2017-01-18 01:43

SOCIAL


Inspectoratele şcolare, instituţii inutile

 |  21:00
Inspectoratele şcolare, instituţii inutile

Cele mai multe prevederi ale noii Legi din învăţământ au început să se aplice din acest an şcolar. În continuare, cadrele didactice continuă să dezaprobe cele mai multe dintre ele. Ziarul “Puterea” a iniţiat un scurt sondaj de opinie printre profesorii de la mai multe şcoli.

“Examenul de titularizare şi statutul de titular ar fi bune şi pe viitor. Nu cred că rolul inspectoratelor şcolare în verificarea activităţii directorilor trebuie menţinut. Mereu vrem să schimbăm, dar nu tot ce e vechi e şi rău”, este prima opinie consemnată de la Şcoala nr. 197. Rămânerea sau desfiinţarea inspectoratelor şcolare este motiv de aprige comentarii: “Inspectoratele şcolare pot să rămână ca instituţii doar pentru faptul că acolo sunt o grămadă de oameni care «taie frunze la câini» şi, dacă s-ar desfiinţa, ar rămâne fără bani. La modul serios vorbind, acestea sunt inutile şi, dacă totuşi vor fi păstrate pe viitor, obiectul lor de activitate ar trebui modificat: din centre de îndrumare şi control să devină centre de formare şi ajutor”, este opinia unui profesor de matematică. “Eu personal aş vrea să se facă o mai atentă selecţie a cadrelor didactice în ceea ce priveşte modul de predare la clasă. Am văzut mulţi profesori bine pregătiţi care nu puteau prezenta elevilor, într-un mod accesibil, informaţiile. Unul din foştii mei profesori de matematică (menţionez că am avut mai mulţi profesori de matematică decât semestre în cei cinci ani de liceu) a definit pedagogia ca fiind «arta de a învăţa pe alţii ceea ce tu nu ştii». A deţine informaţii la care să nu ai acces e ca şi cum ai avea foarte mulţi bani într-un seif al cărui cod nu îl deţii”, ne-a declarat o învăţătoare.

Bani pentru cărţi şi materiale didactice

Foarte multe declaraţii s-au referit la problema banilor acordaţi cândva pentru cărţi şi materiale didactice. “Eu vreau să se păstreze cei 100 de euro pe care ministerul ni-i dădea o dată pe an şcolar. Cât timp i-am primit, am putut să-mi cumpăr cărţile necesare. Altfel nu m-ar fi lăsat inima să dau aproape 100 de lei pe o carte foarte necesară în specializarea mea. De asemenea, îmi doresc în continuare cursuri gratuite de formare continuă”, este dorinţa unei profesoare de română. O altă colegă de cancelarie, învăţător, şi-a exprimat următoarea părere: “Nu vreau să se renunţe la învăţământul alternativ, mai ales step by step. Ar fi păcat. Nu cred să fie vreun judeţ care să nu aibă clase cu acest program, chiar şi în mediul rural”. Tot legat de învăţământul primar, o altă învăţătoare este convinsă că ar trebui “să existe o oră pe săptămână de jocuri educative, diferite jocuri care să stimuleze şi alte calităţi, precum abilitatea de a rezolva probleme într-un mod cât mai creativ, sau colaborarea în echipă la rezolvarea unor jocuri de logică. Sunt foarte multe exemple, dar cred că aţi prins ideea”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-11-28

TAGURI: inspectorat, scoli, profesori, invatatori, legea-educatiei, program, elevi, clasaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image