2018-10-22 10:48


INEDIT: Bucureştiul privit de Franz Liszt

 |  18:05
INEDIT: Bucureştiul privit de Franz Liszt

Bucureştiul a fost un staţiu important al ultimului turneu de concerte al lui Franz Liszt dintre anii 1846-47. Pianistul a început „drumul de glorie” în Banat. A cântat la Timisoara, Arad, Lugoş, apoi în Sibiu, Cluj şi Aiud, după care prin Turnul Roşu a sosit în 16 decembrie 1846 la Bucureşti. Liszt a fost primit într-un mediu luxos, demn de rangul lui spiritual. Ca oaspete al demnitarului cult, prinţul Mihalache Ghica, Liszt a beneficiat de întregul palat. Sejurul a durat aproape trei săptămâni şi în acest timp salonul lui a fost plin de oaspeţi. Regele pianului a fost sărbătorit din plin. Într-o lucrare de istorie George Fotino remarcă prima apariţie în public al lui Liszt. Dinaintea concertului din Teatrul Momolo el a fost invitat într-un cerc restrâns, în salonul prinţesei Cleopatra Trubetzkoi, unde la vremea respectivă se întrunea intelectualitatea Bucureştiului. Este aproape cert că Liszt s-a întâlnit cu pictorul apreciat al capitalei, Carol Popp de Szathmáry, cu care se cunoşteau încă din anii ’30.

Mai multe detalii se ştiu despre serata din 31 decembrie, la care Liszt a fost invitat de domnitorul Gheorghe Bibescu şi soţia lui, La acest eveniment pianistul a sosit cu caleaşcă domnească la palat. Cronicarul ziarului curţii scria cu entuziasm: „ Majestăţile Lor, Cel mai înalt Domn şi Domniţa au dat una dintre cele mai strălucitoare serate, la care a fost invitat şi primul pianist al lumii, domnul Liszt.”

Mulţumind pentru gestul de onoare, „Liszt a delectat musafirii cu improvizaţii pe două teme de melodii româneşti...Serata s-a încheiat noaptea la ora 11, cu amprenta unei valoroase amintiri în inima publicului, şi admiraţie pentru talentul rar al domnului Liszt.” (Vestitorul Românesc, 1846).

Până la plecare, în pauza concertelor din Bucureşti, Liszt lucra la ciclul de rapsodii. Muzicologului Francisc László a menţionat într-un studiu un lucru inedit: cum că piesele adăugate Rapsodiilor maghiare, au fost chiar ultimele lucrări compuse de acest gen. Şi că nu este exclus, ca Bucureştiul să fi fost leagănul rapsodiilor 20 şi 21.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-09-13

TAGURI: inedit, bucureseti, franz liszt
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


IEșEANUL
13 Sep 2016

Vedeți că a fost și a concertat și pe la Ieși ,unde l-a cunoscut și apreciat pe Barbu Lăutarul , iar nopțile ,după concerte și chefurile tradiționale , se desfăta fierbinte , în așternuturile boierești, cu domnițele și doamnele , din înalta societate boierească ieșeană , avide nu numai după cultura muzicală a renumitului pianist ,dar și ce mădular are în pantaloni.
Random imageUltimele stiri


loading...