2017-01-23 00:44


Informaţii toxice. Boc numără ca noi vechile contracte de muncă

 |  17:31
Informaţii toxice. Boc numără ca noi vechile contracte de muncă

Cele 569.000 de noicontracte de muncă anunţate de premierul Emil Boc sunt de fapt contracte vechireînregistrate, susţin sindicatele. Potrivit Confederaţiei SindicatelorDemocratice din România, asociaţiile de locatari au furnizat multe dintre noilecontracte de muncă, transformând convenţiile femeilor de serviciu şi alepreşedinţilor. Sindicatele se întâlnesc săptămâna viitoare cu ministrul munciipentru a negocia încheierea contractelor colective, momentan suspendate.

Premierul Emil Boc se laudă, defiecare dată când are ocazia, cu numărul foarte mare şi în continuă creştere alcontractelor de muncă înregistrate, după intrarea în vigoare a noii legi (noulCod al muncii). Numeroşi angajaţi din sectorul privat s-au adresat însăredacţiei noastre, susţinând că aceste contracte încheiate conform noului Codal muncii îi lasă “aproape fără nici un drept” în faţa patronatelor.

Sindicatele atrag atenţia că o mare parte dintrecontractele de muncă enumerate de prim-ministrul Boc sunt doar reînregistrate.Astfel, nu putem discuta despre alte persoane angajate în câmpul muncii. “Majoritatea sunt contracte reînregistrate. Să nu plecămîn dribling, după ce spune premierul. El foloseşte în mod deliberat jumătăţi deadevăr cu jumătăţi de minciună. Acestea sunt cele mai toxice informaţii carepot fi date. Sunt contracte de muncă reînregistrate cu noi clauze, cuindicatori de performanţă şi aşa mai departe. Vă daţi seama că dacă ar fiapărut, de la 1 mai, în două luni, peste jumătate de milion de noi contracte demuncă ce boom economic ar fi însemnat. Până acum aveam 4 milioane şi ceva decontracte de muncă şi, în două luni, avem jumătate de milion de noi contracte.Asta înseamnă că au stat investitorii cu echipamentele şi tehnologiile în hală,cu lacătul pus, şi au aşteptat noul Cod al muncii”, ne-a declarat preşedinteleBlocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin.

Întâlnire cu Lăzăroiu, pe tema contractelor colective

Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR)susţine că mare parte din contractele de muncă enumerate de şeful Guvernuluisunt convenţii “transformate” alepreşedinţilor şi femeilor de serviciu ce lucrează în cadrul asociaţiilor delocatari. “Ne uităm câte scări debloc sunt şi câte asociaţii de locatari. Aceste asociaţii au fost obligate săîncheie contracte de muncă. Până acum lucrau în baza convenţiilor. Multe dintrecontractele enumerate de premier sunt de acest gen. Contractele de prestăriservicii au fost înlocuite cu contracte de muncă”, ne-a explicat preşedintele CSDR, Iacob Baciu. Potrivit acestuia, înmomentul de faţă nu pot fi încheiate contracte colective de muncă. “Contractul colectiv de muncă la nivel naţional nu maipoate fi încheiat, dar se poate încheia la nivel de ramură şi este obligatoriusă se încheie la nivel de instituţie. În momentul de faţă, nu se pot încheiaastfel de contracte, pentru că nu s-au stabilit domeniile în care se potîncheia astfel de contracte. Vom avea o întâlnire cu ministrul muncii, peaceastă temă, marţi”, ne-a mai spus Baciu.

Conducerea Confederaţiei Naţionale “Cartel Alfa” susţine că abia din toamnă se va vedea adevărata “valoare” a contractelor de muncă enumerate de Emil Boc. “În acest moment, noi nu avem cum să cunoaştem ce este înacele contracte, decât această enumerare realizată de premierul Emil Boc. Cualte cuvinte, nu putem spune dacă sunt persoane nou încadrate în muncă, dacăsunt contracte încheiate pe perioadă determinată sau nedeterminată, dacă suntcontracte cu timp parţial sau cu timp normal de muncă... Toate aceste dateexistă doar la inspectoratele teritoriale de muncă. Noi o să ne putem pronunţa,din punct de vedere calitativ, asupra motivelor de bucurie reale sau mai puţinreale ale premierului, doar după luna octombrie, după ce Institutul Naţional deStatistică va publica ancheta specială privind salarizarea şi numărul desalariaţi din economie, care se publică o singură dată pe an. Este adevărat căpatronatele nu mai au o problemă să încheie contracte de muncă, cât timp noulCod nu mai protejează angajaţii”, ne-a declarat vicepreşedintele “Cartel Alfa”, Petru Dandea.

Ultima dată, premierul Emil Boc a anunţat, cu ocaziainaugurării centurii Clujului, că, de la 1 mai, au fost înregistrate 569.000 denoi contracte de muncă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639252-11-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image