2018-12-12 09:32


INS: Numărul locurilor de muncă vacante a crescut în primul trimestru cu 5.400

 |  14:06
INS: Numărul locurilor de muncă vacante a crescut în primul trimestru cu 5.400

Institutul Naţional de Statistică (INS) a anunţat, miercuri, că numărul locurilor de muncă vacante a crescut în primul trimestru al anului, faţă de precedentele trei luni, cu 5.400, la 45.100.

"Cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (3,13%) şi în alte activităţi de servicii (2,55). În industria prelucrătoare s-au concentrat aproape 27% din numărul total al locurilor de muncă vacante (12,0 mii locuri vacante), iar rata a luat valoarea de 1,10%. Sectorul bugetar a însumat peste o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 7,8 mii locuri vacante se regăsesc în administraţia publică, 5,5 mii locuri vacante în sănătate şi asistenţă socială, respectiv 2,2 mii locuri vacante în învăţământ", a precizat INS, într-un comunicat de presă.

La polul opus, cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (0,15%), respectiv în industria extractivă (0,26%).

Cele mai puţine locuri de muncă vacante s-au regăsit în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, tranzacţii imobiliare şi industria extractivă (100 locuri vacante pentru fiecare în parte).

Comparativ cu trimestrul precedent, în majoritatea activităţilor economice s-au înregistrat creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante, cele mai semnificative fiind în cele de informaţii şi comunicaţii (0,41 puncte procentuale), respectiv în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (0,35 puncte procentuale).

Potrivit sursei citate, acelaşi trend ascedent s-a observat şi în ceea ce priveşte numărul locurilor de muncă vacante, cele mai importante creşteri regăsindu-se în activităţile din industria prelucrătoare (1.400 locuri vacante), respectiv construcţii (800 locuri vacante).

În trimestrul I 2015, cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori atât prin intermediul ratei cât şi a locurilor de muncă vacante a fost pentru ocupaţiile de specialişti în diverse domenii de activitate - grupa majoră 2 (1,4%, respectiv 13.600 locuri vacante), iar cele mai mici valori au fost înregistrate în rândul ocupaţiilor de lucrători calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit - grupa majoră 6 (0,51 puncte procentuale, respectiv 100 locuri vacante).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-20

TAGURI: ins, numar, loc, munca, creste, primul, trimestru, 5400, luna, precedenta
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...