Limba Română, la nivelul acestei clase, de la cinci la două ore, în favoarea Informaticii. „Am ascultat interviul şi am fost surprins de această intenţie. Se ştie că din această perioadă începem să lucrăm la formarea catedrelor pentru anul şcolar viitor, stabilite în funcţie de numărul de elevi şi de clase pentru fiecare nivel în parte. Înseamnă că toată munca noastră este inutilă. Am auzit zvonuri potrivit cărora s-ar intenţiona reducerea numărului de ore de la Română, în favoarea Informaticii. Lăsând la o parte faptul că mi se pare în neregulă această posibilă decizie, ca administrator de şcoală nu înţeleg cum vom asigura cadre didactice calificate pentru predarea acestei discipline, în condiţiile în care un informatician este încadrat ca personal didactic auxiliar”, ne-a declarat Sergiu Gârleşteanu, director adjunct la Şcoala nr. 197 din Bucureşti. La rândul ei, Elena Gulin, profesor la o şcoală din sectorul 4 al Capitalei, este de părere că „diminuarea pregătirii la Română va îngroşa numărul de semianalfabeţi, incapabili să înveţe o limbă străină şi, evident, să cunoască limbajul calculatorului”.

Gumă de mestecat în calculatoare

Un alt aspect important de care s-au legat profesorii este legat de baza materială precară a laboratoarelor de informatică. „Într-o clasă sunt 28-30 de copii. Orele de informatică presupun multă activitate practică. În şcoală la noi, în laborator, avem şase calculatoare funcţionale. Celelalte sunt stricate. Nu poţi băga în laborator toţi elevii odată. Chiar dacă am avea 30 de calculatoare funcţionale, tot este imposibil şi inuman să menţii ordinea şi disciplina. Nu mai spun în câte unităţi centrale am găsit băgată gumă de mestecat, miez de pâine şi alte mizerii. O situaţie şi mai gravă se regăseşte la şcolile din mediul rural”, a concluzionat profesorul Gârleşteanu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-01-26

TAGURI: informatica, romana, funeriu, catedre, clasa, scoala, modificareComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image