2017-01-18 22:57

SOCIAL


Industria de medicamente nu susţine taxa clawback

 |  18:10
Industria de medicamente nu susţine taxa clawback

Industria de medicamente nu poate susţine taxa aprobată miercuri de Guvernul României, care prevede ca diferenţa dintre bugetul alocat de autorităţi şi consumul de medicamente să fie suportată 100% de producătorii de medicamente, spune Dan Zaharescu, directoruol executiv al Asociaţiei Producătorilor Internaţionali de Medicamente(ARPIM).

 Acesta a explicat că anul trecut, de exemplu, pentru consumul de medicamente a fost alocată o sumă cu peste 1 miliard lei mai mică decât necesarul real.Acesta mai spunecă deficitul bugetar de un miliard de lei de anul trecut ar putea ajunge anul acesta la 1,5 miliarde lei, bani care ar trebui să fie acoperiţi de producători, lucru care nu poate fi sustenabil.

“Am avut soluţii, dar nu au fost luate în considerare. Înţelegem că este perioadă de criză, înţelegem nevoia de a sprijini sistemul de sănătate, dar nu putem suporta integral şi exclusiv depăşirea bugetului”, a reliefat Zaharescu.

Versiunea aprobată miercuri de Guvernul României, deşi apare după o perioadă de consultări între industria de medicamente şi autorităţi, ignoră soluţiile propuse de industrie susţin reprezentanţii ARPIM.

Depăşirea bugetului, la care se adaugă şi ''pierderile'' din sistem, urmează să fie suportate integral şi în mod exclusiv de producătorii de medicamente. Reprezentanţii industriei spun că taxa este nesustenabilă, în condiţiile în care diferenţa între banii alocaţi şi consumul de medicamente se menţine. Potrivit reprezentanţilor ARPIM, această măsură vine în contradicţie cu nevoia crescută de acces la medicamente şi servicii medicale pentru populaţia României, iar după cum arată statisticile europene, speranţa de viaţă în România este cea mai mică din Uniunea Europeană, în timp ce România ocupă primul loc la capitolul mortalitate infantilă, cu o rată de două ori mai mare faţă de media europeană.

Introducerea taxei de clawback, fără o consultare solidă a mediului de afaceri şi în lipsa unei evaluări a impactului pe care aceasta îl va avea asupra companiilor, reprezintă un semnal negativ transmis investitorilor străini prezenţi în România, se arată într-un comunicat remis de Asociaţia Română a Producătorilor de Medicamente (ARPIM).

Reprezentanţii ARPIM spun că în mod clar, felul în care această taxă a fost promovată şi introdusă va conduce la o deteriorare a mediului de afaceri, cu un impact pe termen lung asupra investiţiilor străine, contribuind în mod direct la scăderea atractivităţii României pentru companiile străine.

Producătorii mai spun că actuala formă a taxei clawback se aplică industriei într-un moment dificil, în care producătorii de medicamente susţin financiar, într-o foarte mare măsură, funcţionarea sistemului de sănătate din România.

ARPIM susţine că România are cel mai mic preţ de producător din Europa pentru medicamentele care se eliberează pe reţeta medicală.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-10-03Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image